Kahvi- ja teelaitteiden puhdistus

Ravintoloissa ja kahviloissa yksi tapa varmistaa tarjoiltujen juomien korkealaatuinen maku on huolehtia kahvi- ja teelaitteiden puhtaudesta. Tutustu ohjeisiimme, jotka auttavat pitämään kuumien juomien keittimet sekä termoskannut parhaassa mahdollisessa kunnossa.

Aamun käynnistävä kupillinen, taukohetki päivän keskellä, iltapäivätee – kuppi kuumaa kuuluu monen päivittäisiin rutiineihin. Espressokoneet, keittimet ja termokset keräävät helposti jäämiä ja saostumia, kuten kahvi- tee- ja maitolikaa, värjäytymiä, kalkkia ja ruostetta. Kertyessään ne voivat vaikuttaa juomien laatuun. Säännöllinen puhdistus ei ainoastaan varmista juomien parasta mahdollista makua, vaan myös pidentää laitteiden ja osien käyttöikää. Keittimille ja termoskannulle soveltuvaa puhdistusainetta käyttämällä pidät laitteet kirkkaina ja puhtaina estäen lian pinttymisen.

Näin puhdistat keittimen tai termoksen

Irrota ennen puhdistusta kaikki irrotettavat osat, kuten suodattimet, korkit ja pannut. Lisää lasi- tai termoskannuun kuumaa vettä sekä kahvi- ja teelaitteiden puhdistukseen kehitettyä Kiilto Pro Coffex -jauhetta (annostus 5-10 ml litraan vettä). Keitintä puhdistaessa jauhe annostellaan suoraan vesisäiliöön (25 ml litraan vettä). Anna liuoksen vaikuttaa noin 10-15 minuuttia.

Vaikutusajan jälkeen harjaa termoksen pinnat pehmeällä harjalla. Kiinnitä erityistä huomiota vaikeasti tavoitettaviin kohtiin. Huuhtele lopuksi puhtaalla vedellä huolellisesti. Keittimen vesisäiliötä ei harjata, mutta se huuhdellaan hyvin valuttamalla puhdasta vettä läpi vähintään kolmesti. Mikäli keitin ei puhdistu ilman harjausta, käytä vain varmasti puhdasta tai käyttämätöntä harjaa vesisäiliöön. Lopuksi kannattaa vielä tiskata kannu sekä suodatinpidike.

Huomioitavaa: Kahvinkeittimet, joissa on pesuohjelma, puhdistetaan valmistajan antamien käyttöohjeiden mukaan.

Kalkin ja ruostesaostumien poisto keittimestä tai termoksesta

Tee kalkinpoisto säännöllisesti ehkäistäksesi kertymien muodostumista ja ylläpitääksesi laitteiden hyvää kuntoa. Kuinka usein keittimen tai termoksen kalkinpoisto kannattaa tehdä riippuu alueesi veden kovuudesta. Kiilto Pro Off Calc on monipuolinen saostumien poistaja ammattikeittiössä. Se pehmentää ja irrottaa tehokkaasti kalkki- ja ruostesaostumia, jotka kertyessään estävät laitteen optimaalista toimintaa.

Kahvinkeittimelle kalkinpoisto tehdään valuttamalla puhdistusaineliuos (annostus 50 ml puoleen litraan vettä) vesisäiliön läpi. Pesun jälkeen laite huuhdellaan laskemalla keittimen läpi puhdasta vettä. Teethän huuhtelun ainakin kolmesti, jotta kaikki aine on varmasti huuhtoutunut pois. Lopuksi kannattaa vielä tiskata kannu sekä suodatinpidike.

Huomioitavaa: vedenkeitintä puhdistettaessa liuosta sisältävää vettä ei saa keittää ylikiehumisvaaran vuoksi.

Muista myös keittimen tai termoksen ulkopintojen puhdistus

Termoksen tai keittimen ulkopintojen sekä keittolevyn puhdistukseen sopii yleispuhdistusaine ja siivouspyyhe. Esimerkiksi Kiilto Pro Superquick Spurt sopii useimmille, myös rosterisille pinnoille eikä jätä sameaa tai harmaata kalvoa jälkeensä.

Vinkki! Ulkopinnoille voi käyttää myös desinfioivia puhdistuspyyhkeitä, jos haluat tehostaa hygieniaa esimerkiksi flunssakauden aikana. Varmista, että pyyhkeet soveltuvat elintarvikkeiden kanssa kosketuksissa oleville pinnoille. Esimerkiksi Kiilto Pro Alco-Free WipeDes -pyyhkeillä voidaan pyyhkiä kahvilaitteet ja termokset näppärästi muun puhtaanapidon lomassa.

Laitteiden puhtaus maistuu jokaisessa kupillisessa

Kiilto Pro Coffex ja Kiilto Pro Off Calc ovat tehokaksikko, jonka avulla pidät kahvi- ja teekeittimet kunnossa ja juomat hyvänmakuisina. Muista puhdistuksen lisäksi myös laitteiden ajoittainen tarkastus. Tarkistamalla laitteesi säännöllisesti havaitset laitteen toimintaan sekä juomien laatuun vaikuttavat viat varhaisessa vaiheessa.


Haluatko tietää, kun julkaisemme uusia ohjeita?

Tilaa keittiöhygienia-aiheinen uutiskirjeemme (lupaamme: ei roskaa, vaan puhdasta asiaa).