Valion Jyväskylän meijerin ja Äänekosken juustolan hygieenisyydestä huolehtii Kiilto: ”Yhteistyö ei ole ainoastaan kemikaaleja, vaan koko hygieniaprosessin kehittämistä”

Valion tuotantolaitokset Jyväskylässä ja Äänekoskella vaihtoivat Kiillon hygieniakumppanikseen alkuvuonna 2023. Kiillon pesukemikaalien käyttöönotto on sujunut järjestelmällisesti ja turvallisesti Kiillon asiantuntijoiden avustuksella. Seuraavaksi pesuprosesseja ryhdytään kehittämään yhteistyössä entistä tehokkaammiksi.

Hygienia on osa elintarviketurvallisuutta

Hygieniakumppani, joka ymmärtää elintarviketeollisuuden prosesseja. Nopeasti reagoivat ja asiantuntevat ammattilaiset. Luotettava ja järjestelmällinen toiminta. Näin Valio Jyväskylän tekninen asiantuntija Jukka Launonen kuvailee yhteistyötä Kiillon kanssa.

Yhteistyö sai alkunsa tammikuussa 2023, kun Kiilto valikoitui Valion Jyväskylän meijerin ja Äänekosken juustolan pinta- ja kiertopesukemikaalien toimittajaksi. Jyväskylän Valiolle Kiilto toimittaa myös kalvopesuaineet.

Valion Äänekosken juustolassa valmistetaan Aura-sinihomejuustoja ja Valio-salaattijuustoja yhteensä 2 miljoonaa kiloa vuodessa, ja tehdas onkin johtava sinihomejuuston valmistaja Suomessa. Valion tehdas Jyväskylässä taas valmistaa yli 70:ää erilaista tuotetta, muun muassa useita erilaisia maitoja, välipaloja, proteiinipirtelöitä ja kermaa. Tuotantokapasiteetti on valtava: meijerissä jalostetaan vuosittain noin 155 miljoonaa litraa maitoa. Kun volyymit ovat massiiviset, hygieniaprosessien sujuvuus ja luotettavuus ovat ensiarvoisen tärkeitä.

Valion Jyväskylän meijerissä jalostetaan vuodessa 155 miljoonaa maitolitraa ja laaja valikoima muita maitotuotteita. Kiillon tuotteet ovat tärkeässä roolissa tuotannon hygieenisyyden turvaamisessa.

”Ennen oli vain punainen maito, sininen maito ja piimä. Nyt kaupan maitohyllyssä on vaikka kuinka paljon erilaisia tuotteita. Tämä vaatii niitä valmistavien tuotantolaitosten putkistojen ja laitteistojen pesuaineilta paljon”, summaa Kiillon avainasiakkuuspäällikkö Riitta Järvinen.

Koska hygienia on elintarviketeollisuudessa niin keskeisessä osassa tuotteiden turvallisuuden ja säilyvyyden vuoksi, hygieniakumppanin ammattitaidolla ja luotettavuudella on suuri merkitys. 

Arvostan Kiillossa sitä, että siellä on osaava ja osallistuva henkilöstö. Se luo yhteistyölle perustan”, Jukka Launonen toteaa.

Kiillon tekninen asiantuntija Roope Niinimäki (vas.) ja Valio Jyväskylän tekninen asiantuntija Jukka Launonen (oik.) ovat tehneet tiivistä yhteistyötä Valio Jyväskylän pesu- ja desinfiointikemikaalien vaihdon tiimoilta. ”Kiillon tekninen tuki on tehnyt systemaattista ja perusteellista työtä”, Launonen kiittelee.

Yhdessä tekemistä ja tiivistä yhteydenpitoa

Jyväskylän Valiolla yhteistyön ensimmäinen vajaa puolitoista vuotta on kulunut pesukemikaalien vaihdossa. Kiillon kemikaaleja on otettu käyttöön sitä mukaa, kun vanhat pesuaineet ovat kuluneet loppuun. Kiillon tekninen asiantuntija Roope Niinimäki on ollut vaihdoissa mukana auttamassa ja varmistamassa, että kaikki sujuu suunnitellusti.

Joskus vaihdoksia joudutaan tekemään lyhyellä varoitusajalla, kun vanha kemikaali kuluu loppuun ennakoitua nopeammin. Näissä tilanteissa Kiillolla on reagoitu nopeasti.

”Yleensä Roope on saatu Jyväskylään muutaman päivän sisällä”, Launonen kiittelee.

Myös Valio Äänekosken tuotantopäällikkö Anni Alakotila on tyytyväinen Kiillon nopeaan asiakaspalveluun:

”Kiillon tekniset asiantuntijat ovat aina valmiita auttamaan, heidät saa helposti kiinni ja vastaukset sähköposteihin tulevat nopeasti. Niinpä yhteistyö Kiillon kanssa on helppoa.”

Valion ja Kiillon väki pitävät säännöllisesti yhteyttä. Tilannepäivityspalavereita on noin kerran kuussa kemikaalien käyttöönottoprojektin aikana. Usein yhteydenpito hoituu näppärästi Teamsilla, minkä lisäksi ainakin kerran vuodessa koko porukka kokoontuu tapaamaan kasvotusten.

Kiilto toimittaa Valio Jyväskylän meijerin pintapesuaineet. Kohteeseen sopivat pesu- ja desinfiointikemikaalit on valittu yhdessä Kiillon ammattilaisten kanssa.

