Kiilto /

Kiillon tarina alkoi lokakuussa 1919 Tampereen Pispalassa, pienessä hiusvesi- ja kenkäplankkitehtaassa

Vuonna 1919 Suomessa oli puutetta lähes kaikesta. Neuvokkaita ihmisiä kuitenkin riitti. Kun ei voitu saada tavaroita ulkomailta, perustettiin yritys ja tehtiin itse. Näin syntyi yritys, joka tunnetaan nimellä Kiilto.

1910-luvulla rohdoskaupat kaipasivat myytäväksi hius- ja suuvesiä, kenkätehtailla oli pula maaleista, kiillotteista, vahoista sekä liimoista ja huonekalutehtaat tarvitsivat spriilakkoja ja kiilloketta. Nimi Kiilto kuvaa yhtiön alkuaikojen tuotteita.

Liima syrjäytti mekaanisen kiinnittämisen

Kiillon ensimmäinen omistaja oli alati uutta keksivä mies, joka oivalsi tehtaan kannalta tärkeät tuotteet ja asiakkaat. Hänen päässään alkoi muhia ajatus liimojen valmistuksesta kenkäteollisuuteen, joka tarjosi erinomaisen markkinapotentiaalin. Liimaamisella voitiin korvata perinteinen mekaaninen kiinnittäminen, sillä voitiin yhdistää erityyppisiä materiaaleja toisiinsa ja saatiin siisti ulkonäkö.

Liimattavien lattiapäällysteiden yleistyminen käynnisti 1930-luvulla myös rakennusliimojen valmistamisen. Materiaalien ja menetelmien kehittyessä tarpeet ja käyttökohteet laajenivat niin rakentamisessa kuin myös teollisuuden eri aloilla.

Havaittiin myös, että kiinnittäminen on yhä useammin kokonaisprosessi, johon liimauksen ohella liittyy monia muita vaiheita. Tämän oivalluksen myötä Kiilto laajensi tuotevalikoimaansa.

Tänä päivänä Kiilto kehittää ja valmistaa tuotteita laajasti neljällä toimialalla: rakentamisen, teollisuuden kiinnitysratkaisujen, ammattihygienian sekä kuluttajatuotteiden aloilla.

100 vuotta rakentamassa lujinta sidosta kaikista

1919

Perustaminen

Lokakuun 27. päivänä 1919 perustetaan Tampereen Pispalaan Teknokemiallinen Tehdas O/Y Santalahti. 1924 yhtiö saa nimekseen Kiilto Oy.

1930

Kengänkiillokkeiden ykkönen

Alkuun valmistetaan rohdoskaupoille kosmeettisia aineita, kenkätehtaille maaleja, kiillokkeita, vahoja ja liimoja sekä huonekalukauppiaille spriilakkoja ja kiilloketta – pulituuria.

1961

Keskitytään liimaan

1960-luvulla päätetään keskittyä liimatuotantoon. Mukaan tulevat myös liimaukseen läheisesti liittyvät tuotteet.

1983

Laajentuminen puhtausalalle

Laajennutaan puhtausalalle ottamalla siivoustuotteet mukaan tuotevalikoimaan. Laajamittainen asiakaskoulutus käynnistyy.

1987

Kansainvälistyminen

Ensimmäinen kansainvälinen tytäryhtiö perustetaan Ruotsiin. Nykyään tytäryhtiöitä on jo 12 eri maassa.

2010

Puhtaus- ja hygienialiiketoiminta kasvaa

Kiillon puhtaus- ja hygienialiiketoiminta laajenee uusille liiketoiminta-alueille.

2017

Uutena liiketoimintana palonesto

Kiillon teollisuusliiketoiminta laajenee. Oman tuotekehityksen tuloksena syntyvät ympäristöystävälliset palonestoaineet.

2018

Ruotsalainen TM Progress osaksi Kiiltoa

Lattiapinnoitusosaaminen vahvistuu yrityskaupan myötä. Uutta liiketoimintaa rakennetaan myös Suomeen.

2018

Kiilto-brändi ja -logo uudistuvat

Kiillon neljä liiketoiminta-aluetta; rakentaminen, teollisuuden kiinnitys- ja hygieniaratkaisut, ammattipuhtaus ja -hygienia sekä kuluttajaliiketoiminta; siirretään kaikki yhteisen Kiilto-brändin alle. Uudistuksen yhteydessä lanseerataan myös ammattilaisille suunnattu Kiilto Pro -tuote- ja palvelubrändi.

2019

Kiillosta Pohjoismaiden johtava hygieniaratkaisujen toimittaja

Kiilto ostaa ruotsalaisen CCS Healthcare Holding AB:n ja saavuttaa käsi- ja pintadesinfektioratkaisujen markkinajohtajan aseman Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Kiilto-logon historia

Kiillon ensimmäinen kuvallinen tunnus, kemistien työväline retortti, otettiin käyttöön vuonna 1924. Tunnuksen suunnitteli Ville Solja.
Vuonna 1969 50-vuotiaan Kiillon kunniaksi suunnitelluissa lehti-ilmoituksissa Kiillon logo esiintyi tässä muodossa.
Vuonna 1994 uudistetun logon suunnitteli graafikko Juha Siro. Uudistuksella tavoiteltiin Kiillolle kansainvälisempää yritysilmettä.
Uuteen Kiilto-logoon ammennettiin elementtejä Kiillon historiasta, mutta samalla haettiin modernimpaa ilmettä. Löydätkö logosta tutun symbolin?