Kiilto lanseerasi torstaina 14.9.2023 SUPER Healthy Buildings -ekosysteemin, joka kokoaa yhteen rakennetun ympäristön innovaattorit, tutkijat, start-upit, päättäjät, järjestöt ja yritykset. Sen tavoitteena on mullistaa rakennetun ympäristön vastuullisuus.
Tarve rakennetun ympäristön vastuullisuuden täyskäännökselle on ilmeinen:
- Rakennettu ympäristö aiheuttaa noin 40 % maailman kasvihuonekaasupäästöistä
- Vain puolet rakennusjätteestä kierrätetään
- Sairaat rakennukset aiheuttavat 3,8 miljoonaa kuolemaa globaalisti vuosittain (eng. sick building syndrome)
- On arvioitu, että nyt olemassa olevasta rakennusmateriaalista kaksi kolmasosaa on olemassa vielä vuonna 2040, aiheuttaen vielä silloin kasvihuonekaasupäästöjä
Kiilto uskoo, että näiden neljän ongelman ratkaiseminen on mahdollista, mutta siihen tarvitaan koko toimialaa. ”Tässä on paljon haasteita, mutta myös paljon liiketoimintamahdollisuuksia”, sanoo Kiillon liiketoiminnan kehitysjohtaja Ville Solja. ”Muuttaaksemme koko toimialaa, mukaan tarvitaan kaikki sen toimijat.” Siksi SUPER Healthy Buildings -ekosysteemi on kutsu kotimaisille ja kansainvälisille yhteistyökumppaneille luoda ja kaupallistaa kestävyyteen, tuottavuuteen, ekologisuuteen ja uudelleenkäytettävyyteen tähtääviä innovaatioita. ”Kiilto on yli 100-vuotias perheyritys, jolla on edellytykset ja motivaatio mullistaa rakennusalan vastuullisuus. Rakennusalan kriisin keskelläkin on investoitava tulevaisuuteen. Tavoitteemme on olla täällä vielä 2080-luvulla”, Solja jatkaa.
SUPER Healthy Buildings -ekosysteemin lanseeraustilaisuudessa noin 160 rakennusalan toimijaa, start-upeista järjestöihin kokoontui yhteisen mission äärelle. Miksi juuri Kiilto halusi koota nämä yhteen? ”Me olemme jo se liima, joka sitoo alan toimijat yhteen. Olemme Itämeren alueella rakentamisen hyvin tunteva avainyritys ja Suomen johtava rakennusalan toimija”, sanoo Kiillon Chief Ecosystem Officer Raija Polvinen.
Lanseeraustilaisuuden puhujat, panelistit ja start-up-esittelijät olivat samaa mieltä: Muutosta tarvitaan. Se vaatii ennennäkemätöntä yhteistyötä ja uusia innovaatioita.
Yksi tällaisista innovaatioista on Kiillon tilaisuudessa esittelemä Debonding on Demand -ratkaisu. Se mahdollistaa yhteen liimattujen materiaalipintojen erottamisen toisistaan esimerkiksi lämmön tai mikroaaltojen avulla. Kun pintoja ei tarvitse enää rikkoa, tulee purkamisesta syntyvästä materiaalista kierrätettävää ja uudelleenkäytettävää.
SUPER Healthy Buildings -ekosysteemin lanseeraustilaisuuden tallenne on katsottavissa tästä. Tilaisuuden keynote-puheen piti futuristi Perttu Pölönen. Aalto-yliopiston professori Pekka Heikkinen puhui puuarkkitehtuurin tulevaisuudesta ja ”rakennettu purettavaksi” -kiertotalouskonseptista.
Paneelikeskustelu kestävistä ja kierrätettävistä materiaaleista herätti pohdintaa siitä, miten koko rakentamisen arvoketju tulee miettiä uudestaan. ”Nyt voi olla aika katsoa sekä sisäänpäin että kauas ja miettiä tulevaisuuden strategioita”, tiivisti Eerik Paasikivi, Kvanted Venturesin perustajakumppani. Origin by Oceanin perustaja ja toimitusjohtaja Mari Granström uskoo alan kriisiä tarvittavan: “Jos katsotaan perinteisiä yrityksiä, ne eivät muutu, ellei ole pakko, ikävä kyllä. Kun kriisi osuu tuulettimeen, silloin tajutaan, että jotain on tehtävä.”
Terveen sisäilman ja biofiilisen suunnittelun paneelikeskustelussa keskusteltiin luonnon merkityksestä terveydelle. ”Biofiilinen suunnittelu tulee tarpeesta olla lähellä luontoa”, totesi Naavan perustaja Aki Soudunsaari. ”Kyse on myös lajityypillisestä ajattelusta: jos ostat kissan tai koiran tai kultakalan, mietit aina, millaisessa elinympäristössä se viihtyisi. Mutta emme mieti tätä itsemme kohdalla niin paljon. Siksi ihmisten biologian ja biologisten tarpeiden ymmärtäminen on tärkeää. Biofiilisessa suunnittelussa ihmiset laitetaan suunnittelun keskiöön ja yritetään miettiä ratkaisuja siihen, miten voitaisiin rakentaa ihmisten biologiaa mukaillen eikä sitä vastaan.”
Tilaisuus sisälsi myös Aiforsiten perustajan ja toimitusjohtajan Kari Hirvijärven haastattelun tekoälyn hyödyntämisestä rakentamisessa sekä neljän start-upin (Hiil, Aisti, The Warming Surfaces Company ja CHAOS Architects) pitchaukset.
Lisätietoa SUPER Healthy Buildings -ekosysteemistä sekä ohjeet siihen mukaan liittymiseen löydät tästä.