Käsihygienia elintarviketeollisuudessa

Käsihygienia on merkittävä elintarvikkeiden saastumista ehkäisevä tekijä. Päivittäin useasti toistuvassa käsien pesussa ja desinfioinnissa on hyvä kiinnittää huomiota sekä pesunesteiden ja käsihuuhteiden todennettuun tehoon että niiden hoitaviin ominaisuuksiin. Hyvän käsihygienian lisäksi suojakäsineiden käyttö on tyypillinen ruokaturvallisuutta edistävä toimenpide.

Kuuluuko kädet pestä vai desinfioida?

Sekä käsien pesu saippualla että niiden desinfiointi poistavat erilaisia mikro-organismeja iholta. Kumpikaan ei kuitenkaan riitä yksinään, kun kyse on ruokaturvallisuudesta. Elintarvikkeiden kanssa työskennellessä käsiin voi jäädä orgaanista likaa, kuten rasvaa, jonka läpi desinfektiohuuhteiden tehoaineet harvoin tunkeutuvat kunnolla. Kädet onkin siis hyvä pestä asianmukaisesti pesunesteellä ja vedellä aina, kun ne tuntuvasti tai näkyvästi ovat likaantuneet, minkä lisäksi kädet desinfioidaan riittävän usein.

Käsien pesu ja desinfiointi

Lue lisää

Käsien desinfiointiin valitun huuhteen on oltava laajavaikutteinen, jotta se tehoaa erityyppisiin bakteereihin, viruksiin ja muihin taudinaiheuttajiin. Asiassa ei kannata luottaa pelkkiin tuoteväittämiin vaan tarkastaa, että mikrobisidinen vaikutus on todennettu kattavin testein. Esimerkiksi Erisan Pro Etasept on laajakirjoinen desinfektiohuuhde, jonka teho on todennettu monilla eri EN-tehotesteillä. Löydät tarkemmat tiedot Erisan Pro Etaseptin tuotesivulta.

Edistä ihon ehjänä ja terveenä pysymistä

Hyvinvoiva iho on oleellinen osa käsihygieniaa. Kun käsiä pesee ja desinfioi useasti työvuoron aikana, ei ole yhdentekevää, millaisista raaka-aineista käytetyt tuotteet on valmistettu. Varsinkin käsihuuhteen valinnassa on kiinnitettävä huomiota siihen, että tuotteesta löytyy myös hoitavia ainesosia esimerkiksi alkoholin kuivattavia ominaisuuksia vastaan.  

Ammattikäyttöön kehitetyssä Erisan Pro -sarjassa tuotteiden hellävaraisuus sekä niiden antama suoja työympäristön kuormituksia vastaan ovat tuotekehityksen lähtökohtia. Pesunesteiden ja käsihuuhteiden koostumuksessa on runsaasti hoitavia ainesosia, jotka varmistavat, että iho pysyy hyvässä kunnossa myös jatkuvassa käytössä.

Sertifikaatit todentavat tuotteiden lupaukset

Erisan Pro -tuotteille on myönnetty Allergia-, Iho- ja Astmaliiton Allergiatunnus merkiksi siitä, että ne ovat iho- ja käyttäjäystävällinen valinta ammattikäyttöön. Allergiatunnus takaa, että tuotteet ovat turvallisia toistuvassakin käytössä, eivätkä ne sisällä väriaineita tai -hajusteita. Monet Erisan Pro -tuotteet ovat myös Joutsen- ja Vegan-merkittyjä. Joutsenmerkki tarkoittaa, että tuote on yhtä tehokas kuin muut markkinoilta löytyvät tuotteet, mutta täyttää lisäksi tiukat ympäristövaatimukset sekä huomioi elinkaariajattelun läpi tuotanto- ja kulutusketjun. Vegan-merkki osoittaa, että tuotteet valmistetaan eettisesti ilman eläinperäisiä ainesosia.

Osana Kiillon omia ympäristötavoitteita myös käytettyjen pakkausmateriaalien sekä raaka-aineiden vastuullisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Kaikki etanolipohjaiset Erisan Pro -käsihuuhteet valmistetaan korkealuokkaisesta, kasviperäisistä raaka-aineista peräisin olevasta bioetanolista, jonka myötä tuotteiden hiilijalanjälki on merkittävästi pienempi.

Bioetanoli on vastuullinen valinta

Lue lisää

Käsihygieniatuotteet hygienia- ja kulkuportteihin

Käsihygieniasta huolehditaan useissa elintarviketeollisuuden kohteissa kulkuporttien avulla. Kiillon valikoimasta löydät myös kulku- tai hygieniaporttiin sopivat tuotteet käsien pesuun ja desinfiointiin. Tuotteiden koostumuksessa on huomioitu porttien erityisvaatimukset annostellessa suuria tai toistuvia määriä käsihygieniatuotteita.

Suojakäsineet eivät korvaa hyvää käsihygieniaa

Suojakäsineet ehkäisevät mikro-organismien siirtymistä käsistä pinnoille ja elintarvikkeisiin. On hyvä muistaa, ettei puutteellista käsihygieniaa kuitenkaan paikata suojakäsineillä. Kädet pestään ennen suojakäsineiden pukemista, niitä tulee käyttää hygieenisesti ja ne on vaihdettava riittävän usein.

Kun elintarviketyöskentelyssä käytetään suojakäsineitä, on huolehdittava, että ne ovat elintarvikekelpoiset. Elintarvikekelpoisuudesta kertoo esimerkiksi malja-haarukka -merkintä tai maininta elintarvikekäytöstä. Lisäksi on hyvä huomioida, etteivät kaikki elintarvikekelpoiset käsineet sovellu automaattisesti rasvaisten elintarvikkeiden kanssa työskentelyyn. Mikäli käyttöohjeesta tai pakkausmerkinnöistä ei käy ilmi suojakäsineiden käyttöolosuhteet, kannattaa asia varmistaa suojakäsineiden valmistajalta.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä:


Haluatko kuulla lisää ratkaisuistamme?

Tilaa ammattihygienian uutiskirjeemme (lupaamme: ei roskaa, vaan puhdasta asiaa).