Totta vai tarua? Kuusi myyttiä käsidesistä

Ovatko kaikki käsidesit samanlaisia? Kuivattaako käsihuuhde ihoa? Murra kanssamme yleisimmät käsidesimyytit ja katso, olisitko saanut kaikki vastaukset kerralla oikein!

Käsihuuhde, eli kavereiden kesken käsidesi, on viimeistään koronapandemian myötä noussut tärkeäksi työvälineeksi infektioiden torjumisessa muidenkin kuin terveydenhuollon ammattilaisten jokapäiväisessä arjessa. Käsihuuhteen käyttöön liittyvät uskomukset istuvat yhä tiukassa, joten päätimme murtaa kuusi yleisintä myyttiä – tiedätkö sinä oikeat vastaukset kaikkiin?

Kaikki käsidesit ovat samanlaisia?

Tarua. Käsihuuhteissa on monenlaisia eroja sekä tehossa että käyttökokemukseen vaikuttavissa ominaisuuksissa.

Jokainen meistä on varmasti joskus käyttänyt käsihuuhdetta, joka on haissut voimakkaalta, kuivattanut ihoa tai jopa kirvellyt ikävästi – mutta mistä se johtuu? Syynä voi olla huuhteen vaikuttavan tehoaineen tai muiden ainesosien laatu. Tehoainetta on kuitenkin oltava riittävästi, jotta käsihuuhde toimii kuten kuuluu.

Riittävän tehoainepitoisuuden taudinaiheuttajia vastaan voi varmistaa tarkistamalla tuotteen tehotestit – esimerkiksi teho viruksia vastaan todennetaan EN 14476 -testillä. Muun muassa terveydenhuollossa käytettäviltä käsihuuhteilta vaaditaan lisäksi joukko muita hyväksytysti läpäistyjä tehotestejä, kuten todennettu teho hygieeniseen ja kirurgiseen käsidesinfektioon.

Myös käsihuuhteiden koostumuksissa on eroja: huuhteita löytyy juoksevasta paksuun. Mikäli haluaa välttää roiskeita – mutta selvitä käsihuuhteen hieromisesta sukkelasti – kannattaa valita kevyesti paksunnettu tuote. Laadukkaissa käsihuuhteissa onkin tehon lisäksi huomioitu myös hoitavuus ja ihotuntu eli käyttömukavuus.

Esimerkiksi Erisan Pro Käsidesi todennetusti tuhoaa kaikki tyypillisimmät taudinaiheuttajat ja lisäksi hoivaa herkkää ihoa tuntumasta tinkimättä – Erisan Pro Käsidesin koostumus on kehitetty erityisesti toistuvaan ja vaativaan käyttöön, jonka vuoksi myös sen käyttömukavuuteen on panostettu erityisen paljon. Valitsemalla miellyttävän tuntuisen, hoitavan käsihuuhteen varmistat samalla, että sitä tulee käytettyä ahkerasti!

Tiesitkö, että tuttu yleissana käsidesi on alkujaan peräisin Erisan Pro Käsidesin tuotenimestä? Kiilto juhlii tänä vuonna Erisan Pro Käsidesin 30-vuotista taivalta – lue lisää alkuvuonna julkaistusta historiikista.

Näin Erisan Pro Käsidesi mullisti käsihygienian 30 vuotta sitten

26.02.2024
Lue lisää

Käsidesi kuivattaa käsiä?

Tarua. Laadukas käsihuuhde, kuten Erisan Pro Käsidesi, sisältää runsaasti kosteuttavia ja ihoa hoitavia ainesosia, jotka suojaavat tehoaineen eli alkoholin kuivattavia ominaisuuksia vastaan. Hoitavan koostumuksen ansiosta huuhde tuntuu miellyttävältä herkälläkin iholla – ja sen säännöllinen käyttö voi jopa parantaa ihon kuntoa ajan saatossa!

On kuitenkin totta, että jotkin käsihuuhteet voivat ärsyttää ihoa, sillä eri valmisteiden ainesosat voivat poiketa toisistaan suurestikin. Siksi varsinkin herkkäihoisen kannattaa välttää tuotteita, joihin on lisätty ylimääräisiä hajusteita ja kiinnittää huomiota myös hoitavuuteen – erityisesti talvisin, jolloin pakkanen ja kuiva huoneilma rasittavat ihoa entisestään.

Käsidesi ei korvaa käsien pesua?

Totta. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että näkyvästi tai tuntuvasti likaantuneet kädet tulisi aina ensisijaisesti pestä.

