18.12.2018 01:01

Sisäilma-asiantuntija: Uusi talo on lähes aina terve

Uusien rakennusten sisäilmaongelmat ovat marginaalinen ilmiö.

Mediassa kauhistellaan tasaisin väliajoin uusien rakennusten sisäilmaongelmia. Väitteet ovat usein kovia, mutta FCG:n toimialajohtajan, sisäilmaongelmia pitkään tutkineen Juhani Pirisen mukaan vain muutamassa prosentissa uusista taloista on sisäilmaongelmia.

”Uudet talot ovat kyllä useimmiten valmistuessaan terveitä, mutta media poimii hyvin ongelmatalot massasta. Yksikin mediassa esitelty ongelmarakennus saa aina aikaan ison haloon”, Pirinen kertoo.

Uudisrakentamisessa pitäisi kuitenkin olla nollatoleranssi sisäilmaongelmien suhteen. Jotta sisäilmaongelmia olisi tulevaisuudessa entistä vähemmän, Pirinen peräänkuuluttaa uusien rakennusten tilaajien vastuuta. Rakennusliikkeet nimittäin toimivat siten, kuten sopimuksissa lukee.

”Rakennusliikkeet eivät tee tahallaan vaurioita. Tilaajan pitää osata vaatia talo kuivaksi. Siksi tilaajalla täytyy olla riittävästi osaamista ja ymmärrystä rakennusasioissa.”

Purkaminen on harvoin ainoa vaihtoehto

Useimmat sisäilmaongelmiin johtavat kosteusvauriot voidaan Pirisen mukaan korjata. Joskus purkaminen jää kuitenkin ainoaksi vaihtoehdoksi.

”Kyse on yksinkertaisesta matematiikasta: korjausten kustannuksia kannattaa verrata uudisrakentamisen hintaan. Lisäksi on hyvä ottaa huomioon korjausrakentamisen mahdolliset riskit. Jos rakennuksen korjaamiseen liittyy valtavasti riskejä, ei sen korjaaminen ole välttämättä järkevää”, Pirinen kiteyttää.

Myös rakennuksen käyttöikään on syytä kiinnittää huomiota. Niin sanotulle rakennuksen loppuunkäyttämiselle on paikkansa silloin, kun tiedetään, että rakennus on tarkoitus purkaa lähitulevaisuudessa. Pirinen toivoo, ettei ongelmia silti siirrettäisi jälkipolville.

”Jos talossa on homevaurioita, ne pitäisi aina korjata. Monia julkisia rakennuksia korjataan tiivistämällä rakenteet ja koteloimalla homevauriot seinän sisään. Näin ongelmat kasaantuvat seuraaville sukupolville, ja niiden korjaaminen voi tulla tulevaisuudessa todella kalliiksi.”

Sisäilma keskustelu käy vilkkaana. Eikä ihme, sillä monissa kunnissa etsitään kuumeisesti ratkaisuja sisäilmaongelmien aiheuttamiin haasteisiin. Sisäilmaan, kosteusongelmiin, energiatehokkuuteen ja esimerkiksi materiaalivalintoihin liittyy paljon mittauksiin ja tutkimuksiin perustuvaa tietoa, mutta myös paljon mielikuvia, olettamuksia ja avoimia kysymyksiä. Kiillon rakentamisen tuotekehityksen päällikkö Petri Heljo keräsi yhteen erilaisia väittämiä ja vallalla olevia ajatuksia sisäilmaongelmista. Kun kokenut ja arvostettu sisäilma-asiantuntija Juhani Pirinen otti niihin kantaa, syntyi mielenkiintoinen juttusarja, jonka julkaisemme kokonaisuudessaan syksyn 2018 aikana. Seuraamalla uutishuonettamme tai tilaamalla uutiskirjeemme pääset lukemaan uusimmat artikkelit ensimmäisenä.

Linkit
Ei linkkejä.

Viestinnän yhteystiedot

Satu Makkonen

Viestintäasiantuntija

+358406672226
satu.makkonen@kiilto.com

Laura Heinovaara

Viestintäpäällikkö

+358 50 5969424
laura.heinovaara@kiilto.com