Siivousohje hyvinvointipalvelutoimijoille

Kuinka siivota hyvinvointipalveluiden toimitilat turvallisesti?

Huolellinen ylläpitosiivous on aina tärkeää ja vaikuttaa tilan käyttäjien hyvinvointiin niin terveyden kuin viihtyvyydenkin kannalta. Epidemia-aikaan ylläpitosiivouksen rinnalla korostuu kriittisten pintojen ja kohtaamispisteiden desinfiointi. Virukset voivat nimittäin säilyä pinnoilla jopa useita tunteja tai päiviä riippuen virustyypistä, pintojen materiaalista sekä ympäristön lämpötilasta ja kosteudesta.

Kun rajoituksia puretaan ja ihmiset alkavat liikkua sekä käyttävät hyvinvointipalveluja taas enemmän, on tärkeä kiinnittää huomiota riittävään hygieniatasoon, jonka voi varmistaa käyttämällä oikeita välineitä ja tuotteita. Hyvinvointipalveluiden toimipisteissä erityistä huomiota tulee kiinnittää hoitohuoneen ja WC-tilojen puhtauteen.

Hoitohuoneen hygieeninen siivoaminen

  1. Kosketuspinnat eli oven kahvat ja pielet, kalusteiden pinnat ja reunat sekä maksupäätteet puhdistetaan käyttövalmiilla Kiilto Superquick Spurtilla. Kostuta pyyhe puhdistusaineella ja pyyhi pinta puhtaaksi. Desinfioi sen jälkeen pinnat kostuttamalla puhdas pyyhe ja pyyhkimällä pinnat uudelleen niin ikään käyttövalmiilla Kiilto Easydes Spraylla. Työvälineeksi sopii sininen Prima lyhytkäyttöinen mikrokuitupyyhe.
  2. Myös hoitohuoneen käsienpesuallas tulee sekä puhdistaa että desinfioida. Kastele altaan ja hanan pinnat puhdistusaineliuoksella Kiilto Superquick Spurt ja harjaa pinnat puhtaiksi. Huuhtele vedellä. Viimeistele pinnat pyyhkeellä. Desinfioi hana ja altaan reunat kostuttamalla puhdas pyyhe ja pyyhkimällä pinnat Kiilto Easydes Spraylla tai Tevan Panox 200.
  3. Muut hoitohuoneen tasot ja lattian voi siivota käyttövalmiilla Kiilto Superquick Spurtilla. Kostuta pyyhe puhdistusaineella ja pyyhi pinta puhtaaksi. Välineeksi sopii Prima lyhytkäyttöinen mikrokuitupyyhe.

WC-tilojen siivous

WC-tilojen kosketuspinnat puhdistetaan ja desinfioidaan. Kostuta pyyhe käyttövalmiilla Kiilto Superquick Spurt puhdistusaineella ja pyyhi pinta puhtaaksi. Desinfioi sen jälkeen pinnat kostuttamalla puhdas pyyhe Kiilto Desichlor liuoksella ja pyyhkimällä pinnat uudelleen. Työvälineeksi sopii punainen Prima lyhytkäyttöinen mikrokuitupyyhe. Kiilto Desichlorin annostus on 1000 ppm 50 ml / 950 ml kylmää vettä.

  1. WC-kalusteet puhdistetaan ja desinfioidaan. Kastele kalusteiden sisäpinnat Kiilto Superquick Spurt puhdistusaineliuoksella. Harjaa pinnat puhtaiksi – käsienpesuallas punainen harja, wc-istuin wc-harja. Pyyhi kalusteiden pinnat puhtaimmasta likaisempaan puhdistusaineella kostutetulla pyyhkeellä puhtaiksi. Desinfioi kalusteiden sisäpinnat pesemällä ne Kiilto Desichlor liuoksella ja ulkopinnat pyyhkimällä puhtaalla kostutetulla pyyhkeellä uudelleen. Välineiksi sopii punainen Prima lyhytkäyttöinen mikrokuitupyyhe, Prima punainen astianpesuharja sekä wc-harja.
  2. Tasopinnoille ja lattiapinnoille WC-tiloissa riittää huolellinen puhdistus Kiilto Superquick Spurtilla. Kostuta pyyhe puhdistusaineella ja pyyhi pinta puhtaaksi. Tasopinnoille sopii punainen Prima lyhytkäyttöinen mikrokuitupyyhe, kun taas lattiapinnoilla sopii vastaava sininen pyyhe.

Henkilöhygienia

Muista myös suojautua siivouksen aikana ja käytä kertakäyttöisiä suojakäsineitä. Suojakäsineiden riisumisen jälkeen kädet pitää pestä huolellisesti lämpimällä vedellä sekä saippualla, esimerkiksi Erisan Soap. Vaipallisia viruksia, kuten koronavirusta vastaan tehokkaita desinfektioaineita käsille ovat esimerkiksi Erisan Käsihuuhde, Käsidesi ja Erisan Etasept. Terve iho on paras suoja taudinaiheuttajia vastaan ja säännöllinen ihon kosteuttaminen auttaa pitämään käsien ihon kimmoisana ja lipidikerroksen suojaavana. Tähän sopii esimerkiksi Erisan Protect tai Erisan Hydra Cream.

Työohje: Siivousohje hyvinvointipalveluille

Katso myös: