Startup-henki näkyy matalana hierarkiana ja jatkuvana uudistumisena

Pitkäikäisten ja vakiintuneiden, erityisesti suurten yritysten, yleinen haaste on säilyttää aktiivinen, joustava ajattelutapa ja pitää mieli avoinna muutoksille ja mahdollisuuksille. Yli satavuotias Kiilto vaalii edelleen toiminnassaan startup-ajattelua. Kiillon liiketoimintajohtaja Tomi Takala ja innovaatiojohtaja Christopher Mills pohtivat, mitä yhteisiä ominaisuuksia on Kiillolla ja yritysmaailman tulokkailla.

Tomin mukaan Kiillossa on monia lupaavan startup-yrityksen piirteitä:

”Kiillossa on vahva 'can do' -asenne. Startup-yrityksille on ominaista tietynlainen energisyys ja yrittäjähenkisyys, joita tunnistan myös meidän toiminnassamme."  

"Lisäksi pyrimme uusiutumaan toiminnassamme jatkuvasti, mikä tarkoittaa, että haastamme itsemme aina rakentavalla tavalla", sanoo Tomi, joka on työskennellyt Kiillossa vuodesta 2017.

Rohkea kulttuuri kannustaa kokeilemaan

Kiillossa yli kymmenen vuotta työskennellyt Christopher aloitti tämän vuoden alussa Kiillon innovaatiojohtajana. Hän uskoo, että Kiillon kulttuurissa on eräänlaista "hulluutta": tahtoa ja taitoa mennä ennakkoluulottomasti kohti uusia haasteita, olivat ne sitten uusia liiketoimintamalleja tai markkinoita.    

"Mielestäni Kiillon kulttuurin kulmakivistä juuri ’Startup-henkeä vuodesta 1919’ kuvastaa hyvin sitä, keitä me olemme yrityksenä: kehitymme ja menemme jatkuvasti eteenpäin. Vaikka yritys on jo yli 100-vuotias, on selvää, että emme tule koskaan täysin valmiiksi, emmekä ole vielä saavuttaneet kaikkia asioita, joita haluamme saavuttaa – joten suuntaamme eteenpäin kohti uutta", Christopher sanoo.

Mahtavia ideoita voi löytyä mistä tahansa

Tomi ja Christopher tähdentävät, että ketteryys ja innovatiivisuus ovat tärkeitä mille tahansa nykypäivän liiketoiminnalle ja on tärkeää ymmärtää, että loistavia ideoita voi nousta mistä päin organisaatiota tahansa.

"Vuodesta 2013 lähtien meillä on ollut menestyksekkäästi käytössä esimerkiksi sähköinen idealaatikko, johon kuka tahansa työntekijöistämme voi lisätä kehitysehdotuksiansa siitä, miten toimintaamme kannattaisi muuttaa,” kertoo Christopher.

Tomi lisää, että välitön ja matalahierarkkinen työilmapiiri on syvällä Kiillon DNAssa. Tästä hyvänä esimerkkinä hän mainitsee lounastauot henkilöstöruokalassa, jossa vakiintuneita istumapaikkoja ei ole, vaan ihmiset vaihtelevat paikkaa päivästä riippuen: 

”Yhtenä päivänä istut toimitusjohtajan vieressä ja toisena teknikon. Meillä on vapaa ilmapiiri ja minimaalinen hierarkia", hän kuvailee.

Fokus arvon tuottamisessa

Yksi uusiutumisen tärkeimpiä tuloksia on jatkuvasti kasvavan lisäarvon tuottaminen asiakkaille. Christopherin mukaan tämä näkyy etenkin siinä innokkuudessa, jolla kiiltolaiset ovat halukkaita kehittämään ja syventämään suhdettaan asiakkaisiinsa.  

"Haluamme aina ylittää asiakkaan odotukset – ja samalla pitää itsekin hauskaa, nauttien sekä yhteistyöstä, uuden oppimisesta että tavoitteiden saavuttamisesta.”   

 

 Video: Startup spirit since 1919 / Kiilto Culture