Ylläpitosiivous sisäilma huomioiden

Hyvällä ylläpitosiivouksella voi vaikuttaa positiivisesti myös tilojen sisäilman laatuun

Ylläpitosiivous sisäilma huomioiden

Ylläpitosiivous on säännöllisesti, esimerkiksi päivittäin tai viikoittain, tehtävää siivousta. Tarkoituksena on säilyttää tilassa sovittu puhtaustaso ja varmistaa tilojen toimivuus siivouskertojen välillä. Toistumistiheys määräytyy tilan käyttötarkoituksen ja halutun puhtaustason mukaan.

HYVÄ YLLÄPITOSIIVOUS

Hyvällä ylläpitosiivouksella vaikutetaan myös tilojen sisäilmaan. Siivoustekstiilien esivalmistelu tehdään siihen tarkoitetussa siivoustilassa. Työntekijä kuljettaa mukanaan ainoastaan esivalmisteltuja moppeja ja pyyhkeitä. Esivalmisteluun käytetään puhdistusainetiivistettä, josta mittaamalla tehdään käyttöliuos. Käyttöliuoksella kostutetaan siivoustekstiilit. Tiiviste voidaan lisätä myös mopinpesukoneen huuhteluainelokeroon, jolloin siivoustekstiilit saadaan helposti käyttövalmiiksi. Käyttövalmiiden spraytuotteiden tai sumutinpullojen käyttöä ei suositella esivalmisteluun tai käytettäväksi ammattisiivouksessa.

Tärkeä osa ylläpitosiivousta on aseptinen työtapa, jossa työskentely tapahtuu likaa sitoen, ei levittäen puhtaasta likaisempaan edeten. Sisäilman kannalta tärkeää on myös säännöllinen yläpölyjen poisto ja ilmanvaihtokanavien ulostuloventtiilien puhdistus. Pintojen pölyttömyyttä parantaa siivouksen esteettömyys eli tasopintojen vapaana pitäminen.

MENETELMÄT

Nykyaikaisilla siivousmenetelmillä, oikein annosteltuna puhdistusaineita ei kerrostu pinnoille. Nihkeässä menetelmässä puhdistusaine ei edes kastele pintaa. Yhdistelmäkoneen ja mikrokuitumopin mekaniikka poistaa mahdolliset puhdistusainejäämät ja kerrostumia ei pääse syntymään.
Sisäilman kannalta parempi puhtaustaso saavutetaan oikein valitulla puhdistusaineella ja koneellisella menetelmällä. Koneellisia siivousmenetelmiä kannattaa suosia ylläpitosiivouksessa aina kun mahdollista, koska ne ovat tehokkaampia kuin käsimenetelmät. Lattia pestään yhdistelmäkoneella. Puhdistusaineliuos ja puhdistusaineen irrottama lika imetään takaisin koneeseen.

PUHDISTUSAINEET JA ANNOSTELU

Puhdistusaineen annostus ylläpitosiivoukseen on yleensä erittäin pieni. Tyypillinen annostus on 1-5 ml / 1 l vettä eli 0,1-0,5 %. Oikea annostus on tärkeää, ja puhdistusaineen annostelu suositellaan tehtäväksi käyttämällä annostelulaitetta tai -pumppua. Sisäilman laatuun vaikuttavat eniten puhdistusaineen hajusteet ja liuottimet. Ylläpitosiivoukseen kannattaa valita hajusteeton ja liuotteeton puhdistusaine. Myös Joutsenmerkki kertoo tuotteen turvallisuudesta, sillä Joutsenmerkki-kriteereissä on paljon käyttäjäturvallisuuteen liittyviä vaatimuksia.

HYVÄÄ SISÄILMAA VOI EDISTÄÄ SEURAAVILLA VALINNOILLA:

  • hajusteeton puhdistusaine
  • liuotinvapaa puhdistusaine
  • joutsenmerkitty tuote
  • allergiatunnuksellinen tuote
  • annostelulaitteen tai välineen käyttö
  • hyväkuntoisten siivousvälineiden ja siivouskoneiden käyttö
  • lattioiden hoitomenetelmien käyttö, jolloin voidaan vähentää perussiivouksia

Hyvän ylläpitosiivouksen laiminlyönti heikentää tilojen viihtyisyyttä ja kiinteistön arvoa. Hyvä ylläpitosiivous takaa tilojen turvallisuuden ja siisteyden sekä parantaa sisäilman laatua.

Tuotevalikoimamme sisältää tutkitusti* sisäilman kannalta parempia puhdistusaineita. Tutustu tuotteisiin:

*Tuotekehityspäällikkö Heidi Kähkösen lausunto: KiiltoClean Oy:n valmistamat ylläpitosiivousaineet

Kaipaatko apua sisäilman kannalta parempien ammattipuhdistusaineiden valinnassa? Ota yhteyttä puhtaus- ja hygienia-asiantuntijoihimme.