Kokemuksia biohajoavista työstönesteistä

Viime syksynä Kiilto lanseerasi ensimmäiset kasvipohjaiset ja ympäristöystävälliset Easycool Futura -työstönesteet. Kiillon teollisuuden avainasiakaspäällikkö Jari Heikkilä kertoo nyt, miten ympäristöystävällisemmät työstönesteet on otettu vastaan markkinalla.

Viime syksynä Kiilto lanseerasi ensimmäiset kasvipohjaiset ja ympäristöystävälliset Easycool Futura -työstönesteet. Tuotteet ovat Kiillon oman tuotekehityksen tulosta. Uusiutuvista raaka-aineista valmistetut työstönesteet ovat paitsi ympäristöystävällisempiä, myös turvallisempia käyttää ja jäähdytys- sekä voiteluominaisuuksiltaan entistä parempia.

Ympäristöarvojen tärkeys korostuu niin suuryrityksissä kuin konepajoissakin. Easycool Futura -työstönesteet ovat biohajoavia, niitä ei tarvitse käsitellä ongelmajätteenä vaan ne ovat suoraan viemäröitävissä. Biohajoavien työstönesteiden käyttö on yksi tapa, jolla voi pienentää teollisen toiminnan ympäristövaikutuksia. Tuotteet ovat olleet asiakkailla käytössä lähes vuoden ja palaute on ollut positiivista.

Helpotusta ja iloa

Muutos oli iso tietysti paitsi asiakkaille myös Kiillon myyntitiimille. Myynnille siirtyminen täysin uudentyyppisiin tuotteisiin toi paljon uusia mahdollisuuksia ja myös haastoi tiimiä sopivasti.

”Kun tuodaan markkinoille uudentyyppiseen kemiaan perustuvia tuotteita, yleensä vastassa on hyvin tunneperäisiä, mutta toisaalta hyvin luonnollisia, reaktioita”, kertoo Kiillon teollisuuden avainasiakaspäällikkö Jari Heikkilä. Muutokset aiheuttavat aina epävarmuutta ja halu pitäytyä tutussa ratkaisussa on suuri. Heikkilä on tavannut asiakkaita useaan otteeseen työstönesteiden lanseerauksen jälkeen ja on saanut kuulla paljon positiivista palautetta uudistuksesta.

”Uusien asioiden äärellä on luonnollista, että tilanteeseen liitetään jopa kuvitteellisia epävarmuustekijöitä. Asiakkaiden ensireaktiot uusiin tuotteisiin siirtymisen jälkeen olivat kuitenkin positiivisia ja helpottuneita. Muutos olikin lopulta helppo. Koneet pyörivät kuten ennenkin ja koneistajien myönteiset kommentit ovat vahvistaneet tätä tunnetta entisestään”, Heikkilä iloitsee.

Uusiutuvat raaka-aineet, fossiilivapaus ja turvallisempi työskentely-ympäristö. Nämä asiakkaat ovat heti alusta lähtien kokeneet positiiviseksi muutokseksi. Kuten aina muutosten kohdalla, myös tässä asiakkailta nousi kysymyksiä prosessin toimivuudesta ja tuotannon sujuvuudesta. Uudistus kokonaisuutena on silti koettu positiivisena ja matkana kohti vihreämpää tulevaisuutta.

Uusien tuotteiden käyttäjäystävällisyys saa kiitosta

Ympäristöystävällisyyden lisäksi uusissa työstönesteissä on myös muita kiitosta keränneitä ominaisuuksia, nimittäin kulutus ja käyttäjäystävällisyys.

”Kasviöljyesterit eivät haihdu samalla tavalla tai yhtä paljon kuin mineraaliöljyt ja tämän ansiosta kulutus pienenee. Asiakkaat ovat luonnollisesti olleet tästä hyvillään. Annostelupumppu pitää vain muistaa säätää hieman pienemmälle, ettei emulsio pääse väkevöitymään liikaa”, kertoo Heikkilä.

Uusien emulsioiden bakteerinsietokyky on erittäin hyvä eikä kasvua ole havaittu. Emulsion ominaistuoksu on hyvin mieto ja kun sitä myös haihtuu vähemmän aiempaan verrattuna, on työskentely koneella miellyttävämpää.

”On ollut hienoa huomata, että samalla kun olemme tuoneet markkinalle uusia, ympäristöystävällisempiä tuotteita, myös asiakkaidemme elämä on helpottunut. Meille on tärkeää ymmärtää asiakkaidemme maailmaa ja ympäristöä, jota varten ratkaisuja luomme. Näiden tuotteiden kautta työympäristö koetaan turvallisemmaksi ja itse työskentely miellyttävämmäksi.”

Työ ympäristöystävällisten tuotteiden eteen jatkuu Kiillolla hyvien kokemusten siivittämänä. Seuraava lanseerattava tuote teknologiateollisuuteen on uusi kammionpesuaine, jolle ollaan parhaillaan hakemassa joutsenmerkkiä