07.11.2018 03:49

Sisäilma-asiantuntija: Tiivis rakenne on harvoin syy sisäilmaongelmiin

Energiatehokkuus ei uhkaa hyvää sisäilmaa, kunhan talo rakennetaan oikein.

Tiiviitä, energiatehokkaita taloja syytetään usein sisäilmaongelmista. Tiivis rakenne ei ole silti läheskään aina syy sisäilmaongelmiin.

”Esimerkiksi höyrynsulkumuovin käyttöä pidetään monesti homevaurion syynä, mutta tutkimusten mukaan höyrynsulkumuovin asentaminen ei aiheuta kosteusvaurioita. Ongelmat johtuvat usein siitä, että samaan aikaan, kun muovia alettiin käyttää höyrynsulkuna, rakennuksiin unohdettiin lisätä ilmanvaihtojärjestelmät”, toteaa FCG:n toimialajohtaja, sisäilmaongelmia pitkään tutkinut Juhani Pirinen.

Pirisen mukaan liian tiiviistä taloista puuttuvat usein ilmanvaihdon korvausilman järjestelmät kokonaan, tai ilmanvaihto vetää korvausilmaa rakenteiden läpi.

”Ja kun ilma ei vaihdu, seuraa ongelmia. Ongelmat ovat kuitenkin vältettävissä. Talo kannattaa rakentaa ilmatiiviiksi, ja tuoda ilma sisään ilmanvaihtolaitteilla tai seinän läpi menevillä, puhtailla putkilla. Tiivis rakenne ei ole tällöin ongelma.”

Epätiivis rakenne mahdollistaa epäpuhtauksien kulkeutumisen sisäilmaan

Pirinen huomauttaa, ettei koneellista ilmanvaihtoa kannata kuitenkaan asentaa ennen, kun talon rakenteet on varmasti tiivistetty.

”Korvausilma tulee yleensä maan alta, jossa kasvaa mikrobeja. Jos rakenne ei ole tiivis ja mikrobit pääsevät talon sisäilmaan, seuraa ongelmia. Ainakin isoimmat reiät täytyy ensin tiivistää umpeen. Vähäisetkin ilmavuodot voivat hankaloittaa elämää, jos talon asukkaat ovat herkistyneet huonolle sisäilmalle.”

Varsinkin tuulensuojarakenteen tiiviyteen kannattaisi kiinnittää Pirisen mielestä enemmänkin huomiota.

”Jos tuulensuojarakenne on epätiivis, pölyä kerääntyy lämmöneristeisiin, jotka ajan mittaan kostuvat ja homehtuvat, varsinkin, jos julkisivurakenteen taustan tuuletus on puutteellinen.”

Sisäilma keskustelu käy vilkkaana. Eikä ihme, sillä monissa kunnissa etsitään kuumeisesti ratkaisuja sisäilmaongelmien aiheuttamiin haasteisiin. Sisäilmaan, kosteusongelmiin, energiatehokkuuteen ja esimerkiksi materiaalivalintoihin liittyy paljon mittauksiin ja tutkimuksiin perustuvaa tietoa, mutta myös paljon mielikuvia, olettamuksia ja avoimia kysymyksiä. Kiillon rakentamisen tuotekehityksen päällikkö Petri Heljo keräsi yhteen erilaisia väittämiä ja vallalla olevia ajatuksia sisäilmaongelmista. Kun kokenut ja arvostettu sisäilma-asiantuntija Juhani Pirinen otti niihin kantaa, syntyi mielenkiintoinen juttusarja, jonka julkaisemme kokonaisuudessaan syksyn 2018 aikana. Seuraamalla uutishuonettamme tai tilaamalla uutiskirjeemme pääset lukemaan uusimmat artikkelit ensimmäisenä.

Linkit
Ei linkkejä.

Viestinnän yhteystiedot

Satu Makkonen

Viestintäasiantuntija

+358406672226
satu.makkonen@kiilto.com

Laura Heinovaara

Viestintäpäällikkö

+358 50 5969424
laura.heinovaara@kiilto.com