Vastuullisen ravintolatoiminnan edelläkävijä Juvenes raivaa tietä terveellisempään ja turvallisempaan huomiseen

Vastuullisia henkilöstö- ja opiskelijaravintolapalveluita tuottava Juvenes on sitoutunut toimimaan aktiivisesti luonnon ja ympäristön suojelemiseksi. Kiilto kumppaninaan Juvenes on tehnyt pienin valinnoin valtavia muutoksia – tutustu kanssamme Juveneksen työhön tulevaisuuden turvaamiseksi.

Arkisilla valinnoilla on kokoaan suurempi kerrannaisvaikutus – varsinkin, kun jokin valinta tehdään tuhansia kertoja yhden päivän aikana. Muun muassa henkilöstö- ja opiskelijaravintolapalveluita tarjoavan Juveneksen mission ydin on luoda asiakkailleen paitsi pikkuisen parempia lounastaukoja, myös mahdollisuuden nauttia vaikuttavista valinnoista ympäristön ja yhteisen hyvän eteen. Mutta millä keinoin tulevaisuuden ravintolatoimintaa tehdään?

”Visiomme on olla ravintola- ja palveluyhtiö, joka on asiakkaan luottokumppani arjessa ja juhlassa. Haluamme tarjota asiakkaan näköistä palvelua ihmiseltä ihmiselle”, kertoo Juveneksen kehityspäällikkö Nina Lyytinen ylpeänä. ”Laatu, osaaminen ja vastuullisuus ovat Juveneksen tärkeimmät arvot.”

”Tutkimme ja mittaamme säännöllisesti toimintamme ympäristövaikutuksia ja asetamme toiminnallemme ympäristön suojeluun liittyviä päämääriä ja tavoitteita ympäristöohjelman muodossa”, Lyytinen jatkaa. ”Päätöksissämme priorisoimme valintojemme ympäristöystävällisyyden. Tämä tarkoittaa esimerkiksi ympäristöystävällisistä valinnoista johtuvien kustannusten hyväksymistä ja ympäristöteknisesti mahdollisimman tehokkaiden ja kehittyneiden ratkaisujen etsimistä.”

Konkreettisilla teoilla kevyempi kuorma ympäristön kannettavaksi

Juveneksen määrätietoinen ympäristöpolitiikka juontaa juurensa jo vuoteen 1997, jolloin Juvenes kehitti oman ympäristöohjelman seuratakseen ja vähentääkseen toimintansa ympäristövaikutuksia. Vuosikymmenten aikana käytännössä kaikkia yrityksen osa-alueita on onnistuttu viemään vastuullisempaan suuntaan käytännön toimilla. Näistä esimerkkejä ovat satokausiajatteluun perustuva ruokalistasuunnittelu, Joutsenmerkkituotteiden valinta sekä kierrätysmateriaalien suosiminen neitseellisten materiaalien sijaan aina kuin mahdollista. Näin hankintojen painopistettä on hivutettu yhä enemmän kiertotalouden ja kestävämmän elinkaariajattelun suuntaan.

”Kehitystyömme ei pääty nykyisten ympäristötavoitteiden toteutumiseen, vaan tunnistamme uusia ympäristöhaasteita ja kehitystarpeita toteutuneiden tilalle. Parhaillaan panostamme muun muassa kasvisruokareseptiikan kehittämiseen ja hävikin pienentämiseen entisestään sekä varasto- että asiakastasolla.”

”Tyytyväiset asiakkaat ovat palvelujemme perusta, ja haluammekin huolehtia sekä ihmisistä että ympäristöstä”, Lyytinen kertoo.

Pienistä puroista kasvaa vaikuttava kokonaisuus. Pelkästään sillä, että Juveneksen ravintoloihin viime vuonna hankituista puhdistusaineista lähes neljännes oli pakattu kierrätysmuovipakkaukseen, säästettiin yli 70 kiloa neitseellistä muovia. Määrä tulee kasvamaan vuosi vuodelta, sillä Juveneksen tukena toimivan Kiillon yksi keskeinen ympäristötavoite on pakata 70 % kaikista tuotteista kierrätys- tai uusiutuvista materiaaleista valmistettuun tai uudelleen käytettävään pakkaukseen vuoteen 2025 mennessä.

