Vallankumouksellinen liimaratkaisu mullistaa rakennussektorin – Kiilto esittelee innovaation, joka auttaa vähentämään rakennusalan päästöjä globaalisti

Yli satavuotias perheyritys, Kiilto, on tunnettu kemianteollisuuden ratkaisujen valmistamisesta. Kiilto on tutkinut, kehittänyt ja innovoinut vuodesta 1919 ja yrityksen uusin lanseeraus on uraauurtava liimasidos. Debonding on Demand -ratkaisu antaa mahdollisuuden avata jo kertaalleen liimatut pinnat esimerkiksi lämmön avulla. Liimasidoksen hallittu avaaminen lisää rakennus- ja remonttimateriaalien kierrätysastetta merkittävästi ja mahdollistaa näin jätteen määrän minimoimisen. 

Ilmastokeskustelu pyörii vilkkaana rakennetun ympäristön ja rakennusteollisuuden ympärillä, eikä ihme: rakennettu ympäristö käyttää suuren osan kaikesta kulutetusta energiasta ja aiheuttaa yli 40 prosenttia maailman päästöistä. Rakennusten purkujätteet muodostavat lähes kolmanneksen kaikesta maailman jätteestä. Ympäristöministeriön mukaan Suomessa rakentaminen ja rakennukset tuottavat noin kolmanneksen Suomen kasvihuonekaasupäästöistä. Jotta Suomessa saavutetaan kansalliset ja kansainväliset ilmastotavoitteet, on myös rakennussektorin päästöjä vähennettävä. 

Valtioneuvosto teki vuonna 2021 periaatepäätöksen kiertotalouden strategisesta ohjelmasta, jonka tavoitteena on vahvistaa Suomen roolia kiertotalouden edelläkävijänä ja luoda kiertotaloudesta talouden uusi perusta vuoteen 2035 mennessä. Uudet innovaatiot tulevat olemaan merkittävässä roolissa näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. 

Kiillon Debonding on Demand -innovaatio mahdollistaa yhteen liimattujen materiaalipintojen erottamisen toisistaan ​​esimerkiksi lämmön tai mikroaaltojen avulla. Kun pintoja ei tarvitse enää rikkoa, tulee purkamisesta syntyvästä materiaalista kierrätettävää, ja jätteen määrä vähenee merkittävästi. Kiillon tavoite jätemäärässä on nolla. 

Liimasidos on tehty kestämään ikuisesti, mutta uusi innovaatio avaa sen hallitusti 

Kiillon Chief Ecosystem Officer Raija Polvinen vertaa perinteistä liimasidosta lukkoon. 

”Yksinkertaistettuna, perinteinen liima muodostaa kuivuessaan ja kovettuessaan vahvan molekyyliketjun, saman tyylisen kuin ketju, jolla polkupyörä lukitaan lyhtypylvääseen. Ketju sitoo materiaalit yhteen ja on erittäin hankala rikkoa. Kiillon kemiallisen innovaation avulla ketjun lenkit voidaan avata hallitusti esimerkiksi lämpöä tai mikroaaltoja hyödyntäen. Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa esimerkiksi jokainen remontoija voi uusia pintoja avaamalla kiinnitetyt materiaalit, kuten laatoituksen, rikkomatta laattoja. Tämä nostaa rakennus- ja korjausrakentamisen materiaalien kierrätysastetta merkittävästi, samalla pienentäen remontin kustannuksia," sanoo Polvinen. 

Esimerkiksi kylpyhuoneremontissa pintoja ei enää tarvitse repiä auki vesieristystä myöten. Kiillon innovaation avulla laasti voidaan poistaa hallitusti ja laatatkin säilyvät ehjinä ja uudelleen käytettävinä. Purkamisen yhteydessä laasti imuroidaan ja voidaan palauttaa Kiillon kierrätettäväksi. 

”Innostustani lisää laaja kirjo käyttötarkoituksia, joita rakennettu ympäristö tarjoaa liimaratkaisulle. Lukemattomia arkipäiväisiä asioita, kuten huonekaluja, autoja, lentokoneita, veneitä ja elektronisia laitteita, on mahdotonta valmistaa ilman liimoja, ja se tekee kierrättämisestä haastavaa. Debonding on Demand –ratkaisu mahdollistaa osien irrottamisen rikkomatta niitä ja näin materiaalit saadaan paremmin kiertoon,” Polvinen kertoo innostuneena. 

Debonding on Demand on vasta alkua – ekosysteemi skaalaa vaikutukset  

Kiilto uskoo, että ympäristötavoitteisiin pääseminen on mahdollista vain yhteistyössä. Tällä hetkellä Kiilto etsii kotimaisia ja kansainvälisiä yhteistyökumppaneita, joiden kanssa luoda ja kaupallistaa useampia Debonding on Demandin kaltaisia kestävyyteen, tuottavuuteen, ekologisuuteen ja uudelleenkäytettävyyteen tähtääviä innovaatioita. Tätä tarkoitusta varten Kiilto lanseeraa nyt SUPER Healthy Buildings -ekosysteemin. 

"Näiden yhteistyössä toimivien ekosysteemien kautta pyrimme kohti vihreämpää ja kestävämpää tulevaisuutta. Ympäristökuormitusta vähentävät innovaatiot eivät ainoastaan ​​luo uusia tuotteita, vaan antavat myös koko toimialalle mahdollisuuden kestävään kehitykseen. Vain yhdessä voimme mullistaa rakennetun ympäristön", tiivistää Raija Polvinen. 

SUPER Healthy Buildings -ekosysteemi esitellään World Green Building Weekillä 

Kansainvälinen World Green Building Week järjestetään 11.-15.9.2023. Osana viikon ohjelmaa Kiilto lanseeraa uraauurtavan innovaationsa sekä Kiilto SUPER Healthy Buildings -ekosysteemin Helsingissä, Pikku-Finlandiassa, torstaina 14.9.2023 klo 9.00. Debonding on Demand -ratkaisun lisäksi lanseeraustilaisuudessa esitellään muita alan innovaatioita. Suora lähetys on katsottavissa TÄSTÄ ja tallenne löytyy osoitteesta kiilto.fi. 

Lisätiedot ja haastattelut: 

Raija Polvinen, Chief Ecosystem Officer 

Puh. +358 400 818 833 

Sähköposti: raija.polvinen@kiilto.com 

Voit ladata lisää kuvia innovaation testaamisesta laboratorio-olosuhteissa täältä

Lyhyesti Kiillosta: 

  • Vuonna 1919 perustettu suomalainen perheyritys 

  • Liikevaihto 260 miljoonaa euroa vuonna 2022 

  • Työllistää lähes 800 innovatiivista huipputason ammattilaista yhdeksässä maassa: Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Ukrainassa, Baltian maissa ja Puolassa 

  • Toimii neljällä liiketoiminta-alueella: rakentaminen, teollisuuden liimat ja palonesto, ammattihygienia ja kuluttajatuotteet 

  • Strategisena painopisteenä ympäristöjohtajuus, sekä kunnianhimoiset ympäristötavoitteet, jotka on integroitu jokapäiväiseen päätöksentekoon. Kiillon visio ulottuu vuoteen 2080 

  • Vedeneristysratkaisujen markkinajohtaja Suomessa ja johtava innovatiivisten biopohjaisten teollisuusliimojen toimittaja Euroopassa 

  • Markkinajohtaja käsien ja pintojen desinfiointiratkaisuissa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa 

www.kiilto.fi