Sisäilma-asiantuntija: Tiivis rakenne on harvoin syy sisäilmaongelmiin

Energiatehokkuus ei uhkaa hyvää sisäilmaa, kunhan talo rakennetaan oikein.

Tiiviitä, energiatehokkaita taloja syytetään usein sisäilmaongelmista. Tiivis rakenne ei ole silti läheskään aina syy sisäilmaongelmiin.

”Esimerkiksi höyrynsulkumuovin käyttöä pidetään monesti homevaurion syynä, mutta tutkimusten mukaan höyrynsulkumuovin asentaminen ei aiheuta kosteusvaurioita. Ongelmat johtuvat usein siitä, että samaan aikaan, kun muovia alettiin käyttää höyrynsulkuna, rakennuksiin unohdettiin lisätä ilmanvaihtojärjestelmät”, toteaa FCG:n toimialajohtaja, sisäilmaongelmia pitkään tutkinut Juhani Pirinen.

Pirisen mukaan liian tiiviistä taloista puuttuvat usein ilmanvaihdon korvausilman järjestelmät kokonaan, tai ilmanvaihto vetää korvausilmaa rakenteiden läpi.

”Ja kun ilma ei vaihdu, seuraa ongelmia. Ongelmat ovat kuitenkin vältettävissä. Talo kannattaa rakentaa ilmatiiviiksi, ja tuoda ilma sisään ilmanvaihtolaitteilla tai seinän läpi menevillä, puhtailla putkilla. Tiivis rakenne ei ole tällöin ongelma.”

Epätiivis rakenne mahdollistaa epäpuhtauksien kulkeutumisen sisäilmaan

Pirinen huomauttaa, ettei koneellista ilmanvaihtoa kannata kuitenkaan asentaa ennen, kun talon rakenteet on varmasti tiivistetty.

”Korvausilma tulee yleensä maan alta, jossa kasvaa mikrobeja. Jos rakenne ei ole tiivis ja mikrobit pääsevät talon sisäilmaan, seuraa ongelmia. Ainakin isoimmat reiät täytyy ensin tiivistää umpeen. Vähäisetkin ilmavuodot voivat hankaloittaa elämää, jos talon asukkaat ovat herkistyneet huonolle sisäilmalle.”

Varsinkin tuulensuojarakenteen tiiviyteen kannattaisi kiinnittää Pirisen mielestä enemmänkin huomiota.

”Jos tuulensuojarakenne on epätiivis, pölyä kerääntyy lämmöneristeisiin, jotka ajan mittaan kostuvat ja homehtuvat, varsinkin, jos julkisivurakenteen taustan tuuletus on puutteellinen.”

Kiillon rakentamisen tuotekehityksen päällikkö Petri Heljo keräsi yhteen erilaisia väittämiä ja vallalla olevia ajatuksia sisäilmaongelmista. Kun kokenut ja arvostettu sisäilma-asiantuntija Juhani Pirinen otti niihin kantaa, syntyi mielenkiintoinen 7-osainen juttusarja.

LUE SARJAN SEURAAVA OSA:
Sisäilma-asiantuntija: Laadukas rakentaminen loppuu kiireeseen

 

Lue juttusarjan muita osia:

Osa 1 – Sisäilma-asiantuntija: Sisäilmaongelma on maailmanlaajuinen vitsaus
Osa 2 – Sisäilma-asiantuntija: Iso osa pientalojen sisäilmaongelmista johtuu huonoista ohjeista
Osa 3 – Sisäilma-asiantuntija: Tiivis rakenne on harvoin syy sisäilmaongelmiin
Osa 4 – Sisäilma-asiantuntija: Laadukas rakentaminen loppuu kiireeseen
Osa 5 – Sisäilma-asiantuntija: Sisäilmaongelman syy voi jäädä mysteeriksi
Osa 6 – Sisäilma-asiantuntija: Uusi talo on lähes aina terve
Osa 7 – Sisäilma-asiantuntija: Uudisrakentamisessa tulee kiinnittää huomiota kemikaalien määrään