Kuivan ihon hoito

Terve ja hyväkuntoinen iho on paras suoja taudinaiheuttajia vastaan.

Kädet ovat yksi kuivuudesta eniten kärsivä ruumiinosa. Ihosta tulee karhea ja sormenpäihin tulee helposti kivuliaita pikkuhaavoja. Säännöllinen ihon kosteuttaminen auttaa pitämään käsien ihon kimmoisana ja ihon lipidikerroksen suojaavana.

Tiheään suoritettu käsien vesipesu voi kuivattaa ihoa, etenkin talviaikaan. Hyvä käsihygienia eli huolellinen käsien pesu ja desinfiointi on tehokkain tapa estää erilaisten tautien leviämistä, jonka vuoksi käsien pesua ei voida sivuuttaa ihon mahdollisesta kuivumisesta huolimatta.

Käsien ihosta huolehtimiseen on tarjolla useampia tuotteita, joissa on otettu huomioon ihon herkkyys. Oikeaoppinen käsien pesu suoritetaan pesunesteellä, jonka jälkeen kädet huuhdellaan ja kuivataan huolellisesti. Nestesaippuaksi on hyvä valita mahdollisimman hoitava ja hellävarainen mutta kuitenkin tehokas tuote. Erisan Pro -tuotteet on kehitetty ammattilaisille, jotka joutuvat pesemään käsiään usein. Tuotekehityksessä on kiinnitetty erityistä huomiota niiden hoitaviin ominaisuuksiin ja Erisan Pro -pesunesteille onkin myönnetty Allergia-, Iho-, ja Astmaliiton tunnus.

Huolimatta saippuan hoitavuudesta voi toistuva vesipesu kuitenkin kuivattaa ihoa. Mikäli iho on erityisen kuivunut tai herkistynyt on hyvä vaihtoehto Erisan Pesuvoide, joka on kehitetty herkälle ja ohuelle iholle. Ihon hankaamista tulee välttää, pesu ja kuivaus tulisi suorittaa hellävaraisesti taputellen hankaamisen sijaan.

Mikäli vettä ei ole käytettävissä, voi kädet desinfioida käsihuuhteella tai desinfioivalla pyyhkeellä. Kaikki Erisan Pro -käsihuuhteet kehitetään ja valmistetaan Turussa ja niiden raaka-aineiden turvallisuudet ovat varmistettuja. Käsien desinfioinnissa tulee muistaa riittävä aika – kädet ovat desinfioituneet vasta kun desinfektioaine on kuivunut kokonaan. Näkyvän lian pesuun suositellaan aina vesi-saippuapesua.

Terve iho suojelee itseään sääolosuhteita ja epäpuhtauksia vastaan tuottamalla pinnalle suojaavan ja kosteutta sitovan lipidikerroksen. Käsien pesun jälkeen kädet tuleekin kosteuttaa, etenkin jos käsiä joudutaan pesemään useasti tai iho on jo valmiiksi kuiva. Mikäli iho on ärtynyt tai erityisen kuiva, tulee voide taputella iholle hieromisen sijaan. Voiteiden tärkeimpiä ominaisuuksia ovat ihon suojaamis- ja kosteutuskyky. Ihon kunnosta huolehtiminen ja voiteiden säännöllinen käyttö on myös ihon ongelmien ennaltaehkäisyä. Hajusteettomat voiteet ovat turvallisin vaihtoehto kaikille ihotyypeille, Erisan Pro -kosteusvoiteet ovat hajusteettomia ja niille on myönnetty Allergiatunnus. Mikäli voiteen levittäminen aiheuttaa iholla kirvelyn tunnetta, on se yleensä merkki siitä, että ihon pintakerros on rikkoontunut ja käyttöön on syytä ottaa hoitavampi ja rasvapitoisempi voide. Jos kirvely jatkuu ja iho on ärtynyt ja punoittaa, kannattaa ottaa yhteyttä ihotautilääkäriin.

Katso myös: