Hygieniasuunnitelma viestinnän ja perehdytyksen välineenä

Arkeassa on huolehdittu hygieniasuunnittelusta jo pitkään Kiillon sähköisellä HygiNet® -palvelulla. Sen uusin versio helpottaa entisestään Arkeassa hygieniasuunnitelman päivittämistä, raportointia ja sisäistä viestintää.

Arkea tuottaa ruoka-, siivous- ja kiinteistönhoitopalveluja useilla paikkakunnilla, ja TYKSin Ravintokeskuksessa Turussa on käytetty Kiillon sähköistä HygiNet® -hygieniasuunnitelmaa jo kauan. Koko yhtiössä otetaan käyttöön palvelun uudistettu versio, jonka tavoitteena on tehostaa palvelupäälliköiden ja paikallisjohdon hygieniasuunnittelutyötä, kuten viranomaisraportointia.

”Hygieniamittausnäytteiden ja -tulosten dokumentointi ja raportointi terveystarkastajalle on sähköisellä hygieniasuunnitelmalla helppoa”, kertoo Arkea Oy:n vuorovastaava Kati Mäkinen. ”Voimme todentaa dokumentaation avulla, miten asiat on hoidettu, ja vertailla tuloksia eri vuosina ja eri toimipisteissä. Palvelu auttaa myös löytämään mahdollisia trendejä pidemmällä aikavälillä.”

Selkeä käyttöliittymä laajentaa hygieniasuunnitelman käyttöä

Sähköisen hygieniasuunnitelman käyttöönotto ei ole vaatinut Arkeassa lisäkoulutusta.

”Jos henkilö on tottunut käyttämään tietokonetta ja nettiä, hän pystyy ottamaan hygieniasuunnittelutyökalun käyttöön saman tien”, Mäkinen vakuuttaa. ”Palvelun visuaalinen ilme rohkaisee tutustumaan eri ominaisuuksiin tarkemmin ja klikkaamaan kuvakkeita. Sähköinen hygieniasuunnitelma onkin niin helppo käyttää, että se toimii meillä vähintään viikoittaisena työkaluna.”

Arkeassa arvostetaan yrityskohtaisia tuote- ja puhdistusohjetietoja

Arkealla on paljon toimipisteitä laajalla alueella, ja siksi hygieniatietojen, kuten tuotekorttien ja puhdistusohjeiden, on tärkeää olla arjen keskellä helposti saatavilla.

”Sähköinen hygieniasuunnitelma nopeuttaa selvästi pesuaine- ja menetelmätietojen sekä käyttöturvallisuustiedotteiden löytämistä ja tarkistamista”, Mäkinen sanoo.

Vaikka tuotetiedot löytyvät myös Kiillon nettisivuilta, HygiNet® -palvelussa on valmiina Arkean käytössä oleva tuotevalikoima.

”On iso juttu, että palvelu sisältää koko pesuainevalikoimamme ja eri puhdistusmenetelmät sekä ohjaa näin eri yksiköiden henkilökuntaa käyttämään oikeita pesuaineita oikealla tavalla. Hygieniasuunnitelman avulla meidän on myös helppo julkaista uutisia ja tiedottaa sisäisesti hygieniasioista, kuten juuri käyttöönotetun pesuaineen käyttökohteista tai oikeista puhdistusmenetelmistä.”

Visuaaliset perehdyttämismateriaalit saavat kiitosta

Hygieniasuunnitelman havainnolliset kuvat ja opasvideot ovat tärkeä apu Arkean työntekijöiden perehdyttämisessä ja ohjeistamisessa.

”Kuva- ja video-opastukset ovat erityisen hyödyllisiä perehdytystilanteissa, koska meillä työskentelee myös ihmisiä, joiden äidinkieli on jokin muu kuin suomi”, Mäkinen kertoo. ”Olemme räätälöineet yhdessä Kiillon kanssa eri puhdistusaineille visuaaliset ohjeet esimerkiksi tarvittavista suojaimista. Haastavassa tilanteessa kuvat ovatkin helpoin keino ohjata uutta työntekijää.”

Käyttäjä vaikuttaa hygieniasuunnitelman laajuuteen

Oma aktiivisuus vaikuttaa suoraan HygiNet® -palvelun sisältöihin, ja hygieniasuunnitelmaa on helppo päivittää ja laajentaa.

”On hyvä, että voimme tuottaa hygieniasuunnitelmaan Kiillon tarjoamien peruspalvelujen lisäksi omaa sisältöä ja muokata suunnitelmaa sellaiseksi, että se vastaa aina parhaiten tarpeitamme”, Mäkinen toteaa. ”Samalla suunnitelmasta jäävät pois turhat osiot. Tulevaisuudessa otamme todennäköisesti käyttöön myös älypuhelimet, jolloin voimme hyödyntää HygiNet® -palvelua nykyistä paremmin myös yksittäisissä työpisteissä ja siivouskohteissa.”

Arkeassa ollaan tyytyväisiä sähköiseen työkaluun, jonka kehittämisessä on kuunneltu käyttäjiä.

”On ollut mielenkiintoista päästä mukaan HygiNet® -palvelun kehittämiseen ja huomata, että palautteellamme on ollut arvoa: meitä on todella kuunneltu”, Mäkinen kertoo.