Näin Erisan Pro Käsidesi mullisti käsihygienian 30 vuotta sitten

Käsidesi on sana, joka on tullut tutuksi kaikille suomalaisille. Kiilto toi termin markkinoille ensimmäisen kerran vuonna 1994. Nyt, 30 vuotta myöhemmin, Erisan Pro Käsidesi on edelleen yksi suosituimmista ja luotetuimmista tuotteista terveydenhuollossa.

Käsidesin tarina alkaa 90-luvun alusta, kun alettiin etsiä vaihtoehtoa isopropanolipohjaisille käsihuuhteille terveydenhuoltoon. Isopropanoli oli tehokas aine käyttötarkoituksessaan, mutta sillä oli myös merkittäviä haittapuolia: se ärsytti ihoa ja haisi epämiellyttävältä.

Isopropanolipohjaiset käsihuuhteet jäivätkin pitkään kakkoseksi tavallisimmalle tavalle huolehtia käsihygieniasta: pesulle vedellä ja saippualla.

Käytännössä käsienpesu ei kuitenkaan ollut paras ratkaisu. Vesipisteelle hakeutuminen ja käsien kuivaaminen vie paljon aikaa, varsinkin, kun kiireisten hoitajien on huolehdittava käsihygieniasta lukuisia kertoja päivässä. Tarve paremmalle vaihtoehdolle oli selkeä hektisessä hoitotyössä.

Nopea ja miellyttävä tapa huolehtia käsihygieniasta

Sairaalahygieniaa tutkinut kemisti Kristiina Wesolovski laittoi liikkeelle ajatuksen isopropanolin korvaamisesta etanolilla. Verrattuna isopropanoliin, etanolin ominaistuoksu ja ärsyttävyys olivat huomattavasti miedompia. Uuden tehoaineen lisäksi koostumukseen haluttiin ihoa hoitavia ainesosia, jotka tekisivät etanolipohjaisesta käsihuuhteesta hellävaraisen iholle.

Uutuus lanseerattiin vuonna 1994 ensin nimellä Erisan Käsidesinfektioaine, lempinimeltään käsidesi. Näin syntyi Erisan Pro Käsidesi, joka oli ensimmäinen etanolipohjainen käsihuuhde Suomessa. Se sai hyvän vastaanoton terveydenhuollon ammattilaisten keskuudessa, ja nopeasti suosioon nousseesta käsidesistä muodostui pian myös kaikille tuttu yleiskäsite käsihuuhteille.

Ratkaisevaa uuden tuotteen menestystarinassa oli, että Erisan Pro Käsidesi oli helppo, nopea ja hoitava tuote. Se esimerkiksi kuivattaa ihoa vähemmän kuin käsien pesu vedellä.

Todennetusti tehokas infektioiden torjuntakeino

Uuden käsihuuhteen miellyttävyys käytössä oli lähtökohta tuotekehitykselle, mutta sen oli vastattava myös terveydenhuollossa edellytettyihin turvallisuus- ja laatukriteereihin. Erisan Pro Käsidesi oli alusta alkaen testattu ja hyväksytty hygieenisen käsidesinfektion vaatimusten mukaisesti.

”Tuotekehityksessä seurattiin aktiivisesti sairaalahygienian tutkimusta. Esimerkiksi Sveitsissä tehty Pitet´n tutkimus osoitti käsihuuhteiden tärkeyden infektioiden ehkäisyssä tavalla, joka auttoi jalkauttamaan myös Suomeen ohjeita ja käytäntöjä käsihygieniaan hygieniahoitajille sekä infektiolääkäreille”, Kiillon tuotekehityspäällikkö Juha Issakainen kuvailee.

Vuosien varrella käsihygieniaan liittyviä kriteerejä päivitettiin, jolloin myös Erisan Pro Käsidesin koostumusta parannettiin vastaamaan uusiin vaatimuksiin.

Kiillon ympäristötavoitteista uusi suunta tuotekehitykseen

Kun Kiilto lanseerasi Lupauksensa ympäristölle, valikoimaan kuuluvia tuotteita alettiin tarkastella entistä enemmän myös vastuullisuuden näkökulmasta. Kiillon tutkimus-, kehitys- ja innovaatiojohtaja Oili Kallatsa muistaa, miten strateginen suunnanmuutos näkyi tuotekehityksessä.

”Käynnistimme useita mittavia projekteja, joiden päämäärä oli löytää keinoja pienentää hygieniaratkaisujemme ympäristökuormaa. Markkinoille vakiintuneen ja käyttötarkoituksessaan toimivan tuotteen koostumusta ei kevyin perustein lähdetä muuttamaan. Tuotekehityksemme asiantuntijoiden oli perehdyttävä perinpohjin erilaisiin mahdollisuuksiin, kuten kasvipohjaisiin raaka-aineisiin sekä kierrätysmateriaaleihin pakkauksissa.”

Strateginen linjaus ympäristön hyväksi näkyi pian myös Erisan Pro -käsihuuhteissa. Vuonna 2022 niiden tehoaineeksi vaihtui bioetanoli, joka parantaa merkittävästi tuotteiden ympäristöjalanjälkeä.

Terveyden ja puhtauden ammattilaisille kehitetty Erisan Pro -sarja on entistä hellempi käsille ja ympäristölle

26.09.2022
Lue lisää

”Siirtyminen bioetanoliin oli pitkä ja huolella valmisteltu prosessi. Tuotantoon soveltuvan bioetanolin on oltava laadukasta, aidosti vastuullista ja sen toimitusvarmuus pitää olla hyvällä tasolla”, Issakainen kertaa.

Valmiina löytämään uusia keinoja hyvään käsihygieniaan myös jatkossa

Käsihuuhde on erityisen tehokas infektioiden torjuntakeino silloin, kun kädet eivät ole näkyvästi tai tuntuvasti likaantuneet. Voikin siis ajatella, että tänä päivänä käsien pesu ja käsien desinfiointi täydentävät toisiaan. Erisan Pro Käsidesi on esimerkki siitä, miten vallitseviin tapoihin on mahdollista vaikuttaa.

Issakainen muistuttaa, että tehokkaat tuotteet ovat vain yksi osa hyvää käsihygieniaa.

”Merkittävin tekijä on se, miten käsihygienia toteutuu käytännössä. Esimerkiksi Kiilto Pro Hygimon auttaa monitoroimaan ja mittaamaan, miten käsihuuhteita käytetään terveydenhuollon tiloissa. Näin voidaan tunnistaa riskitilanteet, joissa on mahdollista parantaa.”

Innovatiivisten menetelmien nostaessa päätään ei saa unohtaa pitkään luotettujen tuotteiden kehittämistä eteenpäin. Käsidesin tarina ei siis ole vielä lopussa.

”Varmistamme, että tuotteemme vastaavat nouseviin tarpeisiin jatkossakin. Laatu, turvallisuus ja hoitavuus ovat aina olleet asioita, joista emme tingi. Nyt merkittävä painoarvo on myös ympäristövaikutuksilla”, Issakainen summaa.

Erisan Pro Käsidesin historia lyhyesti

  • Erisan Pro Käsidesi syntyi 90-luvulla tarpeesta löytää isopropanolipohjaisille käsihuuhteille miellyttävämpi vaihtoehto.
  • Uutuus oli helppo, nopea ja miellyttävä käytössä. Tuote saavutti nopeasti suuren suosion terveydenhuollossa.
  • Käsidesistä muodostui nopeasti myös yleiskäsite käsihuuhteille.
  • Erisan Pro Käsidesin koostumusta on matkan varrella päivitetty vastaamaan alan uusiin tarpeisiin.
  • Viimeisin merkittävä muutos oli, kun tuotteen tehoaineeksi vaihtui kasvipohjainen bioetanoli.

Haluatko tiedon uutuuksista ja ajankohtaisasioista Erisan Pro -tuotteita koskien?

Tilaa henkilöhygienia-aiheinen uutiskirjeemme (lupaamme: ei roskaa, vaan puhdasta asiaa).