Kolme vuotta Kiillon kasvipohjaisia työstönesteitä – miltä nyt näyttää?

Tällä hetkellä koko Euroopassa pohditaan kuumeisesti keinoja vähentää riippuvuutta fossiilisista poltto- ja raaka-aineista, ja joka alalla etsitään vaihtoehtoisia raaka-aineita. Tänä kesänä on kärsitty jälleen eri puolella Eurooppaa ennätyshelteistä, kun ilmastonmuutos muistuttaa olemassaolostaan, ja yhä ilmeisemmäksi käy tarve vähentää hiilipäästöjä. Pandemian jälkeisessä maailmassa on huomattu, että tavaroiden saatavuus ei ole itsestään selvyys ja luotettavat hankintaketjut ovat entistä tärkeämpiä toimintavarmuuden varmistamiseksi.

Selvä muutos vihreämpiin vaihtoehtoihin on kiihtynyt viimeisen kolmen vuoden aikana, ja erityisesti teollisuuden suuret toimijat sekä asiakkaat ovat alkaneet vaatia vähäpäästöisiä tai hiilineutraaleja ratkaisuja ja tavoitteita, mikä vaikuttaa edelleen alihankkijoihin ja koko toimitusketjuun.

Kun 2019 Kiillolla siirryimme ainoastaan kasvipohjaisiin työstönesteisiin, olimme edelläkävijänä Suomessa tuomassa teollisuuteen vihreitä vaihtoehtoja perinteisten uusiutumattomien öljypohjaisten työstönesteiden korvaajaksi, ja silloin valinta vaikutti jopa riskialttiilta. Kun nyt valintaamme katsoo taaksepäin, voimme olla tyytyväisiä silloiseen ratkaisuumme. Nyt voimme jo sanoa olevamme asiantuntijoita kasviperäisten työstönesteiden ominaisuuksien suhteen, ja paras merkki asiakastyytyväisyydestä on ollut se, että kerran siirryttyään kasvipohjaisiin tuotteisiin asiakkaat ovat myös huomanneet hyödyt ja pysyneet kasviperäisessä tuotteessa.

Pelkkä vihreämpi vaihtoehto työstönesteeksi ei toki yksin riitä, vaan tuotteen on oltava muiltakin ominaisuuksiltaan kilpailukykyinen. Tuotteen käyttöikä ja voiteluominaisuudet ovat olleet erinomaiset. Käyttäjäturvallisuudenkin puolesta kasviöljyestereihin pohjautuvilla työstönesteillä on etulyöntiasema: asiakas on jopa kertonut, että öljysumulle aiemmin altistunut koneistaja on pystynyt jatkamaan työtään uudella työstönesteellä.

Ympäristötavoitteet näkyvät jokapäiväisessä tuotekehityksessä. Kolmen vuoden kuluessa Kiillolla on siirrytty teollisuudenkin pakkausratkaisussa useisiin kierrätysmateriaalisiin tai uudelleenkäytettäviin pakkauksiin. Lisäksi esimerkiksi kanisterituotteissa on meneillään useita kierrätysmuoviprojekteja. Hankalan raaka-ainesaatavuudenkin keskellä tehdään koko ajan pieniä valintoja, joilla otetaan käyttöön tuotteissa koko ajan lisää uusiutuvia raaka-aineita. 

Tuotteissakin on jatkettu samalla ympäristöteemalla: uusina tuotteina on lanseerattu mm. joutsenmerkitty Kiilto Pro Parts Cleaner, helposti biohajoava Kiilto Pro Corrosion Inhibitor ja Kiilto Pro Biosolvent -bioliuotin, joka on juuri tulossa valikoimiin. Ja kehityksessä on vielä muutakin, joista ehkä myöhemmin sitten lisää…

-Jussi Kauko, RDI Manager