Joutsenmerkityt puhdistusaineet hyvän sisäilman asialla

Joutsenmerkitty puhdistusaine on ympäristön kannalta hyvä valinta. Se on myös turvallinen käyttäjälle ja tekee hyvää sisäilmalle.

Joutsenmerkityn puhdistusaineen ainesosat ovat hajoavia eivätkä ole myrkyllisiä vesieliöille. Se pesee testatusti puhtaaksi suositellulla annostuksella. Lisäksi pakkausmateriaalin määrää on rajoitettu.

Joutsenmerkin puhdistusainekriteereistä löytyy myös vaatimuksia, joilla on positiivisia vaikutuksia sisäilmaan:

Joutsenmerkityt puhdistusaineet eivät saa sisältä herkistäviä aineita, lukuun ottamatta muutamia poikkeuksia hajusteille ja säilöntäaineille. Hengitysteitse herkistävät aineet voivat huoneilmassa aiheuttaa allergia- tai astmaoireita ja hengitysvaikeuksia.

Hajusteita on rajoitettu ja ammattikäytön spraytuotteissa ne on kielletty kokonaan. Moni on herkistynyt hajusteille ja vielä useampi välttelee niitä. Rajoittamalla herkistäviä hajusteita saavutetaan parempi sisäilma myös niille, jotka eivät ole herkistyneet hajusteille. Eniten sisäilman laatuun vaikuttavat spraytuotteet. Ammattilaiset käyttävät näitä tuotteita päivittäin ja siksi on syytä rajoittaa herkistäviä aineita erityisesti ammattikäytön spraytuotteissa.

Uudet kriteerit vaikuttavat sisäilmaan entistä enemmän

Joutsenmerkki uusii kriteereitään säännöllisesti ja luvatkin on tällöin uusittava näiden mukaisiksi. Uudet kriteerit julkaistaan marraskuussa 2018 ja niissä huomioidaan puhdistusaineiden vaikutusta sisäilmaan entistä enemmän:

Paljon puhuttu säilöntäaine metyyli-isotiatsolinonin on jatkossa Joutsenmerkityissä puhdistusaineissa kielletty kokonaan. Se voi aiheuttaa herkistymistä jo pienissä pitoisuuksissa ja herkistää kosketuksen lisäksi myös hengitettynä.

Haihtuvat orgaaniset yhdisteet (VOC) etanolia ja isopropanolia lukuun ottamatta on myös jatkossa kielletty kokonaan. Haihtuvat orgaaniset yhdisteet aiheuttavat yleisesti mm. silmien ja hengitysteiden ärsytystä, päänsärkyä ja huonoa oloa.

Joutsenmerkityissä spraytuotteissa tulee tulevaisuudessa olla vaahtosumutin. Spraytuotteet vaikuttavat sisäilmaan lisäämällä hengitettävien aerosolien määrää. Aerosolien määrä vähenee, kun sumutettava tuote on vaahtomuodossa ja tämä parantaa sisäilman laatua.

Katso kaikki Joutsenmerkityt tuotteemme