Kuntokeskuksen hygienia

Kuntokeskuksissa, -saleilla, sisäpuistoissa ja muissa urheilutiloissa hygienia liittyy olennaisesti turvalliseen liikkumiseen ja hyvään asiakaskokemukseen. Aukioloaikoina kannattaa lisäksi muistuttaa asiakkaita käsihygieniasta sekä välineiden ja laitteiden puhdistuksesta käytön jälkeen.

Olemme koonneet avuksesi tietoa kuntosalien, urheilukeskusten ja muiden liikuntatilojen puhtaanapitoon, kuten pukuhuoneiden siivoukseen, välineiden ja pintojen puhdistukseen, hajujen ehkäisyyn sekä asiakkaiden ja henkilökunnan henkilöhygieniaan. Tarkemmat tuotesuosituksemme löydät ladattavasta työohjeesta, jonka voit tarvittaessa myös tulostaa ja laittaa esille henkilökunnan työskentelyn avuksi.

Puhdista kuntosalin kosketuspinnat päivittäin

Pyyhi päivittäin yleispuhdistusaineella ja mikrokuitupyyhkeellä asiakkaiden ja henkilökunnan toistuvasti koskemat pinnat, kuten:

 • Urheiluvälineet ja -laitteet
 • Ovenkahvat ja -pielet
 • Maksupäätteet
 • Kirjautumislaitteet
 • Asiakaskäytössä olevat kalusteet

Vinkki! Kannusta asiakkaita pyyhkimään välineet ja laitteet käytön päätteeksi. Helppo tapa edistää parempaa hygieniaa on tarjota yleispuhdistusaineella kostutettuja kertakäyttöpyyhkeitä ja ohjeistaa asiakkaita käyttämään niitä.

Suoraan pinnoille suihkutettava puhdistusaine saattaa vaikuttaa käytännöllisemmältä kuin tiiviisteestä laimennettava puhdistusaineliuos eli käyttöliuos. Vaikka käyttövalmiit puhdistusaineet ovat nopeita ja helppoja, puhdistusainetiivisteiden käytöllä on lukuisia etuja. Kun annostusohjeita noudatetaan, voidaan saavuttaa puhtaampi lopputulos, huolehtia paremmasta työturvallisuudesta, saavuttaa taloudellista säästöä ja myös kuormittaa ympäristöä vähemmän. Huolehdi, että teet käyttöliuoksen puhtaisiin pulloihin puhtain käsin. Katso lisää ohjeita käyttöliuoksen valmistukseen ja säilytykseen oheiselta sivulta.

Kosketuspintojen lisäksi muiden tasopintojen ja lattioiden säännöllinen puhdistus on osa kuntokeskusten ylläpitosiivousta. Lattian puhdistukseen voi käyttää tavallisesti yleispuhdistusainetta. Löydät ohjeita eri lattiamateriaalien, kuten Pulastic-massalattian tai kumilattian puhdistukseen lattianhoito-osiostamme.

Kuntosalin WC-, peseytymis- ja pukeutumistilojen siivous

Pukuhuoneiden, peseytymistilojen ja WC-tilojen siisteydellä on olennainen merkitys liikuntatilojen käyttömukavuuteen. Kosketuspinnat korostuvat myös näiden tilojen siivouksessa, minkä lisäksi on tärkeää huolehtia hygieniatarvikkeiden saatavuudesta (wc-paperi, kertakäyttöiset käsipaperipyyhkeet, pesunesteet).

Huolehdithan myös pesualtaiden, wc-istuinten ja suihkujen puhtaudesta säännöllisesti. Näin estät mikrobien leviämisen ja saostumien muodostumisen. Tarkempia tuotesuosituksia ja ohjeita löydät ladattavasta oppaastamme.

Eroon epämiellyttävistä hajuista

Hien haju voi herkästi tarttua urheilulaitteisiin ja -välineisiin. Ohjeita epämiellyttävien hajujen ehkäisyyn löydät oheiselta sivulta.

Hajujen poisto ja neutralointi

Lue lisää

Henkilökohtainen hygienia kuntosalilla

Käsihuuhteet ja käsien pesua varten tarjotut pesunesteet parantavat yleisesti tilojen turvallisuutta niin asiakkaille kuin henkilökunnalle. Peseytymistiloissa tarjotut tuotteet vartalon- ja hiustenpesuun parantavat vierailijoiden asiakaskokemusta.

Vinkki! Kannusta asiakkaita hyvään käsihygieniaan sijoittamalla käsihuuhdeannostelijat sisäänkäyntien yhteyteen, vastaanottotiskille, pukuhuoneisiin ja suosituimpien kulkureittien varrelle.

Erisan Pro Smart -annosteluratkaisu

Lue lisää

Salietiketti – muista nämä hygieniaohjeet kuntokeskuksen asiakkaana

Pohditko salin hygieniaa asiakkaan näkökulmasta? Puhtaaseen ja turvalliseen treeniympäristöön voi vaikuttaa jokainen tilankäyttäjä. Pidä mielessä nämä hygieniaan liittyvät säännöt:

 • Tule paikalle puhtaissa urheiluvaatteissa ja vältä ylimääräisiä, vahvoja hajusteita.
 • Käytä urheilutiloissa tarkoitusta varten hankittuja jalkineita ja noudata jalkineiden käyttöä koskevia ohjeita.
 • Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Pese kädet mennen tullen ja desinfioi välissä tarvittaessa.
 • Muista oma salipyyhe, jolla voit pyyhkiä enimmät hiet laitteiden ja välineiden pinnoilta. Jos kuntokeskuksessa ohjeistetaan pyyhkimään laitteet ja välineet tarkoitusta varten esille laitetuilla puhdistuspyyhkeillä, käytä niitä.
 • Laita käyttämäsi välineet takaisin paikoilleen käytön jälkeen.
 • Pidä huolta myös omien välineiden, kuten juomapullon, puhelimen ja kuulokkeiden, säännöllisestä puhdistuksesta.

Haluatko tietää uusista ohjeista ja muista uutisista ammattisiivoukseen?

Tilaa uutiskirjeemme (lupaamme: ei roskaa, vaan puhdasta asiaa).