Kempeleen Kirkonkylätalo on kunnan sykkivä sydän – uudessa keskuskeittiössä kokataan peräti 5000 annosta päivässä

Suurkeittiön saumaton toiminta vaatii paitsi työtilojen ja -olojen tarkkaa suunnittelua, myös asiantuntevaa apua arjen haasteissa. Kiilto toteutti Kempeleen uuden Kirkonkylätalon keskuskeittiöön keskitetyn annostelujärjestelmän vastatakseen toiveeseen turvallisemmasta, terveellisemmästä ja tehokkaammasta työympäristöstä.

Kempeleen kunnan vastavalmistunut Kirkonkylätalo on vaikuttava näky: pieteetillä suunniteltu uusi monitoimitalo tarjoaa modernit ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti toteutetut tilat 960 oppilaalle ja 12-ryhmäisen päiväkodin 220 lapselle. Lisäksi tiloissa lounaansa nauttivat myös viereisen lukion 450 opiskelijaa ja talossa työskentelevät noin 180 aikuista. Saman katon alla toimii lisäksi koko kuntaa palveleva keskuskeittiö, jonka nykyaikaiset laitteet ja tiiviissä yhteistyössä Kiillon kanssa toteutettu keskitetty annostelujärjestelmä tukevat suurkeittiön kiireistä arkea kunnan sydämessä.

Tavoitteina vastuullisuus, tehokkuus ja turvallisuus

Kirkonkylätalon keskuskeittiössä valmistetaan ateriat kaikkiin kunnan päiväkoteihin ja kouluihin eli kaikkiaan lounasta valmistuu päivässä noin 5000 annosta. Kirkonkylätalon omissa tiloissa puolestaan ruokailee päivittäin jopa lähes 1700 asiakasta. Uudella suurkeittiöllä onkin varsin korostunut rooli koko kunnan arjessa, ja niinpä keskuskeittiötä suunniteltaessa haluttiin varmistaa sekä työkalujen että työtilojen turvallisuus ja toiminnallisuus, vastuullisuudesta tinkimättä.

Yhdessä Kiillon kanssa tiloihin räätälöity annostelujärjestelmä oikoo keskuskeittiön astianpesun mutkat – keskitetyn annostelulaitteiston avulla konetiskiaine ja kirkaste saadaan syötettyä suoraan pesukoneisiin automatisoidusti ja optimoidusti, ilman pesuainekanistereiden kanssa puljaamista. Haave automatisoidusta pesuainejärjestelmästä oli tosin lähinnä kariutua, sillä tilaan alkujaan kaavaillut suojaputkistot pesuaineelle ja kirkasteelle olivat tipahtaneet pois lopullisesta keittiösuunnitelmasta. Kiillon asiantuntijoiden ja rakennuttajan tiiviin yhteistyön ansiosta suojaputkistot ja annostelujärjestelmä saatiin kuitenkin toteutettua pika-aikataululla vielä rakennusvaiheen loppumetreillä.

”Annostelutekniikka sijoitettiin siististi erilliseen tilaan, jolloin järjestelmän huoltaminen ja ylläpito on erityisen helppoa”, kertoo Kiillon tekninen puhtaus- ja hygienia-asiantuntija Vesa Kukkonen.

Kiillon tekninen puhtaus- ja hygienia-asiantuntija Vesa Kukkonen on toiminut Kempeleen Kirkonkylätalon henkilökunnan tukena uusien järjestelmien suunnittelussa ja käyttöönotossa.

”Kempeleen Kirkonkylätaloon toteutetun keskitetyn annostelutekniikan avulla konetiskiaine ja kirkaste johdetaan 200 litran tynnyreistä pesukoneisiin erillisestä pesuainehuoneesta käsin täysin automatisoidusti”, Kukkonen kertoo. Annostelujärjestelmä on nappivalinta suurkeittiöön, sillä se säästää vettä ja työtunteja sekä pienentää merkittävästi ammattikeittiön kemikaali- ja jätekuormaa – huolehtien tasaisen laadukkaasta lopputuloksesta jokaisella pesukerralla. ”Isompi pakkauskoko myös helpottaa ja tehostaa päivittäistä työtä, sillä aineiden vaihtoväli pitenee ja päästään eroon työpisteellä tiellä olevista kanistereista”.

