Ammattikeittiön henkilöhygienia

Hyvä käsihygienia eli käsien huolellinen pesu ja desinfiointi on tehokkain tapa estää erilaisten tautien leviämistä ja näin suojata sekä itseään että lähimmäisiään.

Hyvä käsihygienia on osa laadukasta ruokaa

Puhtaus on puoli ruokaa ja ammattikeittiöissä puhtaus on olennainen osa ruokaturvallisuutta. Turvallisuus perustuu systemaattisiin toimintatapoihin ja hyvään käsihygieniaan. Työskentelyhygienia on tärkeä omaksua heti alussa. Hyvä henkilökohtainen hygienia on tärkeä muistaa aina ruokaa käsitellessä. Kädet tulee pestä riittävän usein saippualla. Myös suojahanskoja voi tarpeen mukaan käyttää, mutta ne on vaihdettava puhtaisiin riittävän usein ja aina työvaiheesta toiseen siirryttäessä. Likaantuneet suojahanskat levittävät epäpuhtauksia ja vaarantavat työntekijöiden ja asiakkaiden turvallisuuden. Suositeltavaa on tarjota myös asiakkaille mahdollisuus käsien desinfiointiin esimerkiksi myyntitiskillä olevan käsihuuhteen avulla.

Käsien pesu ja desinfiointi

Pese kädet pesunesteellä töihin tullessasi ja ennen ruoan valmistusta sekä kun siirryt työvaiheesta toiseen. Lisäksi kädet tulee pestä aina kun niissä on näkyvää likaa sekä WC-käyntien yhteydessä. Kuivaa pestyt kädet huolellisesti kertakäyttöisellä paperipyyhkeellä, sulje hana paperilla.

Vältä nenän ja kasvojen ylimääräistä koskettelua. Pese kädet aina niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen. Yskiessä tulee muistaa yskiä hihaan sekä käyttää ainoastaan kertakäyttöisiä nenäliinoja.

Desinfioi kädet pesun jälkeen. Desinfioivaa huuhdetta annostellaan 2-3 painallusta kuiviin käsiin ja hierotaan niin pitkään, että kädet ovat täysin kuivat huuhteesta.

Säännöllinen ihon kostuttaminen auttaa pitämään käsien ihon kimmoisana ja ihon lipidikerroksen suojaavana. Käsien pesun jälkeen kädet tulisi kosteuttaa, etenkin jos käsiä joudutaan pesemään usein tai jos iho on jo valmiiksi kuiva. Terve iho ja ehjät kynsinauhat edistävät hyvää hygieniaa.

Lataa tästä ohjeet ammattikeittiöiden henkilöhygieniaan:

Käsien pesu ja desinfiointi, kuvalliset ohjeet
Ohje pesupaikan yhteyteen, käsien pesu ja desinfiointi

Erisan Pro Smart ja muut annosteluratkaisumme

Löydät valikoimastamme käsien desinfiointiaineille sekä pesunesteille kehitettyjä annostelulaitteita, jotka ovat ihanteellisia muotoilultaan ja toiminnallisuudeltaan erilaisiin asiakastiloihin sekä ruokapalveluiden työympäristöihin, kuten ravintolaan, ruokalaan, kahvilaan tai suurkeittiöön. Voit kysyä asiantuntijoiltamme myös suosituksia sopivasta annostelujärjestelmästä juuri sinun tiloihisi.