Paranna ympäristöjalanjälkeä suosimalla kiertotaloutta edistäviä ratkaisuja kuten kestäviä pakkauksia

Elämme ajassa, jossa valintojemme ympäristövaikutukset eivät ole yhdentekeviä. Tuotteen hiilijalanjälkeen vaikuttaa käytetyt raaka-aineet ja niiden alkuperä, missä ja miten tuotteet valmistetaan ja pakataan sekä se, mitä tapahtuu niiden käytön jälkeen.

Haluamme rakentaa kumppanuuksia, jotka auttavat meitä edistämään kiertotaloutta. Sen lisäksi, että olemme pyrkineet vähentämään tuotteidemme ympäristövaikutuksia perehtymällä kierrätysmuovipakkauksiin, olemme pyrkineet parantamaan myös niiden kierrätystä. Tästä erinomainen esimerkki on parhaillaan käynnissä oleva pilottimme pakkausmateriaalien suljetusta kierrosta.

Kierrätetty muovi asettaa haasteensa

Ympäristömerkityt ja kasvipohjaiset puhdistusaineet ovat jo pitkään edustaneet ympäristötekojamme. Sen lisäksi halusimme löytää keinoja tarjota entistä ekologisempia pakkauksia. Kyseinen ajatusmalli johti meidät yhteistyöhön pakkausvalmistajan kanssa, jotta voisimme kehittää kierrätysmuovipakkauksia ammattisiivoustuotteille. Halusimme ajatella ensin luontoa – käyttöturvallisuudesta tai tuotteen säilyvyydestä tinkimättä.

Laadukkaan kierrätysmuovin rajallinen saatavuus asettaa haasteita. Kierrätysmateriaalista valmistetut pullot ovat ammattisiivouksen alalla vielä suhteellisen harvinaisia.

”Ammattisiivoustuotteiden kemia asettaa pakkauksille erityisiä vaatimuksia. Pakkauksen tulee olla käyttäjille turvallinen, mutta sen on myös varmistettava tuotteen hyvä säilyvyys”, kertoo Kiillon ammattisiivouksen Solution Manager Tiina Laurén. Kierrätysmuovista valmistettuja pakkauksia ei voi käyttää testaamatta ensin huolellisesti niiden kestävyyttä.

20 tonnia vähemmän neitseellistä muovia vastaa 100 000 viiden litran kanisteria

Kierrätyspakkauksia on käytetty Kiillossa jo vuosia. Testaammekin jatkuvasti uusia vaihtoehtoja lisätäksemme kierrätysmuovin määrää, mikä puolestaan vähentää neitseellisen muovin tarvetta. Panostamme merkittävästi uusien materiaalien kartoittamiseen, arviointiin ja valintaan. Huomionarvoinen haaste liittyy etenkin kosmetiikkatuotteiden pakkauksiin, joihin sopivia vaihtoehtoja rajoittavat viranomaisvaatimukset kuin myös omat edellytyksemme korkeatasoisille kierrätysmuovilaaduille.

Vuoden 2023 aikana olemme vaihtaneet monien tuotteiden pakkaukset kierrätyspulloihin ja -kanistereihin, joista suurin osa on valmistettu Suomessa. Samalla kun siirryimme käyttämään kierrätysmuovia sisältäviä pakkauksia, pienensimme tarvetta neitseellisen muovin käytölle 20 tonnilla. Kyseinen määrä vastaa 100 000 kappaletta 5 litran kanistereita. Hiilijalanjäljen osalta vähennys vastaa 180 000 ajokilometrin päästöjä.

Kierrätysmuovipakkaukset ovat konkreettinen investointi kiertotalouteen. Lupauksessamme ympäristölle olemme asettaneet tavoitteeksi, että vuoteen 2025 mennessä 70 % kaikista pakkauksistamme on uudelleenkäytettäviä, uusiutuvia tai sisältävät kierrätysmateriaalia.

Vastuullinen kierrätys edessä

Laurénin mukaan ammattihygienian saralla on jatkettava sinnikkäästi pyrkimistä tehokkaampiin kierrätysratkaisuihin ja hiilineutraaliuteen myös tulevaisuudessa.

”Kierrätysmuovin lisääntynyt käyttö ja kiertotalousratkaisut ovat jo vähentäneet energiahävikkiä merkittävästi”, Laurén jatkaa. ”On tärkeää pitää arvokas materiaali käytössä mahdollisimman pitkään. Suosittelen kaikille paikallisten jätehuoltoyhtiöiden kanssa sopimista tyhjien pakkausten keräämisestä kierrätykseen, tai vaihtoehtoisesti niiden viemistä paikallisiin kierrätyskeskuksiin.”

Haluamme kannustaa asiakkaitamme kierrättämään tyhjät pakkaukset heti käytön jälkeen. Suurin osa pakkauksistamme on täysin kierrätettäviä, ja tuotteista löytyy merkintä, joka kertoo pakkauksen eri osien, kuten pullon ja korkin, materiaaleista. Hyvä nyrkkisääntö on, että korkit irrotetaan pakkauksista aina ennen kierrätystä.

Jotta voisimme löytää uusia ratkaisuja kierrätykseen, päätimme toteuttaa pilottiprojektin pakkausmateriaalien suljetusta kierrosta. Keräsimme asiakkailtamme tyhjiä HDPE-pakkauksia, joiden materiaali jalostettiin kierrätysrakeiksi. Tällä hetkellä olemme pilotin viimeisessä vaiheessa, jossa valmistamme uusia pakkauksia rHDPE-rakeista. Pilotti on meillä ensimmäinen laatuaan. Odotamme innolla, että pääsemme kertomaan sen tuloksista kuluvan vuoden aikana. Luonnollinen jatkumo seuraaville kiertotalousratkaisulle on pakkausten uudelleenkäyttö.

Kiilto kehittää asiakkaidensa kanssa muovin kierrätystä

18.12.2019
Lue lisää