Kiilto Venturesin sijoitus sveitsiläiseen Yuon Control AG -kasvuyritykseen tukee lämmitysalan innovaatioita

Kiilto Ventures investoi hiljattain Burgdorfissa toimivaan cleantech-alan kasvuyritys Yuoniin. Uusi sijoitus suunnataan yrityksen ennakoivan, itseoppivan lämmityksenohjausjärjestelmän markkinoille tuomiseen. Yuonin ohjausjärjestelmäratkaisu on suunniteltu erityisesti lämmitysverkostojen optimointiin. Yuonin innovatiivinen järjestelmä auttaa asiakkaita vähentämään energiankulutusta ja hiilidioksidipäästöjä jopa neljäsosalla.

Enemmän lämpöä, vähemmän päästöjä – ilmaston vuoksi

Euroopan unionin kotitalouksissa energiaa kuluu eniten lämmitykseen. Vuonna 2021 sen osuus asumiseen liittyvästä energiankulutuksesta oli 64,4 prosenttia. Yhteiskunta pyrkii jatkuvasti siirtymään yhä kestävämpiin lämmitysratkaisuihin ja painamaan nettopäästöjä kohti nollaa erilaisin lainsäädännöllisin keinoin. Tämä korostaa energiatehokkuuden ja -optimoinnin merkitystä hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä.

”Viime vuosina on käyty paljon keskustelua sähköverkkojen optimoinnista ja nyt on aika optimoida myös lämmitysjärjestelmät. Yuon haluaa mullistaa lämmityksen hallinnan ohjelmistoilla, jotka tehostavat kaukolämpöverkostojen käyttöä. Tämä paitsi vähentää hiilidioksidipäästöjä heti kättelyssä, myös vie meitä lähemmäs nollapäästötavoitteita”, toteaa yksi Yuonin perustajista ja yrityksen toimitusjohtaja tohtori Sebastian Hersberger.

Automaattista optimointia lämmitysverkkoihin ja kiinteistöihin

Younin kattava ohjelmistotuote auttaa lämmityspalveluntarjoajia hienosäätämään lämmitysverkkoaan. Tämä parantaa verkon tehokkuutta, vähentää hiilidioksidipäästöjä, säästää toimintakuluja ja tarjoaa arvokasta tietoa päätöksentekoprosessien tueksi.

”Haluamme, että tulevaisuudessa on poikkeus, jos jokin eurooppalainen toimija ei käytä Yuonin lämmityksenhallintajärjestelmää”, Hersberger sanoo.

Merkittävä vaikutus rakennetun ympäristön päästötasoon

”Younin kehitys on ollut vaikuttavaa. Uskomme, että he saavat toimintansa skaalattua globaalille tasolle. Keski-Eurooppa on hyvä paikka aloittaa maailmanvalloitus, sillä siellä tarve lämmityksen optimoinnille on suurin. Olemme iloisia ja ylpeitä, että saamme tukea Yuonia sen matkalla”, toteaa Kiilto Venturesin johtaja Matti Rönkkö.

”Yuon pokkasi muun muassa vuoden 2023 Euroopan ClimateLaunchPad-kilpailun ykköspalkinnon. Tunnustus korostaa yrityksen innovatiivisuutta ja heidän ympäristöystävällisen konseptinsa vaikuttavuutta.”

”Kiilto Ventures etsii jatkuvasti mahdollisimman tehokkaita tapoja tehdä hyvää planeetan puolesta rakennetun ympäristön kontekstissa. Lämmitys on merkittävä päästölähde. Tämänkaltaiset innovaatiot ovat tärkeä askel kohti sen haasteiden ratkaisemista." 
__
Kiilto Ventures on Kiillon Helsingissä toimiva pääomasijoitusyhtiö. Se sijoittaa varhaisvaiheen kasvuyrityksiin, jotka pyrkivät ratkaisemaan rakennetun ympäristön suurimpia haasteita. Tällä hetkellä noin 39 prosenttia kaikista maailman energialähtöisistä hiilidioksidipäästöistä on peräisin rakennetuista ympäristöistä.

Yuon Control AG on Burgdorfissa toimiva cleantech-alan kasvuyritys. Yritys kehittää huippuluokan ennustavaa lämmityksenhallintajärjestelmää, joka optimoi lämpöverkostojen toimintaa. Ratkaisussa luodaan digitaalinen malli jokaisesta kaukolämpöverkostosta ja siihen kuuluvista rakennuksista. Malli luodaan reaaliajassa ja täysin automaattisesti tekoälyn avulla. Ratkaisu kerää myös tietoa säästä ja laatii ennusteita lämmityksen tarpeesta ja muodostaa näiden perusteella digitaalisia malleja ja muita materiaaleja.

Lisätiedot:

Matti Rönkkö, johtaja, Kiilto Ventures 
Kiilto Ventures 
matti.ronkko@kiilto.com

Toimitusjohtaja ja perustaja tohtori Sebastian Hersberger  
Yuon Control AG
sebastian.hersberger@yuon.ch