Kiillon tarina alkoi lokakuussa 1919 Tampereen Pispalassa, pienessä hiusvesi- ja kenkäplankkitehtaassa

Startup-henkeä vuodesta 1919

Kiilto on kasvava suomalainen perheyritys, jolla on yli satavuotinen historia. Kehitämme, valmistamme ja myymme kemianteollisuuden ratkaisuja neljällä eri liiketoiminta-alueella, joita ovat rakentaminen, teollisuuden liimat ja palonesto, ammattihygienia sekä kuluttajatuotteet. Työllistämme lähes 800 innovatiivista kiiltolaista yhteensä yhdeksässä eri maassa. Olemme ylpeitä omasta tutkimus-, tuotekehitys- ja innovaatiotyöstämme, joka luo perustan ketterälle ja tiiviille yhteistyölle asiakkaidemme kanssa.

Tarinamme alkoi vuonna 1919 Tampereen Pispalassa, pienessä hiusvesi- ja kenkäplankkitehtaassa.

Tuolloin Suomessa oli puutetta lähes kaikesta. Kun ei voitu saada tuotteita ulkomailta, kekseliäät ihmiset perustivat yrityksiä valmistaakseen niitä itse. Näin syntyi myös Kiilto.

Tiesitkö?
Nimi Kiilto keksittiin työntekijöiden toimesta yrityksen alkuvuosina kuvastamaan silloista tuotevalikoimaa: maaleja, kiillotteita ja vahoja kenkätehtaille sekä spriilakkoja ja kiilloketta huonekalutehtaille.

Liima syrjäytti mekaanisen kiinnittämisen

Kiillon ensimmäinen omistaja oli kekseliäs mies, joka oivalsi tehtaan kannalta tärkeät tuotteet ja asiakkaat. Hänen päässään alkoi muhia ajatus liimojen valmistuksesta erinomaisen markkinapotentiaalin tarjoamaan kenkäteollisuuteen. Liimaamisella voitiin korvata perinteinen mekaaninen kiinnittäminen, sillä voitiin yhdistää erityyppisiä materiaaleja toisiinsa ja saatiin siisti ulkonäkö.

Liimattavien lattiapäällysteiden yleistyminen käynnisti 1930-luvulla myös rakennusliimojen valmistamisen. Materiaalien ja menetelmien kehittyessä tarpeet ja käyttökohteet laajenivat niin rakentamisessa kuin myös teollisuuden eri aloilla.

Havaittiin myös, että kiinnittäminen on yhä useammin kokonaisprosessi, johon liimauksen ohella liittyy monia muita vaiheita. Tämän oivalluksen myötä Kiilto laajensi tuotevalikoimaansa.

Kestävän kasvun tarina

Myöhemmin liiketoimintamme on kasvanut uusille liiketoiminta-alueille ja uusiin maihin, luoden uusia innovaatioita. Tänään tähyilemme kauas tulevaisuuteen, pyrkien jatkuvasti uusiutumaan kasvaaksemme kestävällä tavalla.

Toimintaamme ohjaa vahva sitoutuminen tulevaisuuteen ja pyrkimys olla alamme ympäristöjohtaja ja asiantunteva kumppani asiakkaillemme.

Kiillon aikajana

1919

Perustaminen

Lokakuun 27. päivänä 1919 perustetaan Tampereen Pispalaan Teknokemiallinen Tehdas O/Y Santalahti. 1924 yhtiö saa nimekseen Kiilto Oy.

1930

Kengänkiillokkeiden ykkönen

Alkuun valmistetaan rohdoskaupoille kosmeettisia aineita, kenkätehtaille maaleja, kiillokkeita, vahoja ja liimoja sekä huonekalukauppiaille spriilakkoja ja kiilloketta – pulituuria.

1961

Keskitytään liimaan

1960-luvulla päätetään keskittyä liimatuotantoon. Mukaan tulevat myös liimaukseen läheisesti liittyvät tuotteet.

1983

Laajentuminen puhtausalalle

Laajennutaan puhtausalalle ottamalla siivoustuotteet mukaan tuotevalikoimaan. Laajamittainen asiakaskoulutus käynnistyy.

1987

Kansainvälistyminen

Ensimmäinen kansainvälinen tytäryhtiö perustetaan Ruotsiin. Nykyään Kiilto toimii yhteensä 11 eri maassa.

2010

Puhtaus- ja hygienialiiketoiminta kasvaa

Kiillon puhtaus- ja hygienialiiketoiminta laajenee uusille liiketoiminta-alueille.

2017

Uutena liiketoimintana palonesto

Kiillon teollisuusliiketoiminta laajenee. Oman tuotekehityksen tuloksena syntyvät ympäristöystävälliset palonestoaineet.

2018

Ruotsalainen TM Progress osaksi Kiiltoa

Lattiapinnoitusosaaminen vahvistuu yrityskaupan myötä. Uutta liiketoimintaa rakennetaan myös Suomeen.

2018

Kiilto-brändi ja -logo uudistuvat

Kiillon neljä liiketoiminta-aluetta; rakentaminen, teollisuuden kiinnitys- ja hygieniaratkaisut, ammattipuhtaus ja -hygienia sekä kuluttajaliiketoiminta; siirretään kaikki yhteisen Kiilto-brändin alle. Uudistuksen yhteydessä lanseerataan myös ammattilaisille suunnattu Kiilto Pro -tuote- ja palvelubrändi.

2019

Kiillosta Pohjoismaiden johtava hygieniaratkaisujen toimittaja

Kiilto ostaa ruotsalaisen CCS Healthcare Holding AB:n ja saavuttaa käsi- ja pintadesinfektioratkaisujen markkinajohtajan aseman Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Kiilto-logon vaiheita

Kiillon ensimmäinen kuvallinen tunnus, kemistien työväline retortti, otettiin käyttöön vuonna 1924. Tunnuksen suunnitteli Ville Solja.
Vuonna 1969 50-vuotiaan Kiillon kunniaksi suunnitelluissa lehti-ilmoituksissa Kiillon logo esiintyi tässä muodossa.
Vuonna 1994 uudistetun logon suunnitteli graafikko Juha Siro. Uudistuksella tavoiteltiin Kiillolle kansainvälisempää yritysilmettä.
Uuteen Kiilto-logoon ammennettiin elementtejä Kiillon historiasta, mutta samalla haettiin modernimpaa ilmettä. Löydätkö logosta tutun symbolin?

Tutustu meihin tarkemmin: