Kiilto tuo markkinoille uudet, ympäristöystävällisemmät työstönesteet

Kiilto tuo markkinoille kasvipohjaiset ja ympäristöystävälliset Easycool Futura -työstönesteet. Uusiutuvista raaka-aineista valmistetut tuotteet ovat paitsi ympäristöystävällisempiä, myös turvallisempia käyttää sekä jäähdytys- ja voiteluominaisuuksiltaan entistä parempia.

Kasvipohjaiset Easycool Futura ja Easycool Futura 20 ovat Kiillon oman tuotekehityksen tulosta.

”Niiden valmistukseen ei ole käytetty fossiilisia raaka-aineita, joiden korvaaminen uusiutuvilla raaka-aineilla oli pitkään kustannuskysymys. Nykyisillä raaka-aineilla kulut eivät enää nouse kynnykseksi”, Kiillon metsä- ja metalliteollisuuden liiketoiminnan kehityspäällikkö Timo Esko kertoo.

Uusien työstönesteiden voitelu- ja pinta-aktiivisten osien valmistuksessa on käytetty kasviöljyestereitä. Kasviöljyesterit voiteluaineina kiinnittyvät voideltavaan pintaan paremmin kuin mineraaliöljypohjaiset voiteluaineet.

”Tuotteemme on tarkoitettu nimenomaan metalliteollisuudelle edistämään fossiilivapaata tuotantoa. Voitelu on työstönesteiden päätehtävä silloin, kun terästä työstetään. Terät kestävät kauemmin ja pinnan laatu pysyy parempana, kun voitelu toimii”, Esko selvittää.

Ruokaa bakteereille

Easycool Futura -työstönesteet ovat täysin biologisesti hajoavia. Niitä ei tarvitse käsitellä ongelmajätteinä vaan ne ovat suoraan viemäröitävissä. ”Biologisissa puhdistamoissa haitallisia aineita poistetaan bakteerien avulla. Työstönesteemme ovat näille mikrobeille ruokaa.”

Esko muistuttaa, että käytännössä vain pieni osa työstönesteistä päätyy jätevesiin. Yleensä koneissa pyörivät samat nesteet vuoden verran. Valtaosa kulutuksesta syntyy kappaleiden mukana kulkeutuvasta nesteestä, mikä pestään työstön jälkeen pois.

”Biologinen hajoavuus on tärkeä tekijä ketjussa, jolla pienennämme teollisen toiminnan ympäristövaikutuksia. Vaatimukset ympäristöarvojen huomioon ottamisesta heijastuvat suuryrityksistä vähitellen myös konepajoihin”, Esko arvioi.

Turvallista työpäivää!

Uudet työstönesteet ovat myös turvallisempia käyttää kuin mineraaliöljypohjaiset nesteet, sillä kasvipohjaisista nesteistä ei haihdu hengitysilmaan haitallisia mineraaliöljyaerosoleja. Tuotteet eivät myöskään sisällä ihoa herkistäviä biosidejä. Emulgointiaineina käytetään kasviöljyesterijohdannaisia.

”Teollisuuden pesuaineet ovat olleet jopa vaarallisia käyttää. Mineraaliöljysumut aiheuttivat ammattitauteja ja altistuksia ennen kuin niiden terveyshaittoihin havahduttiin. Kasviöljyt eivät sen sijaan ole herkistäviä.”

Fossiilisiin mineraaliöljyihin pohjautuvien työstönesteiden markkinaosuus on 95 prosenttia, joten ympäristölle ystävällisimmillä vaihtoehdoilla riittää vielä kirittävää. Timo Esko uskoo konservatiivisimpienkin teollisuudenalojen lopulta taipuvan tosiasioiden edessä ja joutuvan ottamaan huomioon ympäristönäkökulmat kaikessa toiminnassaan.

”Muutos ei tapahdu hetkessä, mutta tapahtuu. Kiilto on mukana kehityksessä. Meiltä on tulossa samanlaisia julkistuksia muidenkin tuotteidemme osalta”, Esko kertoo.