Yritysmuoveja kierrätettiin innolla

Kaarea ja Oral Hammaslääkärit lähtivät mukaan Kiillon kehityshankkeeseen ja ryhtyivät kierrättämään yritysmuovia. Onnistuneelle pilotille on tiedossa jatkoa.

Turun yliopistollisen keskussairaalan ravintokeskuksessa valmistetaan tänään pastaa ja jauhelihakastiketta. Erikoisruokavaliota noudattaville tehdään omia annoksia, muun muassa helpommin nieltäviä sosekeittoja. Kaarean työntekijät, jotka vastaavat sairaalan ruokapalvelusta, valmistavat aterioita myös henkilöstöravintoloihin.

Kaarean palveluesimies Sanna Lainela kertoo, että sairaalan suuressa tuotantokeittiössä on tietenkin kiinnitettävä erityishuomiota puhtauteen.

”Pesuaineita käytetään paljon, ja sitä myötä syntyy myös runsaasti tyhjiä pakkauksia.”

Kaarea lähti keväällä mukaan Kiillon pilottihankkeeseen, jonka tavoitteena oli edistää muovisten yrityspakkausten kierrätystä. Ideana oli kerätä kokemuksia kierrätyksestä sekä kehittää tarkoitukseen sopivia toimintamalleja.

”Meiltä lähtee jo esimerkiksi biojäte jatkokäyttöön, joten ryhdyimme kierrättämään innolla myös muovia”, Lainela kertoo.

Vaivatonta kierrätystä

Sanna Lainela ja vuorovastaava Elisa Tuominen ovat pilotin kokemuksiin hyvin tyytyväisiä.

”Kiillon edustaja koulutti henkilökuntaa, ja saimme myös selkeät opastusmateriaalit. Itse kierrätys on hyvin helppoa. Riittää, että tyhjistä pesuainepakkauksista otetaan korkit pois, pakkaukset huuhdellaan kevyesti, ja sen jälkeen ne laitetaan niille osoitettuun säkkiin. Lassila & Tikanoja hakee säkit määräajoin pois”, Tuominen kuvailee.

Lainela kertoo ajaneensa juuri lomamatkallaan ohi L&T:n Merikarvian laitoksen, missä pakkaukset käsitellään ja rouhitaan uusien vastaavien pakkausten materiaaliksi.

”Muovi on arvokasta raaka-ainetta. On hienoa, kun sille voidaan tarjota uusi elämä.”

Kaarea on jo sopinut, että muovienkierrätys jatkuu myös pilottikauden jälkeen.

”Kannustan myös muita yrityksiä lähtemään mukaan kehittämään yritysmuovien kierrätystä”, Lainela huomauttaa.

Oralilla oltiin heti valmiita

Suuhygienisti, hammashoitaja Elina Tuokko kertoo, että myös Oralissa innostuttiin heti kierrättämään yritysmuovia.

”Meillä varmaan kaikki kierrättävät ahkerasti muovia kotonaan. Olimme tyytyväisiä, kun siihen tarjoutui nyt mahdollisuus myös työpaikalla.”

Hammaslääkäriasemalla käytetään poikkeuksellisen paljon pesu- ja desinfiointiaineita, joten myös näiden pakkauksia kertyy runsaasti.

”Hyvä hygienia on kaiken toiminnan lähtökohta. Jokaisen käyntikerran jälkeen kaikki pinnat, joihin asiakas on koskenut tai joihin on voinut joutua aerosolia, pestään ja desinfioidaan huolellisesti ennen seuraavaa asiakasta. Tämän lisäksi kaikki instrumentit menevät steriloitavaksi.”

Myös Oral Hammaslääkärit on jo sopinut, että muovinkeräys jatkuu varsinaisen pilottijakson päättymisen jälkeen.

”Toivottavasti terveydenhoitoala lähtisi laajemminkin mukaan kierrätysajatteluun. Kontaminoituneille, likaisille pakkauksille on tietenkin omat käsittelyväylänsä, mutta alalla syntyy paljon myös puhdasta muovijätettä. Se sopii hyvin uuden muovin raaka-aineeksi.”

Jatkoa on luvassa

Kiillon pilottihankkeeseen, jossa kierrätettiin HDPE-muovipakkauksia, osallistuivat myös SOL Palvelut, Viking Line, Naantalin kylpylä, Lassila & Tikanoja sekä Raision seudun koulutuskuntayhtymä Raseko.

Kiillon tuotekehityspäällikkö Heidi Kähkönen kertoo, että HDPE-pakkausten keräys aloitettiin myös Kiillon Turun tehtaalla. Tämä on vähentänyt energiajätteen määrää huomattavasti.

”Kokemukset pakkauskeräyksestä ovat olleet kaiken kaikkiaan niin hyviä, että hanke on saamassa jatkoa. Siitä tiedotetaan myöhemmin lisää”, Kähkönen mainitsee.