Käsihuuhteiden käyttö ei siis korvaa käsien pesua, mutta se täydentää hyvää käsihygieniaa tehokkaasti – erityisesti silloin, kun juoksevaa vettä ei ole saatavilla.

Käsidesi ei auta ehkäisemään flunssa- eikä norovirustartuntoja?

Tarua. Uskomus käsihuuhteiden huonosta tehosta sitkeitä flunssa- ja noroviruksia vastaan perustuu kyseisten virusten rakenteeseen – monilta näistä taudinaiheuttajista puuttuu lipidivaippa, johon desinfektioaineella olisi helpompi pureutua.

Vaipallisten virusten rasva-aineista muodostuva lipidikuori ei suojaa alkoholilta, jota esimerkiksi Erisan Pro Käsidesin vaikuttava tehoaine eli kasvipohjainen etanoli on. On hyvä kuitenkin muistaa, että kaikki huuhteet eivät suinkaan ole alkoholipohjaisia – eikä kaikissa tehoainetta ole välttämättä riittävästi. Ainesosiin ja tehoaineisiin onkin syytä kiinnittää huomiota käsihuuhdetta valitessaan, kuten myös valmisteen tehotesteihin. Esimerkiksi Erisan Pro Käsidesin teho on todennettu sekä tyypillisimpiä flunssa- että noroviruksia vastaan.

Kosketus ei toki myöskään ole ainut tartuntatapa flunssa- ja noroviruksille, joten laadukkainkaan käsihuuhde ei kykene tarjoamaan täyttä suojaa niitä vastaan. Hyvästä käsihygieniasta huolehtimisen lisäksi myös kosketuspintojen puhtaus on avainasemassa tartuntojen vähentämisessä.

Käsidesin käyttö lisää superbakteerien kehittymistä?

Tarua. Väittämälle ei löydy tieteellistä näyttöä – kunhan käsihuuhde sisältää vähintään 60 % alkoholia.

Maailman terveysjärjestö WHO lukee alkoholipohjaiset käsihuuhteet yhdeksi tärkeimmistä keinoista torjua infektioita, sillä ne ovat paitsi tehokkaita myös turvallisia. Huoli vastustuskykyisten bakteerien kehittymisestä on kuitenkin ymmärrettävä, sillä tehoainepitoisuus voi vaihdella suurestikin eri valmistajien käsihuuhteiden välillä.

Kaikki Erisan Pro -käsihuuhteet, kuten Erisan Pro Käsidesi, ovat tehoainepitoisuudeltaan yli 70 %.

Käsidesi sisältää runsaasti herkistäviä ainesosia?

Tarua. Erisan Pro -käsihuuhteet, kuten Erisan Pro Käsidesi, on suunniteltu sopimaan mahdollisimman hyvin kaikille ihotyypeille – myös herkälle iholle.

Erisan Pro Käsidesissä ei ole ylimääräisiä hajusteita tai väriaineita, ja se sisältää myös runsaasti ihoa hellästi hoitavia ainesosia. Tästäkin syystä aito ja alkuperäinen Käsidesi on turvallinen valinta myös toistuvaan käyttöön. Kiilto tekee tutkimus- ja kehitysyhteistyötä Allergia-, Iho- ja Astmaliiton asiantuntijoiden kanssa, jotta tuotteidemme koostumus perustuu aina alan viimeisimpään tietoon.

Onkin hyvä pitää mielessä, että käsihuuhteita löytyy nykyään markkinoilta montaa sorttia – allergiatunnus on helpoin tapa tarkistaa, että tuotteen riski ihoärsytykselle on mahdollisimman pieni.

Erisan Pro Käsidesi – turvallinen ja tehokas jo 30 vuotta

  • Lanseerattiin vuonna 1994
  • Teho sekä bakteereja että viruksia vastaan: tehoaineena bioetanoli
  • Kehitetty erityisesti toistuvaan käyttöön
  • Kuivattaa ihoa vähemmän kuin vesipesu: hoitavina aineina muun muassa glyseroli, inuliini ja betaiini
  • Mikrobisidesti tehokas: soveltuu hygieeniseen ja kirurgiseen käsidesinfektioon
  • Vegaaninen
  • Allergiatunnus: ei ylimääräisiä hajusteita tai väriaineita

Haluatko tiedon uutuuksista ja ajankohtaisasioista Erisan Pro -tuotteita koskien?

Tilaa henkilöhygienia-aiheinen uutiskirjeemme (lupaamme: ei roskaa, vaan puhdasta asiaa).