Hoivakodin hygienia

Hygienia ja puhtaus ovat tärkeä osa hoivakotien turvallisuutta. Tavanomaiset varotoimet ovat infektioiden- ja tartunnantorjunnan perusta terveydenhuollossa. Varotoimien noudattaminen suojaa sekä potilaita, että työntekijöitä.

Henkilöhygienia

Hyvä käsihygienia on olennainen osa sekä asukas – että työturvallisuutta. Käsihygienia on infektioiden torjunnan perusta ja paras yksittäinen keino torjua mikrobitartuntoja. Hyvää käsihygieniaa noudattamalla pyritään vähentämään mikrobien siirtymistä hoitohenkilökunnan käsistä potilaaseen, potilaan mikrobien siirtymistä hoitohenkilökuntaan tai ympäristöön sekä suojaamaan potilasta omilta mikrobeilta. Kosketustartunta on yleisin tartuntareitti, joten käsien desinfiointi on tärkein yksittäinen tekijä.

Myös vierailijoiden tulee käyttää käsihuuhdetta tultaessa ja lähtiessä hoivakodista, asukashuoneeseen mentäessä ja sieltä lähtiessä, sekä osallistuttaessa yhteisiin tapahtumiin. Hyviä sijoituspaikkoja käsihuuhteelle on ulko-ovien ja yhteisten tilojen yhteydessä sekä henkilökunnan tiloissa.

Potilaspesussa ja ihon hoidossa on hyvä huomioida, että käytettävät tuotteet ovat herkällekin iholle sopivia. On hyvä valita tuotteita, jotka sekä antavat suojaa että hoitavat ja kosteuttavat ihoa.

Hoitovälineistön puhdistus

Tutkimus- ja hoitovälineet puhdistetaan ja desinfioidaan käyttötarkoituksen mukaisesti aina käytön jälkeen ennen seuraavaa käyttöä.

Tekstiilien pesu

Pyykkiä tulee käsitellä varovasti, jotta taudinaiheuttajia ei pöllyä ilmaan. Pyykinpesulämpötilaksi suositellaan usein vähintään 60-astetta. Mikäli pyykki pestään matalammassa lämpötilassa, suositellaan tekstiilinpesuaineen lisäksi käytettävän desinfioivaa pesuainetta kuten Erisan OXY + korkeamman hygieniatason saavuttamiseksi.

Lue lisää tekstiilien hygieenisestä pesusta

Siivous

Siivous hoivakodeissa sisältää asukashuoneiden ja yleisten tilojen siivouksen, WC-tilat sekä kosteat tilat, suihkun ja saunan. Erityisesti tulee kiinnittää huomiota kriittisiin kosketuspintoihin kuten ovenkahvoihin, valokatkaisimiin yms. Siivouksessa edetään aseptisen työjärjestyksen mukaisesti puhtaasta likaisempaan ja ylhäältä alaspäin. Helppo ja tehokas tapa raikastaa huoneilma ja tekstiilit on suihkuttaa hajuja neutralisoivaa ilmanraikastinta siivouksen jälkeen. Pintahygienian puolestaan voi tarkastaa Hygicult TPC – tai Orion Clean Card – pintahygieniatesteillä.

Lataa tästä ohje 1-vaiheiseen eritetahradesinfektioon

Lataa tästä ohje 2-vaiheiseen eritetahradesinfektioon

Täältä löydät ohjeet pintadesinfektioon

Hoivakodin keittiö

Myös keittiöissä ja ruokailutiloissa siivous suoritetaan aina puhtaasta tilasta likaisempaan päin. Erityistä huomiota tulee kiinnittää ruokailutiloissa kaikkiin usein kosketeltaviin pintoihin kuten tuolinkarmeihin ja pöytäpintoihin.

Jos haluat räätälöidyn hygieniasuunnitelman tiettyyn kohteeseen, olethan yhteyksissä asiantuntijoihimme!