Kiilto kehittää asiakkaidensa kanssa muovin kierrätystä

Kiilto on aloittanut laajan pilottihankkeen yritysten muovijätteen vähentämiseksi.

Suomessa kierrätetään muovisia kuluttajapakkauksia, mutta ei vielä juurikaan yrityspakkauksia.
Kiilto haluaa edistää muovisten yrityspakkausten kierrätystä. Se on käynnistänyt yhdessä asiakkaidensa kanssa hankkeen, jossa kerätään kokemuksia kierrätyksestä sekä kehitetään tarkoitukseen sopivia toimintamalleja.

”Haluamme edistää kiertotaloutta ja toimia ympäristöystävällisesti. On järkevämpää pitää hyvä materiaali kierrossa kuin polttaa se ja lisätä näin hiilidioksidipäästöjä”, Kiillon tuotekehityspäällikkö Heidi Kähkönen huomauttaa.

”Innostus, jolla asiakkaamme, omien alojensa edelläkävijäyritykset, ovat lähteneet mukaan hankkeeseen, kertoo siitä, että myös he kokevat asian erittäin tärkeäksi. He pystyvät edistämään omia ympäristötavoitteitaan ja vähentämään samalla jätteiden määrää.”
Kiillon organisoimassa hankkeessa ovat mukana Kaarea, SOL Palvelut, Viking Line, Naantalin kylpylä, Lassila&Tikanoja, Raision seudun koulutuskuntayhtymä Raseko sekä suuri terveydenhuolto-alan toimija.

Kiilto toteutti jo viime kesänä Muumimaailman kanssa pilottihankkeen, jossa kierrätettiin saarella käytetyt muoviset yrityspakkaukset.

L&T hoitaa käytännön logistiikan

Lassila & Tikanoja vastaa hankkeen käytännön logistiikasta. Se toimittaa yrityksiin keräysastiat ja hoitaa niiden tyhjennykset.
Lassila & Tikanojan liiketoimintapäällikkö Sanna Peltola kertoo, että kerätty muovimateriaali viedään yrityksen Merikarvian muovinkäsittelylaitokseen.

”Perillä kerätyn muovin laatu tarkistetaan. Sitten se murskataan, pestään ja kuivataan. Tämän jälkeen muovi jauhetaan pieneksi jakeeksi, mikä käy muoviteollisuuden raaka-aineeksi.”
Peltolan mukaan yritysmuovin kierrättäminen on ollut haasteellista muun muassa siksi, koska muovin käsittelyyn ei ole Suomessa riittävästi laitteistoja.

”Merikarvian laitokselle on valmistunut uusi yritysmuoveille tarkoitettu pesulinjasto. Se mahdollistaa nyt osaltaan yritysmuovin kierrätyksen.”
Kierrätyksen vaikeusastetta nostaa myös se, että eri muovilaadut pitää kierrättää erikseen. Kiillon pilottihankkeessa kierrätetään HDPE-muovipakkauksia eli korkeatiheyksistä polyeteeniä sisältäviä pakkauksia.
”Kierrätysmuovista valmistetaan ensi sijaisesti alkuperäisen kaltaisia tuotteita, vaikkapa muovipulloja.”

Kiilto neuvoo ja perehdyttää

Hankkeessa Kiilto ohjeistaa ja perehdyttää siihen osallistuvien yritysten henkilöstön pakkausten keräykseen ja kierrätykseen.
”Hankkeeseen osallistuminen on yrityksille helppoa, se ei vaadi juurikaan ylimääräistä työtä. Käytännössä riittää, että työntekijä huuhtelee tyhjentyneen pakkauksen ja panee sen keräysastiaan”, Kähkönen kertoo.
Pilottihanke käynnistyi lokakuussa ja se kestää puoli vuotta. Tämän jälkeen tulokset kootaan yhteen ja päätetään jatkotoimista.

Työtä tulevaisuutta varten

Kähkönen toivoo, että kierrätyksen tehostaminen nostaisi osaltaan myös muovin nykyään hieman huonoa imagoa.
”Muovi on kuitenkin monilta ominaisuuksiltaan ylivertainen pakkausmateriaali. Mikäli pakkaus ei suojaa tuotetta kunnolla, niin sisällön pilaantuminen tai häviäminen aiheuttaa paljon suuremmat ympäristövaikutukset kuin itse pakkaus.”
”Olennaista on, että muovipakkaus kierrätetään – ja että muovi ei ainakaan päädy luontoon”.

Peltola uskoo, että muutaman vuoden päästä yritysmuovin kierrätyksessä ollaan jo paljon nykyistä pidemmällä. Myös EU:n lainsäädäntö ohjaa kierrätyksen tehostamiseen. Vuonna 2025 50 prosenttia kaikesta pakkauksiin käytettävästä muovista pitää kierrättää.
”Tämän kaltaisilla pilottihankkeilla on suuri merkitys. Ne auttavat meitä hahmottamaan, mikä toimii, mikä ei ja mihin kannattaisi erityisesti panostaa”, hän korostaa.

Kiinnostuitko? Lisätietoja kierrätyspilotista ja sen soveltuvuudesta yrityksesi tarpeisiin saat omalta Kiilto-yhteyshenkilöltä tai yhteydenottolomakkeen kautta valitsemalla aiheeksi Ympäristö ja kierrätys.

Haluatko kuulla lisää Kiillon ympäristöhankkeista? Tilaa neljä kertaa vuodessa ilmestyvä ympäristökirje tästä.

Lue lisää:

Jutun kuva: L&T