Meet the Kiiltonians: esittelyssä Peter Forsberg / Örnsköldsvik, Ruotsi

Peter Forsberg on innoissaan päästyään jatkamaan työtään itsetasoittuvien lattiamassojen parissa Kiillon ostettua vuonna 2018 hänen silloisen työnantajansa TM Progressin. Perheyrityksen henki ja ympäristön hyvinvoinnin edistäminen motivoivat Peteriä edistämään ison mittakaavan projekteja, joilla voidaan saada aikaa suuria muutoksia.  

Mitä työtehtäviisi kuuluu? 

"Toimin Ruotsissa Kiillon tuotekehityksessä itsetasoittuvien lattiamassojen RDI Managerina sekä Kiilto AB:n Quality and Environment Managerina."

Kuvailisitko tähänastista urapolkuasi

"Päädyin Kiiltoon neljä vuotta sitten, kun Kiilto osti TM Progressin. Ennen sitä olin työskennellyt TM Progressissa noin 11 vuotta. Työnkuvani Kiillossa on samankaltainen kuin TM Progressissa, mutta laajempi. Siihen kuuluu tuotteiden kehitystä sekä tuotelaatuun ja ympäristökysymyksiin liittyviä tehtäviä. Lattiamassat ovat ydinosaamisaluettani ja tehtävä vaatii perehtymistä myös ympäristö- ja laatuasioihin."

Mikä sinut pitää Kiillossa?

"Ennen Kiiltoa työskentelin paljon pienemmissä yrityksissä. Ensimmäisessä työpaikassani meitä oli yhteensä viisi henkeä, seuraavassa viisitoista. TM Progressissa työntekijöitä oli vajaat nelisenkymmentä. Kiillossa henkilöstöä on nyt noin 900. 

Odotan kovasti, että pääsen laajentamaan Kiillon "Floor as a Service" -palvelukonseptia nykyisessä, paljon suuremmassa ja vahvemmassa organisaatiossa ja samalla edistämään ympäristötavoitteitamme.   

Olen myös vaikuttunut siitä, miten Kiilto onnistuu ylläpitämään perheenomaista yrityskulttuuria isosta koostaan huolimatta. Lisäksi Kiillon kultuurin kulmakivinä olevat startup-henki ja "Asiakas on kuningas" -ajattelutapa ovat aina olleet osa työ-DNA:tani.

Kaikista eniten minulle merkitsee kuitenkin Kiillon tavoite olla alansa ympäristöjohtaja. On hienoa, että ympäristön hyvinvoinnin edistäminen on toimintamme ytimessä. Vaatimusten ja ympäristötavoitteiden muuttuessa Kiillon toiminnalla tulee olemaan aina vain laajempi vaikutus. "

Miten koet voivasi vaikuttaa työlläsi?  

"Yksi tuttu raaka-ainetoimittajamme väitti, että lattiamassojen tuotekehitys on vaikeampaa kuin rakettitiede – ainakin molekyylitasolla. 

Betonista on olemassa paljon tutkimustietoa, mutta itsetasoittuvien lattiamassojen tekniikka on hyvin monimutkainen ja ihmisille suhteellisen tuntematon. Siitä ei löydä paljoakaan tietoa kirjoista tai internetistä. 

Uutta tuotetta kehittäessä täytyy tietää, miten keskenään sekoitetut aineet käyttäytyvät ja lisää oppia tulee matkan varrella. Tuotekehitystyötä tehdään paljolti yrityksen ja erehdyksen kautta, ja hyvät neuvot ovat harvassa. Onkin tärkeää työstää projektia heti alusta asti isommalla porukalla, jotta saadaan kaikki mahdollinen osaaminen ja kokemus käyttöön. 

Minulle kehityksen kärjessä oleminen tarkoittaa sitä, että parannamme tuotteittemme ympäristöprofiilia ja priorisoimme suurivolyymisia tuotteita. 

Tässä yhtenä päivänä ajoin erään jääkiekkoareenan ohi, jonka lattiaan valettiin rakennusvaiheessa noin 500 tonnia Kiillon tasoitetta. Sen jälkeen vastaan tuli hotelli, jonka kaikki pinnat oli tasoitettu tuotteillamme. On hauskaa näyttää lapsilleni ja ystävilleni tämänkaltaisia Kiillon toteuttamia arvokkaita ympäristöhankkeita. Vaikka en itse ollut tekemässä lattiaa, vaikutin osaltani tuotteen laatuun ja sillä saavutettuun lopputulokseen. 

Ja mitä tulee hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen, niin voin tulevaisuudessa tehdä työssäni paljonkin sen eteen. "

Miten henkilökohtaiset kiinnostuksen kohteet inspiroivat sinua työssäsi

"Olen kiinnostunut perhonsidonnasta ja perhokalastuksen luovuudesta. Harrastuksessani yhdistyy luonto ja luovuus, ja myös tiede. 

Olen aina hakeutunut työhön, jossa voin työskennellä monialaisesti. Tuotekehitys on hyvin monimutkaista, kemiaan ja ympäristöön keskittyvää työtä. Tietty nörttimäisyys on siinä eduksi, esimerkiksi kiinnostus perhokalastukseen, tieteiskirjallisuuteen tai legoihin.  

Joskus laboratoriossa luomme ja valamme omia Kiilto Pro R2D2 -robotteja. Kaupasta löytyy paljon erilaisia kakku- ja karkkimuotteja ja täyttämme ne massalla. Näin hyötykäytämme laboratorion laadunvalvontanäytteet valmistamalla R2D2-robotteja, jouluhahmoja ja eläimiä, ja viemme niitä esikouluihin lapsille maalattavaksi. Minulla on tälläkin hetkellä yksi hahmo pöydälläni."

Innovaatiokulttuuri

"Samalla tavoin kuin nuo pienet yritykset, joissa aiemmin työskentelin, joutui Kiiltokin alkuvuosinaan kamppailemaan rajallisten resurssien kanssa. Heillä oli nippu ideoita ja yrittäjähenkeä. Se henki ei ole koskaan kadonnut. Meistä näkyy, että nautimme siitä mitä teemme, ja laitamme itsemme likoon.   

Innovaatiokulttuuri, jossa pureudutaan ongelmiin ja kehitetään ratkaisuja, vaatii säilyäkseen uteliaisuuden yhdistämistä erityisosaamiseen ja kokemukseen. Organisaation tulee olla avoin ja läpinäkyvä, mikä on mielestäni ominaista perheyritykselle – autamme toisiamme, jaamme asioita keskenämme ja tuemme toisiamme. Osaaminen karttuu näkökulmia jakamalla.     

Lopuksi tarvitaan rohkeutta toteuttaa innovaatio. Uskotaan ideaan ja viedään se markkinoille."