Kotimaisuus takaa nopean reagoinnin

Kiilto on ainoa kotimainen elintarviketeollisuuden hygieniaratkaisujen tarjoaja, jonka tuotteet kehitetään ja valmistetaan Suomessa. Kotimaisuus olikin yksi syy, miksi Kiilto valikoitui Valion hygieniakumppaniksi.

”Tällaisena aikana on hyvä tukea kotimaista yritystä ja lisätä työllisyyttä Suomessa”, Jyväskylän Valion Jukka Launonen toteaa.

Anni Alakotila Äänekosken Valiolta on samoilla linjoilla: ”Kotimaisuus oli tärkeä tekijä, sillä se tuo varmuutta kemikaalien saatavuuteen.”

Kotimaisuus myös mahdollistaa nopean reagoinnin.

”Jos tarvitaankin jotain erikoistuotetta, tai tuotetta on kulunut enemmän kuin on arvioitu, pystymme reagoimaan ja toimittamaan sitä aika nopealla aikataululla, kun matkoihin ei mene kovin paljon aikaa”, Riitta Järvinen kertoo.

Yksi esimerkki nopeasta reagoinnista oli, kun Jyväskylän Valiolla todettiin kilpailutusvaiheessa Kiillon pintadesinfiointiaineen pakkauskoon olevan liian pieni tuotantolaitoksen tarpeisiin. Pintadesinfiointiaine tuotiin valikoimaan isommassa, tuhannen litran kontissa melko nopealla aikataululla.

”Kiillon kotimaisuus näkyy asiakkaillemme siinä, että olemme tavoitettavissa päivittäin ja he voivat aina luottaa siihen, että palvelu on lähellä”, Roope Niinimäki lupaa.

Säästöä kiertopesujen optimoinnista

Kun vanhat pesukemikaalit on saatu vaihdettua Kiillon tuotteisiin, asiakas voi valita Kiillolta lisäpalveluna kiertopesun optimoinnin. Siinä kiertopesujen aikaa, lämpötilaa ja pesuliuoksen väkevyyttä säädetään siten, että saavutettaisiin virheetön pesutulos mahdollisimman energia- ja kustannustehokkaasti.

Saatavana on myös Kiilto ProCIP® -optimointipalvelu, jonka avulla kiertopesuja voi seurata reaaliaikaisesti ja joka kertoo konkreettisesti optimoinnilla syntyneet taloudelliset säästöt.

Eikä Kiillon rooli aktiivisena hygieniakumppanina pääty pesujen optimointiin. Kiilto on asiakkaidensa apuna myös jatkossa, jos vaikkapa tuotantolaitoksissa valmistettavat tuotteet vaihtuvat.

”Esimerkiksi kauratuotteiden tulo markkinoille on tuonut uudenlaisia pesutarpeita, ja olemme kehittäneet sitä silmällä pitäen uusia tuotteita”, Roope Niinimäki sanoo.

Hygieniaprosessien kehittäminen olikin yksi tekijä, miksi Valio halusi lähteä yhteistyöhön juuri Kiillon kanssa.

”On tärkeää, että hygieniakumppani ei vain myy kemikaaleja, vaan yhteistyössä on oltava kehityspotentiaalia, miten pesuja sekä niiden energiatehokkuutta ja ympäristöystävällisyyttä viedään yhdessä eteenpäin”, Launonen tiivistää.

Samoin Roope Niinimäki ja Riitta Järvinen kehuvat yhteistyötä Valion kanssa. Kun kaikilla osapuolilla on halu viedä kemikaalienvaihtoprojekti läpi tinkimättömästi ja syvä ymmärrys sen vaatimuksista, yhteistyö on sujuvaa ja antoisaa.

Elintarviketeollisuudessa pesu- ja desinfiointikemikaalitoimittajan vaihto on usein iso päätös, jota puntaroidaan huolellisesti ja joka vie aikaa kaikkine vaiheineen. Valion Jyväskylän tuotantolaitoksella tärkeä prosessi on edennyt loppusuoralle, ja tekninen asiantuntija Jukka Launonen on tyytyväinen siihen, kuinka ammattimaisesti eri vaiheet ovat Kiillon kanssa yhteistyössä hoituneet.

Kiilto tarjoaa laadukkaita koulutuksia

Kiillon palveluihin kuuluvat myös koulutukset, joihin kuuluu sekä teoriaa että käytännön osuus, jossa opastetaan, miten pintapesu suoritetaan oikeaoppisesti. Sekä Launonen että Alakotila ovat kokeneet koulutukset hyödyllisiksi ja hyviksi.

Ääneskoskella Kiilto on pitänyt pintapesukoulutuksen paitsi tuotantoprosessissa työskentelevälle Valion omalle henkilökunnalle myös ulkopuolisen siivousfirman työntekijöille, jotka suorittavat pintapesuja pakkaamossa.

Jyväskylän Valiolla pintapesukoulutuksiin osallistuu prosessipuolen henkilöstöä, joiden työkuvaan kuuluvat vaahto- ja pintapesut.

”Aina on hyvä kerrata jo opittua. Koulutuksista voi tulla tarkennuksia ja parannuksia toimintaamme”, Jukka Launonen sanoo.


Haluatko kuulla ensimmäisten joukossa Kiillon elintarvikehygieniaa koskevista uutisista?

Tilaa uutiskirjeemme (lupaamme: ei roskaa, vaan puhdasta asiaa).

Sinua saattavat kiinnostaa myös: