Kiilto ja VAK kehittämässä entistä kestävämpiä kuljetuskalustoratkaisuja

Kiilto auttaa kuljetuskalustoratkaisuja tuottavaa VAK Oy:ta löytämään heidän prosesseihinsa ja tuotteisiinsa parhaiten sopivia liimoja. Tavoitteena yhteistyökumppaneilla on kehittää VAK:lle sujuvampia, turvallisempia ja vastuullisempia prosesseja sekä lopputuotteita, jotka kestävät ilman korjausta koko tuotteen käyttöiän.  

VAK on lämpötilasäädeltyjen perävaunujen markkinajohtaja Suomessa. Perävaunujen lisäksi yhtiö suunnittelee ja valmistaa muun muassa kuljetuskoreja, vaihtokuormatiloja, V-Slidereita, dollyja, tasonostolaitteita ja koukkulaitteita.

Yhtiön liiketoiminnan kannalta kestävät ja tarkoitukseensa sopivat liimat ovat avainasemassa: kaikissa VAK:n valmistamissa tuotteissa käytetään liimoja kiinnittämään materiaalit toisiinsa.

”Liimauksella kiinnitämme materiaalit tasaisesti ja tiiviisti toisiinsa ilman, että materiaalin rakennetta tarvitsee rikkoa tai rei’ittää. Oikeanlaisella liimalla kiinnitys pitää ja kestää”, kertoo VAK:n suunnittelu- ja tuotekehityspäällikkö Juuso Laine.

VAK:lla liimoilla kiinnitettäviä materiaaleja ja käyttökohteita on kymmeniä, ja jokaiseen prosessiin tarvitaan juuri oikeanlainen liima. Liimojen tulee kestää valtavia käyttövoimia, vaativia ympäristöolosuhteita, ja niiden on oltava käytettävyydeltään, turvallisuudeltaan sekä vastuullisuudeltaan parhaita mahdollisia.

”Kun liimasauma kestää 20-30 tonnia kuormaa rekan perävaunussa ja altistuu käytössä auringonvalolle, pakkaselle, väännölle ja tärinälle, liiman voi todeta olevan erittäin kestävää”, Kiillon aluepäällikkö Juha Räisälä kertoo.

”Tämän yhteistyön puitteissa pääsemme kehittämään ja testaamaan erittäin mielenkiintoisia liimoja ja niiden ominaisuuksia”, Räisälä jatkaa.


Modernit tuotantotavat mahdollistavat liiman käytön vaativissa rakenteissa.

Pitkässä ja luottamuksellisessa yhteistyössä ohjat voi antaa toiselle

Kiilto ja VAK ovat istuneet saman pöydän ympärillä jo vuodesta 2011 lähtien. Vuosien varrella yhteistyö on syventynyt ja luottamus vahvistunut, jolloin kommunikointi ja yhteiset kehitysprojektit sujuvat helposti ja vaivattomasti.

”Yhteistyö on yhtä paljon suunniteltuja kehitysprojekteja kuin asiakaskäyntien yhteydessä syntyneitä ideoita siitä, miten jokin toinen liima sopisi tarkoitukseensa käytössä olevaa paremmin, tai miten jonkin työvaiheen voisi tehdä turvallisemmin, helpommin tai kestävämmin. Tunnemme VAK:n tuotantoprosessin niin hyvin, että kehitysideoita prosessin optimointiin on helppo antaa myös proaktiivisesti”, Räisälä kuvailee.

Esimerkkejä asiakaskäynnillä syntyneistä ideoista ovat muun muassa liimauksessa käytettävän haitallisen liuottimen vaihtaminen työntekijöiden kannalta turvallisempaan tai prosessin kannalta liian viskoottisen liiman vaihtaminen virtaavampaan. Vastuullisuus ja ympäristönäkökulmat ovat aina kehitystyön keskiössä ja mahdollisuuksien mukaan raaka-aineita vaihdetaan biopohjaisiin ja vähemmän ympäristöä rasittaviin.

”Yhteisenä tavoitteenamme on kehittää kuljetusvälineteollisuudelle vakioidumpaa ja mitattuun dataan perustuvaa teknologiaa, jolla voitaisiin vielä paremmin optimoida liiman määrää sekä avoimia- että puristusaikoja. Tällöin meillä on mahdollisuus säästöihin muun muassa läpimenoajoissa”, VAK:n Suunnitteluinsinööri Lauri Kojola sanoo.

VAK ja Kiilto pitävät yhteyttä vähintään viikoittain, jolloin molempien osapuolten on helppo pysyä kärryillä siitä, missä mennään.

”Tiedotan aina VAK:ia heidän liiketoimintaansa hyödyttävistä uusista innovaatioista, joita olemme tuotekehityksessämme tehneet”, Räisälä toteaa.


Juuso Laineen (vas.) ja Juha Räisälän tiivis yhteistyö konkretisoituu kestäviin ratkaisuihin. 

Ammattitaidolla kuljetusvälineteollisuuden tuotteita, jotka kestävät

Sekä Kiillon että VAK:n tavoitteena on saada aikaan materiaaleja, jotka kestävät koko tuotteen käyttöelinkaaren. Kaikki VAK-tuotteet ovat yksilöllisiä, loppuun asti viimeisteltyjä työvälineitä raskaaseen ammattikäyttöön.

”Liimasauman tulee kestää ilman korjausta niin kauan kuin tuote on käytössä. Liimausprosessin on oltava mahdollisimman nopea, vaivaton ja turvallinen. Vastuullisissa valinnoissa pyrimme jatkuvaan parantamiseen eli etsimme ympäristön kannalta kestävämpiä raaka-ainevaihtoehtoja ja innovoimme uutta”, Räisälä kertoo.

VAK:lla luotetaan siihen, että Kiillolta saa aina välitöntä kehitysapua lopputuotteeseen, prosessiin tai turvallisuuteen liittyvissä asioissa.

”Parasta yhteistyössä on se, että meidän ei tarvitse itse tietää kaikkea liimoista ja niiden ominaisuuksista, vaan voimme luottaa Kiiltoon ja heidän ammattitaitoonsa. Tällöin me saamme keskittyä sataprosenttisesti omaan liiketoimintaamme”, VAK:n Juuso Laine toteaa.