Tekstiililattian puhdistus

Tekstiililattiat ovat akustisten ominaisuuksien vuoksi suosittu valinta. Niiden ylläpidossa tärkeintä on likaantumisen estäminen. Oleellista on myös tahranpoisto mahdollisimman nopeasti tahrojen ilmestyttyä pinnoille.

Tekstiililattian likaantumista voidaan estää sisääntulomatoilla, jotka oikein sijoittelemalla auttavat säilyttämään tekstiililattian puhtaana. Lisäksi tekstiilipinta tarvitsee säännöllistä ja huolellista puhdistamista pysyäkseen siistin näköisenä mahdollisimman pitkään. Lattian värin valinnalla voidaan myös vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti lattia näyttää likaantuneelta. Löydät sivun lopusta tulostettavan version ohjeistamme sekä valmistajakohtaiset työohjeet. 

Tekstiililattian käyttöönottopuhdistus ja ylläpitosiivous

Kun uusi tekstiililattia on asennettu, se imuroidaan esimerkiksi harjaavalla Lindhaus LS50 Hybrid -imurilla ennen käyttöönottoa. Ahtaiden tilojen imurointiin sopii Lindhaus LS38 -matto- ja lattiaimuri. Käytä tekstiilille sopivaa tahranpoistoainetta asennuksen yhteydessä tulleiden tahrojen poistoon. Säännöllinen imurointi ja tahrojen poisto ovat myös osa ylläpitosiivousmenetelmiä tiloissa, joista löytyy tekstiililattia.

Tekstiililattian jaksottainen puhdistus

Tekstiililattialle tehdään pintapuhdistus esimerkiksi joka kymmenes siivouskerta tai tarpeen mukaan. Pintapuhdistus suoritetaan yhdistelmäkoneella ja tekstiileille soveltuvalla Kiilto Pro Jiffy -puhdistusaineella. Annostus on 3 ml / 1 l vettä.

Tekstiililattian perussiivous

Kun tekstiililattian puhtaustason saavuttaminen tarvitsee perusteellisempaa siivousta, imuroi se harjaavalla Lindhaus LS50 Hybrid -imurilla. Ahtaammissa tiloissa voidaan käyttää Lindhaus LS38- matto- ja lattiaimuria.

Levitä imuroinnin jälkeen tahrakohdille tasainen kerros Kiilto Pro Jiffy -puhdistusaineliuosta (annostus 10 ml / 1 l) ja anna vaikuttaa 5–10 minuuttia. Vaikutusajan jälkeen harjaa tahrakohtia pehmeällä harjalla. Tämän jälkeen voit pestä tekstiililattian yhdistelmäkoneella rauhallisesti työskennellen. Suosittelemme pesuun tekstiililattioille tarkoitettua harjaavaa Cleanfix x TW Compact -yhdistelmäkonetta sekä Kiilto Pro Jiffy -puhdistusaineliuosta annostuksella 10 ml / 1 l vettä.

Vaihtoehtoisesti imuroinnin jälkeen levitä tahrakohdille painekannulla Kiilto Pro Jiffy -puhdistusaineliuosta (annostus 5 ml / 1 l) ja anna vaikuttaa 5–10 min. Tämän jälkeen tekstiililattia ajetaan lattianhoitokoneella ja vedellä kostutetulla mikrokuitulaikalla rauhallisesti työskennellen.

Mikäli tekstiililattiat ovat erittäin likaiset, toista menettely. Ennen käyttöönottoa on varmistettava, että lattiapinta on kuiva. Perussiivouksen jälkeen lattia on myös hyvä imuroida harjaavalla imurilla ennen käyttöönottoa.

Tahrojen poisto tekstiililattiasta

Tahra kannattaa poistaa mahdollisimman nopeasti sen ilmestyttyä. Muistathan tarkastaa erikoismateriaalien hoito-ohjeet ennen tahran poistoa.

Kostean tahran, kuten kahviläikän poisto, aloitetaan imeyttämällä ensin enin neste siivous- tai paperipyyhkeeseen. Suihkuta Kiilto Pro Stain Spurt -tahranpoistoainetta tahraan tai pyyhkeeseen, ja hankaa tahrakohtaa ulkoreunoilta kohti tahran keskustaa niin, ettei tahra leviä laajemmalle alueelle. Mikäli tuoreita tahroja on useita tai tahrat ovat laaja-alaisia, voidaan pyyhkeen sijaan myös ajaa tahriintunut alue yhdistelmäkoneella. Huolehdi, että puhdasvesisäiliö on täytetty vedellä.

Kun kyseessä on kuivunut tai pinttynyt tahra, anna tahranpoistoaineen vaikuttaa noin viisi minuuttia. Tämän jälkeen hankaa tahraa pehmeällä harjalla ja imeytä irtoava lika siivouspyyhkeeseen. Voit käyttää myös painehuuhtelukonetta tahranpoistoon.

Purukumin poisto tekstiililattiasta onnistuu kylmäsprayn avulla. Suihkuta Kiilto Pro Freeze -55°C suoraan purukumiin. Tämän jälkeen irrota jäätynyt purukumi välittömästi raaputtamalla. Muruset voi lopuksi imuroida.

Katso myös valmistajakohtaiset ohjeet

Sinua saattavat kiinnostaa myös