Suun terveydenhuollon hygienia

Suun terveydenhuollon yksiköillä on tärkeä tehtävä tartuntojen torjuntatyössä. Tavanomaiset varotoimet, kuten käsi-, väline- ja pintahygieniasta huolehtiminen, ovat potilas- ja työturvallisuuden perusta.

Suunhoitoyksikön ja hoitohuoneen hygienia

Korkean hygieniatason ja oikeiden työskentelytapojen avulla ehkäistään infektiotautien leviäminen suun terveydenhuollon toimenpiteiden yhteydessä. Suunhoitoyksiköissä huolehditaan suunnitelmallisesti hoitoon liittyvien tartuntojen torjumisesta tartuntalain mukaisesti. Tavanomaisia varotoimia on noudatettava kaikkien potilaiden kohdalla, pois lukien erityistilanteet, joissa kosketusvarotoimet ovat tavanomaisten varotoimien lisäksi välttämättömät.

Siirry ohjeeseen:


Potilasvaihtosiivous

Potilasvaihtosiivouksessa desinfioidaan pinnat ja vaihdetaan uudet instrumentit ennen seuraavaa potilasta.

1 – Välineiden ja jätteiden lajittelu

Lajittele kertakäyttöiset välineet ja jätteet jäteasioihin. Poista instrumenteista sementit ja pastat, jonka jälkeen asettele ne kannelliseen kuljetuslaatikkoon ja käsittele ne Kiilto Pro Hydragel esikäsittelyaineella. Lajittele pistävä ja viiltävä jäte riskijäteastiaan.

2 – Pintojen puhdistus ja imujärjestelmä

Suosittelemme desinfioivaan pyyhintään Kiilto Pro Easydes tai WipeClean Alco Free Disinfection -tuotteita. Pyyhi desinfektioaineella käsi- ja kulmakappaleet ja irrota ne. Tyhjäkäytä instrumenttiletkuja 30-60 sekuntia. Ime imujärjestelmään vähintään 2 dl kylmää vettä. Poista eritteet desinfektioaineella hoitoympäristöstä. Pyyhi kaikki pinnat pesevällä desinfektioaineella. Vaihda puhdas pyyhe kohteen vaihtuessa. Noudata aseptista työjärjestystä edeten puhtaasta likaiseen:

  • kaapistojen tasot ja ovet, tietokone näppäimet, hiiri, pöytätaso, puhelin, ym.
  • lampun kahva
  • hoidon aikana esillä olleet tarveainepakkaukset ja muut tarvikkeet
  • unitin pääntuki ja tuen kahvat, käsinojat sekä suojalasit
  • välittömästi potilaan hoitoon kuuluvat kohteet: kaikki kosketuskohdat laitteissa, porien johdot, pidikkeet, imujärjestelmä, lavuaari, ym.

3 – Käsihygienia

Muista lopuksi desinfioida kädet.


Loppusiivous

Viimeisen potilaan jälkeen on huolehdittava jälkitoimenpiteistä eli loppusiivouksesta työpäivän päättyessä. Jälkitoimenpiteet aloitetaan potilasvaihtosiivouksella.

1 – Pintojen puhdistus

Tee loppusiivous neutraalilla tai heikosti emäksisellä puhdistusaineella. Suosittelemme Kiilto Pro Superquick Spurt tai WipeClean Universal Cleaning -tuotteita. Huomaathan, että uusi liuos on vaihdettava ja laimennettava päivittäin. Pyyhi hoitokoneen pinnat, potilastuoli, lähitasot ja tarvittaessa lattia.

Pyyhi kosteat alueet, kuten lavuaari, desinfektioaineella. Suosittelemme Kiilto Pro Erisan OXY +, Kiilto Pro Easydes tai WipeClean Alco Free Wipes -tuotteita.

2 – Imujärjestelmän huolto

Ime imujärjestelmään 1-2 litraa vettä, ja sen jälkeen 1-2 litraa desinfektioainetta. Suosittelemme Kiilto Pro Erisan OXY+ -tuotetta. Huomioi laitevalmistajan ohjeet. Puhdista imujärjestelmän pinnat pesevällä desinfektioaineella. Suosittelemme Kiilto Pro Erisan OXY +, Kiilto Pro Easydes tai WipeClean Alco Free Wipes -tuotteita.

Vaihda imuholkit, -letkut ja imurin sovitinkappaleet laitevalmistajan suositusten mukaisesti ja desinfioi ne instrumenttipesukoneessa. Suosittelemme Kiilto Pro Erizyme, Kiilto Pro Alu Deko tai Kiilto Pro Innova 100 -tuotteita. Puhdista sihti laitevalmistajan suositusten mukaisesti välinehuoltotiloissa.

Muista lopuksi hyvä käsihygienia. Huolehdi työskennellessä asianmukaisesta suojautumisesta ja työskentely-ympäristön puhdistuksesta ja desinfektiosta välittömästi.


Haluatko kuulla lisää ratkaisuistamme?

Tilaa terveydenhuollon uutiskirjeemme (lupaamme: ei roskaa, vaan puhdasta asiaa).