Hygieniaohje norovirustartuntojen katkaisuun

Norovirukset aiheuttavat vatsatautiepidemioita erityisesti laitoksissa ja matkailualalla. Tehokas keino norovirustartuntojen katkaisemiseksi on kiinnittää erityistä huomiota paitsi henkilöhygieniaan myös tehostettuun pintojen desinfiointiin.

Norovirukset aiheuttavat laajoja ja helposti pitkittyviä vatsatautiepidemioita erityisesti laitoksissa ja mat­kailualalla. Virus tarttuu helposti, sillä se kestää ulkoisia olosuhteita hyvin ja tarvittava infektioannos on pieni. Norovirukset kuuluvat kaliki-sukuun ja ovat pieniä, vaipattomia RNA-viruksia. Ne tarttuvat helposti suoraan henkilöstä toi­seen tai välillisesti kosketuspintojen kautta. Ne säilyvät pinnoilla infektiokykyisinä pitkään, myös aerosolitar­tunta on mahdollista. Tartunnan lähde voi olla myös saastunut elintarvike tai vesi.

Katkaise tartuntatiet tehostetulla hygienialla

Norovirustartuntojen katkaisemiseksi on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota paitsi henkilöhygieniaan myös tehostettuun pintojen desinfiointiin.

Käsien pesu ennen käsihuuhteiden käyttöä, mahdollisuuksien mukaan, on suositeltavaa. Käsihuuhdetta käytettäessä on huomioitava erityises­ti huuhteen riittävä määrä. Hiero huuhde huolellisesti kaikkialle käsiin ja jatka työtä vasta käsien kuivuttua. Alkoholin desinfektioaika on sen kuivumisaika. Viruk­set tarttuvat limakalvokontaktissa, joten noudata erityistä varovaisuutta ja hyvää käsihygieniaa suojainten poistotilanteissa, jolloin kädet ovat lähellä suuta ja ne­nää.

Henkilöhygienian tehostamisen lisäksi päivittäinen taso- ja kosketuspintojen puhdistus teh­dään puhdistusaineen lisäksi myös desinfektioaineella. Siivousta on tehostettava myös henkilökunnan tiloissa. Eritetahradesinfektio suoritetaan mahdollisimman nopeasti, sillä eritteet, kuten oksennus ja uloste, sisältävät runsaasti viruksia. Loppusiivousta on mahdollista tehostaa Nocospray-sumutuksella. On suositeltavaa tehdä vetyperoksidi­sumutus ennen ja jälkeen siivouksen. Näin suojataan sekä henkilökuntaa että seuraavia tilojen käyttäjiä virustartunnalta. Vetyperoksidikuivahöyry desinfioi kaikki tilan pinnat, myös pehmeät pinnat ja materiaalit. Norovirusta vastaan löytyy Kiillon valikoimasta useita tutkitusti tehokkaita tuotteita. Ohjeistuksen desinfektioaineiden norovirusteho on todennettu EN 14476 tutkimuksella.