Käsihuuhteen valinta ja sijoittelu julkisissa tiloissa – tarkista nämä kohdat

Hyvän käsihygienian mahdollistaminen parantaa jokaisen julkisen tilan turvallisuutta. Kiillon teettämän tutkimuksen mukaan ihmisten viihtyvyys ja turvallisuuden tunne julkisissa tiloissa kasvaa, kun käsihuuhdetta on hyvin saatavilla ja turvavälit on helppo pitää. Kysymys kuuluukin, miten käsihuuhteet kannattaa valita ja sijoitella, jotta niitä käytetään mahdollisimman tehokkaasti?

Käsien läpi kulkee päivän aikana useita asioita kuten kyniä, maksupäätteitä, puhelimia ja juomalaseja. Lisäksi useat eri kädet koskevat ovenkahvoihin, pöytäpintoihin ja valonkatkaisijoihin. Kokosimme listan, jota seuraamalla käsihygieniaa on helppo tehostaa.

Valitse sopiva käsihuuhde ja pakkauskoko kohteen mukaan

Kiillon ammattikäyttöön kehitetyt käsihuuhteet ovat tutkitusti tehokkaita ja soveltuvat monipuolisesti erilaisiin kohteisiin käytettäviksi. Julkisissa tiloissa helpointa ja kannattavinta on käyttää geelimäistä tuotetta. Terveydenhuollon kohteissa puolestaan suositaan nestemäisempiä käsihuuhteita. Julkisissa tiloissa kuten ravintoloissa, kuntosaleilla ja ostoskeskuksissa geelimäinen tuote toimii paremmin, sillä sitä on helpompi annostella ja levittää. Poikkeuksena ovat käsihuuhdeannostelijat, joiden avulla nestemäistä käsihuuhdettakin on helppo käyttää.

Käsihuuhteen pakkauskokoon puolestaan vaikuttaa kohteen asiakasmäärä. Jos asiakasmäärä on pieni, toimii pumppupullo hyvin. Keskisuurien asiakasmäärien kohteet voivat valita dispenser-mallisen tuotteen, josta riittää pidemmäksi aikaa. Ison asiakasmäärän kohteissa puolestaan vaaditaan jo systemaattisempaa otetta ja toimintavarmuutta, jotta käsihygienia pysyy kontrolloituna. Automaattiset käsihuuhdeannostelijat, kuten Erisan Pro SafePoint+ , sopivat tällaisiin kohteisiin.

Sijoita käsihuuhde näkyvälle paikalle

Paras paikka käsihuuhteelle on esteettömällä ja helposti näkyvällä olevalla paikalla ja sellainen, josta moni kulkee ohi. Ovien ja erityisesti pääoven vierusta, rappujen yhteys, kassat ja ruokalinjat sekä luonnollisesti WC-tilat ovat hyviä paikkoja käsihuuhteelle. Hyvä muistisääntö on sijoittaa käsihuuhde sinne, missä pintoja kosketaan erityisen usein. Riski infektioiden leviämiseen on suurin siellä, missä on paljon yhteyskäytössä olevia pintoja. Käsihuuhdeannostelijoiden sijoittelussa tulee muistaa pitää hätäuloskäynnit esteettöminä paloturvallisuuden takia.

Kannusta käsihuuhteen käyttöön

Mitä enemmän ohjeistusta ja mitä enemmän käsihuuhteita on näkyvillä ja esillä, sitä todennäköisempää niiden käyttö on. Käsihuuhteiden sijoittaminen useaan eri paikkaan myös ennalta ehkäisee jonojen syntymistä ja auttaa pitämään turvavälejä.

Käsihygienian ylläpitämistä voi kannustaa esimerkiksi laittamalla käsihygieniapisteiden, WC-tilojen ja kassan lähettyville käsihygieniajulisteita ja ohjeistuksen käsihuuhteen käyttöön. Sopivan voi ladata esimerkiksi Kiillon materiaalipankista.

Tällä viikolla keskiviikkona 5.5 vietetään kansainvälistä käsihygieniapäivää. Teemapäivän tarkoituksena on korostaa käsihygienian merkitystä infektioiden ehkäisyssä ja mikrobilääkeresistenssin torjunnassa.