Kokapstrādes Group: Yhden perheen iso askel

Perheyritys Latvian maaseudulta otti Kiillon tuella loikan oman alansa kärkeen.

Poutapilvet lipuvat Kokapstrādes Groupin tehdasalueen yllä. Ilmassa tuoksuu pihka. Tehdashallin tuotantolinjalla tietokone skannaa lautoja ja piirtää näytölle poistettavat oksankohdat. Linjan toisesta päästä liukuu ulos oksattomia aihioita, jotka lähtevät Euroopan ja Kiinan tehtaisiin. Siellä materiaalista syntyy ikkunoiden ja ovien karmeja ja puitteita.

Tehdasalueen keskellä seisovan vesisäiliön päällä on haikaran pesä. Täällä, Latvian maaseudulla, se on ihan tavallista.

”Linnut eivät ole nyt täällä, ne ovat jo lentäneet Egyptiin”, naurahtaa Laimonis Onzuls, joka perusti yrityksen parikymmentä vuotta sitten.Pesää käyttää kuulemma jo toinen haikarasukupolvi, ja tehtaallakin on meneillään sukupolvenvaihdos. Toimitusjohtajan titteli kuuluu nyt Onzulsin tyttärelle, Linda Grīnbergalle.


Laimonis Onzuls perusti yrityksen parikymmentä vuotta sitten. Nyt hänen tyttärensä Linda Grīnberga on nosteessa olevan perheyrityksen toimitusjohtaja.
 

Grīnbergalla on käsissään yritys, joka on hyvässä nosteessa. Se investoi juuri noin neljä miljoonaa euroa uuteen tuotantolinjaan, joka valmistui vuosi sitten syyskuussa. Uudistus teki tehtaasta oman alansa uudenaikaisimman laitoksen koko Euroopassa, mutta loikkaan liittyi myös riskejä.”Oli signaaleja siitä, että suurella saksalaisella tuottajalla oli ongelmia vastaavassa prosessissa. Meille oli tärkeää, että Kiilto testasi alusta asti näytteitämme”, Grīnberga selittää.Kiilto varmisti, että aihioiden liimaus toimii uudella linjalla.


Kokapstrādes Groupin aihioista tehdään ikkunoiden ja ovien karmeja monissa Euroopan ja Kiinan tehtaissa.
 

Laadusta kilpailuvaltti

Grīnberga kertoo, että uudistuksella haettiin tuotannon tehostamista ja tasaisempaa laatua.

”Ennen jouduimme joskus tekemään töitä 24 tuntia vuorokaudessa seitsemänä päivänä viikossa, koska tuotanto oli hidasta. Yövuorot eivät olleet kovin tuottavia eikä laatu tasaista”, Grīnberga sanoo.

Hän selittää, että yrityksellä on Latviassa kymmenkunta kilpailijaa, jotka tuottivat suunnilleen samanlaista laatua. Nyt Kokapstrādes Group erottuu kilpailijoista tasaisemmalla laadulla. Tulevina vuosina se keskittyy kasvattamaan omaa osuuttaan latvialaisten tuottajien markkinoista. Tietyt tärkeät asiakkaat haluavatkin nyt ostaa nimenomaan Kokapstrādesin puuta.

Viime vuonna Latvian maa- ja metsätalousministeriö myönsi yritykselle “Kultainen käpy” -palkinnon, joka annetaan metsäalan innovatiivisimmalle yritykselle.

”Se, että voimme varmistaa tällaisen yrityksen onnistumisen meidän tuotteillamme, on tärkeää myös meidän oman arvovaltamme kannalta”, sanoo Kiilto Latvian johtaja Kaspars Vinters.

”Liiman osuus tuotantokustannuksista on varsin pieni. Mutta jos tuotantolinjalla ei ole käytössä sille parhaiten sopivaa liimaa, aiheutuu helposti ongelmia ja näin myös kustannukset kasvavat”, Vinters selittää.

Laboratorio-oppia Suomesta

Kokapstrādes Group testauttaa tuotteitaan säännöllisesti Kiillon laboratoriossa ja rakentaa nyt myös omaa testilaboratoriotaan.

”Tarkoitus on lähettää meiltä työntekijöitä Suomeen Kiillolle hakemaan laboratorion toimintaan liittyvää oppia”, Grīnberga kertoo.

”Meillä oli hyvää yhteistyötä Kiillon kanssa jo ennen tätä uutta linjaa. Tämä ei ole vain ostamista ja myymistä, minusta olemme pikemminkin kumppaneita.”

Yrittäminen ei ole aina helppoa. Joku aika sitten Kokapstrādes Groupin tiloissa oli tulipalo ja uusi linja asennettavana.

Tulipalo ei pysäyttänyt perheyrityksen kasvua. Kun savu oli hälvennyt, haikaratkin palasivat pesälleen.
 

Kokapstrādes Group

  • Kokapstrādes Group valmistaa Latviassa Bērzaunen kunnassa pääasiassa aihioita, joita käytetään ikkunoiden ja ovien karmien ja puitteiden valmistukseen.
  • Materiaalia viedään muun muassa Italiaan, Saksaan, Ranskaan ja Kiinaan.
  • Yritys työllistää noin 200 henkilöä.