Vinkit tehokkaaseen siivoukseen ja desinfiointiin teollisuuden tiloissa

Huolellinen ylläpitosiivous on erityisen tärkeää etenkin silloin, kun tiloissa on tarpeen suorittaa desinfiointi turvallisuuden varmistamiseksi. Yleisesti alkoholi- ja peretikkahappopohjaiset tuotteet ovat tehokkaimpia erilaisten virusten, kuten Covid-19 -viruksen tuhoamiseen. Kokosimme pikalistan viidestä kohdasta, jotka tulisi huomioida teollisuuden tilojen siivouksessa.

Kohta 1: perussiivous

Teollisuustilojen puhtaus on tärkeää paitsi yleisen viihtyvyyden ja turvallisuuden vuoksi, myös avainasemassa virustartuntojen ehkäisyssä. Säännöllinen pesu teollisuustiloissa myös edesauttaa desinfioinnin tehoa. Tilassa, jossa on oleskellut joko virustartunnan saanut tai epäilty tartunnan saanut henkilö, tulee ensin suorittaa huolellinen siivous heikosti emäksisellä yleispuhdistusaineella, kuten Kiilto Vieno tai erityisesti vesipestävien lattioiden pesuun soveltuvalla Kiilto Telimax -pesuaineella. Siivous suoritetaan aina puhtaasta tilasta likaisempaan päin. Välineiksi suositellaan kerta- tai lyhytkäyttöisiä välineitä kuten Prima lyhytkäyttöinen mikrokuitupyyhe. Lattioiden pesuun hyvä väline on Click’M C Slide -moppi, joka on mekaniikaltaan erittäin tehokas sen sisältävän hankaavan kuidun ansiosta. Click’M C moppijärjestelmän käyttö on helppoa ja yksinkertaista turvallisuutta ja hygieenisyyttä unohtamatta, sillä moppi kiinnitetään kehykseen ja irrotetaan siitä jalalla painaen.

Kohta 2: pintojen desinfiointi

Siivouksen jälkeen suoritettavassa desinfioinnissa tulee kiinnittää erityistä huomiota omiin työpisteisiin, valvomoihin sekä muihin tiloihin missä on paljon kosketuspintoja. Tehokas desinfiointiaine vaipallista koronavirusta vastaan on esimerkiksi hypokloriittipohjainen Kiilto Pluschlor. Muita tehokkaita desinfiointiaineita ovat Kiilto Desichlor sekä Kiilto Easydes Spray. Tarkista käytettävän tuotteen ohjeannostus erityisdesinfioinnissa tuotteen valmistajan sivuilta.

Kohta 3: laajempien tilojen desinfiointi

Alkoholipohjainen ETA 700 ja peretikkahappopohjainen F 268 Airol S ovat tehokkaimpia desinfiointiaineita virusten tuhoamiseen. Laajempien tilojen desinfiointiin sopii F 268 Airol S, 1,0%. Pintojen desinfiointi voidaan tehdä pyyhkimällä aineella kosteutetulla liinalla tai levittää ainetta suoraan pinnoille tarkoitukseen sopivalla levityslaitteella. Dosatron -annostelupumppu ja sopiva suihkusuutin on helpoin tapa käsitellä laajoja alueita ja pintoja.

Kohta 4: turvallisuuden varmistaminen

Siivouksen aikana tulee kiinnittää huomiota omaan suojautumiseen ja suojakäsineiden käyttö on välttämätöntä. Käytetyt käsineet joko pestään huolellisesti ja kuivatetaan tai vaihdetaan uusiin. Työvaatteiden ja -kenkien tulee olla helposti pestäviä. Mikäli siivottavassa tilassa on oleskellut tartunnan saanut henkilö, tulisi siivouksessa käyttää lisävarusteena nestettä läpäisemätöntä, pitkähihaista suojatakkia tai suojaesiliinaa.

Siivouksessa ja desinfioinnissa syntyneet pyyhkeet, jätteet ja kontaminoituneet kertakäyttöiset välineet tulee pakata välittömästi erilliseen jätesäkkiin, joka suljetaan ja toimitetaan jäteastiaan.

Kohta 5: henkilöhygienia

Käsineitä sekä muita suojaimia riisuttaessa pitää huomioida, ettei kosketa niiden ulkopintoja. Riisumiseen jälkeen kädet pitää pestä huolellisesti lämpimällä vedellä sekä saippualla, kuten Erisan Soap, kyynärvarsia myöten. Maailman terveysjärjestö (WHO) ohjeistaa lisäksi käyttämään etanolipohjaista käsihuuhdetta. Vaipallisia viruksia, kuten koronavirusta vastaan tehokkaita desinfektioaineita käsille ovat esimerkiksi Erisan Käsihuuhde, Käsidesi ja Erisan Etasept.

Henkilöstöä tulee ohjeistaa jäämään kotiin, mikäli heillä on lieviäkään oireita. Katso työterveyslaitoksen ohjeistus siivoukseen koronaviruksen hillitsemiseksi kokonaisuudessaan oikean palkin linkin takaa.

Lue lisää Työterveyslaitoksen ohjeistuksesta COVID-19 -tartuntojen ehkäisyyn sekä THL:n sivuilta ajankohtaista tietoa COVID-19 -viruksen tilanteesta.

Katso myös: