Palvelut / Rakentaminen / Suunnittelu /

Märkätilasuunnittelu

Suunnittele märkätilat kosteusteknisesti oikein ja määräysten mukaisesti

Märkätilojen suunnittelussa ja toteutuksessa on otettava tarkasti huomioon Ympäristöministeriön asettamat vaatimukset, määräykset, ohjeet ja suositukset – riippumatta siitä, onko kohteena yksittäinen kylpyhuoneremontti, laajempi linjasaneeraus vai uudiskohdehanke.

Märkätilasuunnittelun uudella aikakaudella entistä tiukempi kosteudenhallinta tarkoittaa suunnittelijan näkökulmasta suurempaa vastuuta sekä tarkkaa dokumentaatiota ja detaljiikkaa märkätilaan.

Yleisissä määräyksissä ja ohjeissa esitetään vähimmäisvaatimustaso vedeneristyksen toteuttamiselle ja märkätilan rakenteille. Sen lisäksi suunnittelijan on tärkeää varmistaa korjauskohteiden rakennusaikaiset määräykset ja rakentamistapa, jotta märkätilan suunnitelman voi toteuttaa oikein.

Valitse sertifioitu vedeneristysjärjestelmä

Yleiset määräykset koskevat myös vedeneristysjärjestelmien tuotekehitystä ja valmistusta. Vedeneristysjärjestelmät tulee sertifioida eli testata järjestelminä Suomessa. ETA (Eurooppalainen tekninen arviointi) on kansainvälinen sertifiointi, jonka mukaisesti testatuille vedeneristysjärjestelmille voidaan hakea CE-merkki. Yksittäiselle vedeneristysaineelle tai -materiaalille ei siis voi saada CE-merkkiä. ETA:n mukaisesti märkätilan oletetuksi käyttöiäksi määritellään 25 vuotta.

Kaikki Kiillon vedeneristysjärjestelmät on sertifioitu.

Kiilto-vedeneristysjärjestelmät

  • Kiilto KeraPro – Nopea, yksikomponenttinen, oranssi, myös ilmatiiveystestattu.
  • Kiilto Kerafiber – Perinteinen, yksikomponenttinen, turkoosi.
  • Kiilto Keramix A+X – Nopea, kaksikomponenttinen, sementtisideaineinen, pakkastestattu, harmaa, myös ilmatiiveystestattu.
  • Kiilto KeraSafe Speed – KeraSafe+ -kankaaseen perustuva, nopea ja erittäin vesihöyrytiivis.

Kun valitset Kiillon vedeneristysjärjestelmän, voit suunnitella koko märkätilan rakennusmateriaalien päästöluokkaan M1. Voit myös suunnitella märkätiloja LEED-sertifikaatin vaatimukset täyttäviin kohteisiin sekä NORDIC SWAN -merkittyihin kohteisiin. Eri vedeneristysjärjestelmiämme voidaan limittää keskenään lattian ja seinän rajassa (ks. Detalji VE37). Kiilto KeraSafe -järjestelmän voit limittää muihin Kiilto-vedeneristysjärjestelmiin myös seinän pystynurkassa (ks. Detalji VE37).

Suunnittele märkätila huolellisesti

Märkätilasuunnittelussa tulee huomioida yleisten määräysten ja ohjeiden lisäksi materiaalivalmistajien työohjeet. Hyödynnä detaljiikkaa ja vertaile eri vedeneristysjärjestelmiä huolellisesti ennen valintaasi. Varmista käytettävien materiaalien ja työmenetelmien hyväksynnät sekä saatavilla oleva laadunvarmistusdokumentaatio.

Kiillon vedeneristysjärjestelmistä löydät oikean ratkaisun kohteeseesi. Jos kohde on haastava tai ajankäyttö halutaan optimoida, voit suunnitella märkätilaan Kiillon vedeneristysjärjestelmien yhdistetyn käytön. Olemme testanneet kaikki järjestelmämme limitettäviksi keskenään. Suunnittelijana voit vertailla tuotteiden ja käytettävyyden hyötyjä ja ominaisuuksia ja valita märkätilaasi sopivimmat ratkaisut.

Kaikkia Kiillon vedeneristysjärjestelmiä voidaan käyttää sekä julkisissa kohteissa että yksittäisissä märkätiloissa. Vertailua voit tehdä helppolukuisen taulukon avulla, johon olemme listanneet eri järjestelmät ja niiden ominaisuudet rinnakkain. Löydät taulukon dokumenttipankistamme.

Varmista vedeneristyksen alustan soveltuvuus – hyödynnä detaljimme

Märkätilaan asennettavan vedeneristyksen alustan suunnittelu on tärkeä osa koko toteutuksesta. Mieti alustan toteutusta suunnitteluvaiheessa. Sinun on hyvä varmistaa, että rakenteen kapillaarikosteus on hallinnassa, ja tarvittaessa sinun on selvitettävä rakenteen kosteustekninen toiminta. Vasta kun voit olla varma, ettei rakenteessa tapahdu kapillaarista kosteuden liikkumista, voit lähteä toteuttamaan alustalle vedeneristystä. Alustan tulee olla riittävän luja. Detaljeistamme löydät tarkistuslistan, joka ohjaa sinua huomioimaan kaikki tarvittavat asiat ja varmistamaan alustan soveltuvuuden. Suosittelemme, että alustan vaatimukset esitetään detaljitasolla. Kiillon periaatedetaljien avulla voit suunnitella kohteen märkätilat myös Kuivaketju10-toimintamallin mukaisesti toteutettaviin kohteisiin. (Ks. Dokumenttipankki, märkätilat, detaljit, esim. VE10.)

Huomioi myös tuoteperheet. Olemme merkinneet Kiilto-detaljeihin tuoteperheisiin kuuluvat tuotteet sekä niiden kanssa yhteensopivat tuotteet. Kun käytät detaljeihin merkittyjä tuotteita, varmistat, että sertifioinnin mukaiset vaatimukset toteutuvat ja suunnitelmaan kirjautuvat aina oikeat ja toimiviksi testatut tuotteet. Mikäli tuotevalinta tehdään suunnitteluvaiheen jälkeen, detaljista voidaan valita käyttäjälle mieleisin ja kohteeseen sopivin vaihtoehto esimerkiksi tasoitukseen tai kolojen täyttöön. Kohteen urakoitsija näkee soveltuvat vaihtoehdot detaljista, ja ne voidaan esimerkiksi ympyröidä detaljiin. Dokumentti tallennetaan suunnitteluaineistoon.

Märkätilasuunnitteluun tarvittavat asiakirjat

Dokumenttipankistamme löydät kaikki märkätilaan tarvittavat asiakirjat suunnitteluun ja suunnitelmien liitteiksi. Olipa kohteesi Kuivaketju10-toimintamallin mukainen tai ei, voit ladata koko datapaketin helposti käyttöösi. Olemme laatineet dokumenttipankin Märkätilat-osioon kokonaispaketin eri järjestelmien vertailua, suunnittelua ja tilan ylläpitoa varten. Lataamalla paketin varmistat halutun järjestelmän mukaisen huoltokirja-aineiston sekä käyttöohjeet jätteidenkäsittelyyn ja käyttäjän ohjeistamiseen saakka.

3D-mallinnus ja valmiit rakennetyypit

Ratkaisumme voidaan nyt mallintaa Archicad- ja Revit ohjelmissa valmiiden rakennetyyppien avulla. Suunnittelijaa varten on luotu valmiit 3D-malliprojektit Kiillon ProdLib-kirjastoon. Mallista on helppo havainnoida ja ottaa käyttöön oikeat rakenteet sekä liitosdetaljit omaan suunnitelmaan. Malliprojektissa on myös valmis tuloste-layout, jota voidaan hyödyntää suunnittelun edetessä tai liittää tietoja ja detaljeja omaan suunnittelumalliin. Mallia voi käyttää myös AutoCAD 2D-suunnittelun apuna. Suunnitteluohjelmissa malliin tallennettujen rakenteiden sisältämä rakennustuotteiden tuotetieto mahdollistaa tarkan ja ajantasaisen hiilijalanjäljen todentamisen käytetyn rakennetyypin mukaan. Mallinnustyökalun käyttö on maksutonta, mutta vaatii kirjautumisen palveluun.

Arvioi hiilijalanjälki helposti laskimen avulla

Mikäli suunnitelmasi märkätilarakenteiden tiedot eivät tallennu suunnitteluohjelmaan valmiiden rakennetyyppitietojen kautta, voit helposti arvioida märkätilan lattian ja seinärakenteiden hiilikuormaa hiilijalanjälkilaskimen avulla. Laskimeen kirjataan tilan seinä- ja lattianeliöt, ja laskin antaa arvion valitun rakennetyypin mukaan. Voit halutessasi tulostaa laskimen tuloksen myös suunnitelmasi liitteeksi. Löydät hiilijalanjälkilaskimen Kiillon ProdLib-kirjastosta. Laskimen käyttö on maksutonta.

Suunnittelija, osallistu märkätilakoulutuksiimme!

Kiilto tarjoaa märkätilasuunnittelun ja valvonnan täydennyskoulutuksia. Osallistumalla koulutukseen säästät aikaa. Tehokkaat puolipäiväkoulutuksemme tarjoavat suunnittelijoille ajankohtaiset tiedot, joiden avulla märkätilan suunnittelu helpottuu ja voidaan varmistaa tuotteiden ajantasaisuus ja oikea käyttö. Märkätilatöiden valvojan on aika ajoin päivitettävä tuotetiedot ja oma osaamisensa ajan tasalle. Kiillon asiantuntijakoulutukset hyväksytään Rakentajan sertifikaattien täydennyskoulutuksiksi.