Käsihygienia ammattikeittiöissä

Hyvä käsihygienia eli käsien huolellinen pesu ja desinfiointi on tehokkain tapa estää erilaisten tautien leviämistä keittiöissä, ravintolasaleissa ja muissa ympäristöissä, joissa käsitellään suuria määriä ruokaa päivittäin.

Ruoan laatu ja turvallisuus alkaa hyvästä käsihygieniasta

Keittiöissä puhtaus on olennainen osa ruokaturvallisuutta. Hyvä työskentelyhygienia perustuu systemaattisiin toimintatapoihin sekä hyvään käsihygieniaan aina elintarvikkeita käsitellessä. Huolellisella käsihygienialla on merkittävä vaikutus paitsi asiakkaiden, myös työntekijöiden hyvinvointiin ja terveyteen.

Myös suojakäsineet edistävät käsihygieniaa, kunhan ne vaihdetaan puhtaisiin riittävän usein. On hyvä muistaa, ettei puutteellista käsihygieniaa kuitenkaan paikata suojakäsineillä. Lisäksi on hyvä varmistaa, että suojakäsineet ovat elintarvikekelpoiset. Elintarvikekelpoisuudesta kertoo esimerkiksi malja-haarukka -merkintä tai maininta elintarvikekäytöstä.

Kuuluuko kädet pestä vai desinfioida?

Sekä käsien pesu saippualla että niiden desinfiointi poistavat erilaisia mikro-organismeja iholta. Kumpikaan ei kuitenkaan riitä yksinään, kun kyse on ruokaturvallisuudesta. Esimerkiksi orgaanisen lian, kuten rasvan, läpi desinfiointihuuhteiden tehoaineet harvoin tunkeutuvat kunnolla. Kädet onkin siis hyvä pestä asianmukaisesti saippualla ja vedellä aina, kun ne tuntuvasti tai näkyvästi ovat likaantuneet. Muista myös käsien huolellinen kuivaus pesun jälkeen.

Pese kädet:

  • Töihin tullessasi
  • Ennen elintarvikkeiden käsittelyä
  • Ruoanvalmistuksen aikana työvaiheesta toiseen siirryttäessä
  • Kun kädet ovat näkyvästi likaantuneet
  • WC-käyntien yhteydessä
  • Niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen

Edistä ihon ehjänä ja terveenä pysymistä

Hyvinvoiva iho on oleellinen osa käsihygieniaa. Kun käsiä pesee ja desinfioi useasti työvuoron aikana, ei ole yhdentekevää, millaisista raaka-aineista käytetyt tuotteet on valmistettu. Varsinkin käsihuuhteen valinnassa on kiinnitettävä huomiota siihen, että tuotteesta löytyy myös hoitavia ainesosia esimerkiksi alkoholin kuivattavia ominaisuuksia vastaan.  Ammattikäyttöön kehitetyssä Erisan Pro -sarjassa tuotteiden hellävaraisuus sekä niiden antama suoja työympäristön kuormituksia vastaan ovat tuotekehityksen lähtökohtia. Pesunesteiden ja käsihuuhteiden koostumuksessa on runsaasti hoitavia ainesosia, jotka varmistavat, että iho pysyy hyvässä kunnossa myös jatkuvassa käytössä.

Suosittu tehoparimme ravintoloiden käsihygieniaan on Erisan Pro Soap -pesuneste sekä Erisan Pro Etasept -desinfektiohuuhde, jotka ovat ammattikäyttöön kehitettyjä henkilöhygieniatuotteita. Ne kantavat Avainlippua merkkinä suomalaisesta tuotekehitystyöstä sekä valmistuksesta. Molemmat ovat myös Allergiatunnuksella sekä Vegan-merkillä varustettuja. Vegan-merkki takaa, että tuote on valmistettu eettisesti ja eläimiä kunnioittaen. Osana Kiillon ympäristötavoitteita koko tuotevalikoimaa kehitetään vastuullisempaan suuntaan. Esimerkkinä tästä on kasvipohjaisen bioetanolin käyttö tehoaineena Erisan Pro -käsihuuhteissa, sekä kierrätysmuovista valmistetut pakkaukset.

Säännöllinen ihon kostuttaminen auttaa pitämään käsien ihon kimmoisana ja ihon lipidikerroksen suojaavana. Toistuvasti käsiään pesevän onkin hyvä huolehtia ihon kunnosta myös ihovoitein, etenkin jos iho on jo valmiiksi kuiva. Terve iho ja ehjät kynsinauhat edistävät hyvää hygieniaa. Erisan Pro -tuotesarjastamme löytyy myös laadukkaat, ammattikäyttöön kehitetyt ihovoiteet.

Erisan Pro Smart, SafePoint+ ja muut annosteluratkaisut

Asiakkaidenkin käsihygieniaan on tärkeää kiinnittää huomiota. Tarjoamalla asiakkaille mahdollisuus käsien pesuun ja desinfiointiin pidetään yllä turvallisuutta myös asiakastiloissa.

Löydät valikoimastamme käsien desinfiointiaineille sekä pesunesteille kehitettyjä annostelulaitteita, jotka ovat ihanteellisia muotoilultaan ja toiminnallisuudeltaan erilaisiin asiakastiloihin sekä ruokapalveluiden työympäristöihin, kuten ravintolaan, ruokalaan, kahvilaan, baariin tai suurkeittiöön. Saatavilla on sekä manuaalikäyttöisiä, painamalla toimivia annostelijoita että automaattisia non-touch -annostelijoita. Voit kysyä asiantuntijoiltamme myös suosituksia sopivasta annostelujärjestelmästä juuri sinun tiloihisi.


Haluatko tietää, kun julkaisemme uusia ohjeita?

Tilaa keittiöhygienia-aiheinen uutiskirjeemme (lupaamme: ei roskaa, vaan puhdasta asiaa).