Kiertotalouden tarkoituksena on löytää ratkaisuja, joiden avulla ympäristön resurssit eivät ylity. Regeneratiivinen, eli uudistava liiketoiminta puolestaan menee askeleen pidemmälle ja siitä voidaan puhua silloin, kun liiketoiminta parantaa ympäristön tilaa. Tutkiakseen mitä regeneratiivisuus voisi tarkoittaa Kiillon liiketoiminnoille sekä asiakkaille, Kiilto on ottanut näkökulman osaksi Lupaustaan ympäristölle.
Uudistava liiketoiminta on ajattelutapana vielä verrattain uusi. Se kuitenkin tarjoaa mahdollisuuksia ymmärtää liiketoiminnan syy-seuraussuhteita aiempaa syvällisemmin. Regeneratiivisuuteen pyrkiminen vaatii yritykseltä innovatiivisuutta, mikä on koko yhteiskunnan etu.
“Uskon, että Kemianteollisuudessa esimerkiksi hiilensidontaan perustuvat ratkaisut ja tuotteet ovat tulevaisuutta. Samoin biopohjaiset raaka-aineet, joiden viljelyprosessi itsessään esimerkiksi parantaa maaperää ja lisää biodiversiteettiä”, pohtii Kiillon RDI Director Oili Kallatsa.
“Kiillon toiminnan keskiössä on niin oman toimintamme kuin asiakkaidemme ympäristöjalanjäljen pienentäminen. Ympäristö on tärkein osa strategiaamme. Se on askel kohti regeneratiivisuutta”, jatkaa Kallatsa.
Työpajoja regeneratiivisen liiketoiminnan vaihtoehtojen ymmärtämiseksi
Yhteistyössä Ethica Oy:n kanssa Kiilto suunnitteli Regenerative Cleanliness -työpajakokonaisuuden, joka koostui asiakashaastatteluista.
“Kartoitimme asiakkaiden näkemyksiä siitä, miten heidän kumppaneidensa vastuullisuus vaikuttaa yhteistyöhön jatkossa. Kemikaalien vähentäminen, uusiutuvat raaka-aineet, pakkausmateriaalien vähentäminen ja ympäristövaikutusten pienentäminen nousivat esiin lähes kaikilta vastaajilta”, kertoo Kallatsa.
Kiillon ammattihygienialiiketoiminnan kaikista funktioista ja toimintamaista koottu ryhmä keskittyi tutustumaan regeneratiivisen liiketoiminnan konseptiin ja ideoimaan uusia ratkaisuja.
“Uusiutuva liiketoiminta kiteytyy siihen, että toimintamme, tuotteemme sekä palvelumme aktiivisesti parantaisivat luonnon ekosysteemejä sekä yhteiskuntaa – hyvinvointia puhtaudesta. Kiillolla on valtavasti osaamispotentiaali ja ratkaisuja tuottaa hyvää. Esimerkiksi siirtymällä haitallisista kemikaaleista kohti luontoon pohjautuvia innovaatioita voimme johtaa koko teollisuuden alan muutosta”, toteaa Kallatsa.
Yhteistyöstä hyötyjä ympäristölle ja yhteiskunnalle
Tulevaisuudessa regeneratiivinen liiketoiminta voi tarjota merkittäviä hyötyjä, kuten parantunutta ympäristön tilaa ja yhteiskunnallista hyvinvointia. Tämä vaatii kuitenkin yhteistyötä yrityksiltä.
“Ne yritykset, jotka haluavat toimia pitkäjänteisesti ja jotka luovat ratkaisuja toimimaan regeneratiivisesti tai vähintäänkin ympäristön kannalta neutraalisti, ovat niitä yrityksiä, jotka pärjäävät tulevaisuudessa. Kiertotalous ja sen kehittäminen vaativat samanmielisiä yritysverkostoja, jotka saavat kiertotalouden kulkemaan. Myös yrityksen työntekijät voivat toimia hyvällä mielellä, kun yrityksen arvot ovat oman toiminnan ja ajatusmaailman mukaisia”, pohtii Kiillon RDI Manager Jussi-Matti Kauko.
Yrityksen oma toiminta ja sen ymmärtäminen ympäristön näkökulmasta ovat hyvä lähtökohta. Kiertotalouden periaatteet ja ympäristövaikutusten minimoiminen ovat ensimmäinen askel kohti regeneratiivista liiketoimintaa.
“Kiillossa esimerkiksi Lupaus ympäristölle -tavoitteet sekä tuotteiden hiilijalanjälkilaskennat tukevat toisiaan ympäristöasioiden parantamiseksi”, toteaa Kauko.
Circular Design –valmennusohjelmasta toimintatapoja käytäntöön
Vuonna 2023 Kiilto osallistui Circular Design –kehityspolku kohti kiertotaloutta –ohjelmaan, jonka tarkoituksena oli syventyä kiertotalouden mukaisen suunnittelun periaatteisiin ja käytännön ratkaisuihin. Kiillosta edustettuina ohjelmassa olivat kaikki B2B-liiketoiminta-alueet, rakentaminen, teollisuuden liimat ja palonesto sekä ammattihygienia.
Kiiltolaiset kokivat valmennusohjelman antaneen vinkkejä kiertotalouden käytännön toteuttamiseen. Oppeja on päästy hyödyntämään esimerkiksi tuotekehityksessä.
“Projektityöskentelyymme tuli mukaan kiertotalousmatriisi, jossa mietitään kiertotalouteen liittyviä asioita aina projektia aloittaessa, eli jo uuden tuotteen suunnitteluvaiheessa”, kertoo Kauko.