Keskitetty annostelujärjestelmä on vaivaton valinta suurkeittiöön

Padat ovat porisseet Kirkonkylätalon keskuskeittiössä pian puolisen vuotta, mutta onko ammattikeittiön arki sujunut suunnitellun sulavasti? Kempeleen kunnan Ateria- ja puhdistuspalvelupäällikkö Marjo Rauma on tyytyväinen ainutlaatuisen annostelujärjestelmän myötä saavutettuihin hyötyihin ja säästöihin – ja Kiillolta saatuun tukeen.

”Annostelujärjestelmä on otettu henkilökunnan keskuudessa hyvin vastaan. Työ on helpottunut heti, nyt kun pesuainekanistereita ei tarvitse jatkuvasti olla vaihtamassa: pesuainetynnyri on vaihdettu vasta yhden kerran”, Rauma iloitsee. ”Järjestelmä on huoleton ja turvallinen käyttää – ja jätettäkin tulee vähemmän!”

Käyttäjäystävällisen järjestelmän ansiosta työntekijöiden ei tarvitse päivittäisessä työssään käsitellä voimakkaita kemikaaleja tai edes pitää niitä silmällä, sillä annostelukoneistoon liitetty tilausrajajärjestelmä ilmoittaa, milloin on aika tilata uusi tynnyri ja milloin aine alkaa olla lopussa. Kempeleen Kirkonkylätalon keskuskeittiöön asennettiin pesukoneiden viereen lisäksi erillinen hälytysvalo, joka ilmoittaa aineen loppumisesta. Keskitetysti omassa tilassaan sijaitsevat tynnyrit on sijoitettu määräysten mukaisten valuma-altaiden päälle.

HygiNet® ja Kiillon tekninen palvelu henkilökunnan tukena

Vaivaton käyttökokemus onkin ammattikeittiön kiireisessä arjessa avaintarve, josta ei ole mahdollista joustaa. Kirkonkylätalossa on annostelujärjestelmän ja tilausrajajärjestelmän lisäksi käytössä Kiillon HygiNet® -palvelu, jonka ansiosta kaikki hygieniasuunnitteluun liittyvät tiedot löytyvät helposti ja nopeasti yhdestä osoitteesta. Digitaalinen hygieniasuunnitelma helpottaa niin uusien työntekijöiden perehdytystä kuin päivittäistä työtä puhdistuksen parissa, sillä palvelusta on koko henkilökunnan helppo tarkistaa, millä tuotteilla ja välineillä mikäkin tila siistitään ja kuinka usein.

Hyvin suunniteltu on tunnetusti puoliksi tehty, mutta yllättävissä ongelmatilanteissakaan ei apu ole koskaan kaukana. Kiillon tekninen palvelu huolehtii laitteiston huollosta ja henkilökunnan tukemisesta mahdollisten pulmien ratkomisessa.

Kempeleen kunnan Ateria- ja puhdistuspalvelupäällikkö Marjo Rauma on tyytyväinen annostelujärjestelmään. ”Laitteiden toimintaperiaate käytiin Kiillon kanssa huolellisesti läpi ennen käyttöönottoa ja lisäksi olemme saaneet pikaista apua ongelmatilanteissa.”

”Kiillolla on paikalliset asiantuntijat läpi koko Suomen ja ongelmatilanteisiin pystytään reagoimaan nopeasti. Sopimuksiin kirjataan säännölliset tarkistuskäynnit kohteisiin, jolloin tarkistetaan laitteiden toimivuus ja tehdään ennakkohuoltoja kuten letkujen vaihtoja. Myös hälytyskäynnit kuuluvat sopimukseen – jokaisesta käynnistä lähtee lisäksi sähköinen raportti asiakkaalle, jossa kerrotaan mitä kohteessa on tehty käynnin yhteydessä”, Vesa Kukkonen kertoo.

”Kiillon kokeneet asiantuntijat auttavat mielellään asiakkaita löytämään toimivan ratkaisun, ja olemme tiiviisti tukena sekä suunnittelussa, toteutuksessa kuin käyttöönoton jälkeenkin.”

Yhteistyössä: Kempeleen kunta Teksti: Mira Ahola Kuvat: Linnea Laatikainen

Sinua saattaa kiinnostaa myös: