Hygieniaohje norovirustartuntojen katkaisuun

Norovirukset aiheuttavat vatsatautiepidemioita erityisesti laitoksissa ja matkailualalla. Tehokas keino norovirustartuntojen katkaisemiseksi on kiinnittää erityistä huomiota paitsi henkilöhygieniaan myös tehostettuun pintojen desinfiointiin.

Norovirukset aiheuttavat laajoja ja helposti pitkittyviä vatsatautiepidemioita erityisesti laitoksissa ja mat­kailualalla. Norovirukset kuuluvat kaliki-sukuun ja ovat pieniä, vaipattomia RNA-viruksia. Tartunta tapahtuu henkilöstä toi­seen tai välillisesti kosketuspintojen kautta. Myös aerosolitar­tunta on mahdollista. Virus tarttuu helposti, sillä se kestää ulkoisia olosuhteita hyvin ja säilyy pinnoilla infektiokykyisenä pitkään. Tartunnan lähde voi olla myös saastunut elintarvike tai vesi.

Muista huolellinen käsihygienia

Viruk­set tarttuvat limakalvokontaktissa, joten noudata erityistä varovaisuutta esimerkiksi suojainten poistotilanteissa, jolloin kädet ovat lähellä suuta ja ne­nää. Käsihuuhdetta käytettäessä on huomioitava erityises­ti huuhteen riittävä määrä. Alkoholin desinfektioaika on sen kuivumisaika, joten jatka huuhteen huolellista hieromista kaikkialle käsiin kunnes kädet tuntuvat jälleen kuivilta. Käsien pesu ennen käsihuuhteiden käyttöä, mahdollisuuksien mukaan, on suositeltavaa.

Tehosta siivousta ja pintojen desinfiointia

Norovirustartuntojen katkaisemiseksi on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota paitsi henkilöhygieniaan myös tehostettuun pintojen desinfiointiin. Siivousta on tehostettava myös henkilökunnan tiloissa. Päivittäinen taso- ja kosketuspintojen puhdistus teh­dään puhdistusaineen lisäksi myös desinfektioaineella.

Eritetahradesinfektio on suoritettava mahdollisimman nopeasti, sillä eritteet, kuten oksennus ja uloste, sisältävät runsaasti viruksia. Valikoimastamme löytyy useita tutkitusti tehokkaita tuotteita noroviruksia vastaan. Löydät tuotesuosituksemme eritetahrapoiston ohjeista. Ohjeistuksen desinfektioaineiden norovirusteho on todennettu EN 14476 tutkimuksella.

Vetyperoksidisumutus on tehokas tapa desinfioida kaikki pinnat

Nocospray-sumutus on tehokas ja turvallinen keino tehostaa siivousta entisestään. Norovirus voi säilyä infektoimiskykyisenä huoneenlämmössä esimerkiksi oksennuksen tahraamassa matossa jopa 12 vuorokautta. Sumutuslaitteella tilaan syötettävä vetyperoksidikuivahöyry desinfioi kaikki pinnat, mukaan lukien myös pehmeät materiaalit kuten kangasverhoilut. Norovirusten ollessa kyseessä suosittelemme vetyperoksidi­sumutusta ennen ja jälkeen siivouksen. Näin suojataan sekä henkilökuntaa että seuraavia tilojen käyttäjiä virustartunnalta.


Haluatko kuulla lisää ratkaisuistamme?

Tilaa terveydenhuollon uutiskirjeemme (lupaamme: ei roskaa, vaan puhdasta asiaa).