”Yhteistyökumppaneiltamme odotamme mahdollisuuksia ympäristöasioiden jatkuvaan kehittämiseen yhdessä kanssamme”, Lyytinen huomauttaa. ”Meille on tärkeää yhteinen visio tulevaisuudesta ja jaettu tahtotila tehdä askel kerrallaan asioita paremmin yhteisen ympäristömme hyväksi.”

Yhdessä yhteisen hyvän ja ympäristön puolesta

Pitkäjänteinen ponnistelu ympäristön ja yhteisön hyvinvoinnin eteen on eittämättä kivinen tie ilman samanmielisten kumppanien tukea ja tietotaitoa. Juvenes valitseekin myös yhteistyökumppaninsa tinkimättömän tarkasti: toimijoiden vastuullisuus ja samaan suuntaan tähyävät ympäristöpäämäärät ovat ykkösprioriteetti jo valintavaiheessa.

Juvenes ja Kiilto ovat toimineet tiiminä jo vuodesta 2018 ja poimineet parhaat ratkaisut tukemaan ravintoloiden arkea ja yhteisiä ympäristötavoitteita – 90 % Juveneksen käyttämistä puhdistusaineista on täysin kotimaisia, Kiillon Turun tehtaalla suomalaista työtä tukien tuotettuja.

”Kiilto on ratkaisukeskeinen kumppani, joka kehittää jatkuvasti uusia toimintatapoja. Myös Juvenes on saanut olla mukana tässä työssä muun muassa erilaisten pilottien muodossa”, Lyytinen (vas.) mainitsee.

”Laatu, osaaminen ja vastuullisuus – Juvenes ja Kiilto jakavat samat arvot ja eteenpäin ohjaavan asenteen, ja osittain juuri siksi yhteistyömme on ollut niin ainutlaatuisen hedelmällistä molemmille osapuolille”, pohtii Kiillon avainasiakkuuspäällikkö Marja Perttula. Kiillon Lupaus ympäristölle pitää sisällään konkreettisia tekoja ja tavoitteita ilmastoviisaamman arjen edistämiseksi asiakkaiden toimialoilla. ”Lupaus ympäristölle ohjaa kaikkea Kiillon toimintaa, jolloin pystymme luontevasti auttamaan myös asiakkaitamme saavuttamaan ympäristötavoitteensa.”

Juveneksen ravintoloissa on muun muassa käytössä kiinteät Kiilto Pro MD Block -koneastianpesuaineet, joiden käyttö säästi vuonna 2022 yli 278 kiloa – eli noin kahdenkymmenen polkupyörän painon verran – neitseellistä muovia verrattuna siihen, että vastaavaan tarpeeseen olisi hankittu nestemäistä koneastianpesuainetta 20 litran kanistereissa. Kiinteät, kompaktisti pakatut kemikaalit keventävät ympäristökuormaa myös logistiikan osalta, sillä keittiöihin voidaan kuljettaa enemmän tarvittavia puhdistusaineita kerralla.

Niin ikään Kiilto Pro Natura -sarjan kasvipohjaiset ja täysin biohajoavat, Joutsenmerkityt puhdistusaineet ovat vastuullisempi valinta ammattikeittiöiden työn tueksi, tehokkuudesta tinkimättä. Lähes 70 % kaikista Juveneksen käytössä olevista puhdistusaineista on Joutsenmerkittyjä ja siten ympäristöä vähemmän kuormittavia verrattuna tehokkuudeltaan vastaaviin kemikaaleihin ilman ympäristösertifikaattia.

”Kiilto on toiminut Juveneksen tukena kehitystyössä, mutta myös me olemme saaneet Juvenekselta hyviä kehitysideoita, jotka olemme laittaneet heti alulle ja eteenpäin. Työ turvallisemman tulevaisuuden eteen tehdään yhdessä”, iloitsee Perttula.

Artikkeli toteutettu yhteistyössä Juveneksen kanssa. Juvenes Oy on suomalainen ravintola- ja palveluyritys, joka tarjoaa maistuvia ravintola-, kahvila- ja ateriapalveluita valtakunnallisesti. Juveneksella on yli 50 ravintolaa ja kahvilaa 10 paikkakunnalla ympäri Suomen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: