FinDoor: Liimausautomatiikka tehostaa tuotantoa

Suomen suurin taitto-ovien valmistaja FinDoor käyttää Kiillon uutta 3K-PUR-liimausratkaisua.

Ensimmäinen käänteentekevä FinDoor-ovi syntyi Pohjois-Pohjanmaalla Iin kunnassa tasan kolmekymmentä vuotta sitten. Kun puutavaraa kuljettaneet H.Jaara & co:n yrittäjäveljekset eivät löytäneet halliinsa sopivaa taitto-ovea, he päättivät valmistaa sellaisen itse.

”Hallilla käyneet rekkakuskit ihastuivat oveen ja tilasivat itselleen samanlaisen. Pian sana kiiri muuallekin. Meistä tuli ovivalmistajia”, toimitusjohtaja Tauno Jaara muistelee.

Nyttemmin Findoorin taitto-ovet ovat levinneet koko Suomeen. Niitä käytetään muun muassa maatalousrakennuksissa, palo-asemilla, huoltohalleilla, pesukaduilla sekä vaativissa erikoiskohteissa.

FinDoorilla on tytäryhtiö Ruotsissa. Kesällä 2019 se aloittaa taitto-ovien valmistuksen myös Kanadassa.

Mutta mikä FinDoorin taitto-ovien juju sitten oikein on?

”Ovet ovat helppokäyttöisiä, yksinkertaisia ja lämpimiä. Ne ovat tukevia, mutta kevyitä. Ovet eivät vaadi seinärakenteilta paljoa”, Jaara summaa.

Hidasta ja nopeaa liimaa

FinDoor on tehnyt jo vuosien ajan yhteistyötä Kiillon kanssa. Vuonna 2017 yhtiössä otettiin käyttöön Kiillon sille räätälöimä 3K-PUR-liimaratkaisu.

Kiillon aluepäällikkö Timo Ahonen kertoo, että ratkaisu, joka pitää sisällään hidasta ja nopeata polyuretaaniliimaa sekä kovetinta, on räätälöity tarkasti FinDoorin tuotantoprosessiin. Ovien valmistuksessa peltiä, eristettä ja peltiä liimataan toisiinsa sandwich-tyyliin.

”Prosessin alussa käytetään hidasta eli pitkän avoimen ajan vaativaa liimaa ja sitten, kun ollaan jo lähempänä lämmitettävää puristinta, käytetään nopeampaa liimaa”, Ahonen kuvailee.

Tauno Jaaran mukaan kokemukset uudesta liimausratkaisusta ovat olleet erittäin hyviä. Tärkeää on myös järjestelmän automatiikka:

”Liimausautomatiikka on tehostanut tuotantoamme. Sitä ennen liimaus tehtiin vuosia puoliautomatiikalla käsin – automatiikka seosti vain liimat, mutta muuten liimaus tapahtui mekaanisesti.”

Ovi auki Amerikkaan

Tauno Jaaran mukaan matka jatkuu:

”Kehitämme omaa tuotettamme ja tuotantoprosessejamme koko ajan paremmaksi, yhteistyössä koneiden valmistajien sekä Kiillon kanssa. Panostamme laadun varmistamiseksi jatkossakin erityisesti automatiikkaan.”

Hän kuvailee, että Kiillon asenne on kehitystyössä kohdallaan.

”Vaikka emme ole varmasti maan suurimpia liimankäyttäjiä, niin Kiilto on aina valmis kuuntelemaan toiveitamme ja räätälöimään juuri meille sopivia ratkaisuja.”

Vaan palataanpa vielä jännittävältä kuulostavaan tuotannon aloittamiseen Kanadassa. Onko tavoitteena kenties koko Amerikan valloittaminen?

”No, kyllä vähän sen suuntaisia ajatuksia on”, Jaara muotoilee.

Hän mainitsee, että suurin osa Kanadan tehtaan koneista toimitetaan Suomesta.

”Kiilto on siinäkin mukana suunnittelemassa liimausratkaisuja.”