Vihdoinkin eroon bromatuista palonestoaineista? Suomalaiskeksintö lähellä kaupallista läpimurtoa

Åbo Akademissa keksityt ympäristöä säästävät palonestoaineet ovat herättäneet laajaa kansainvälistä kiinnostusta. Kiilto Oy kehittää innovaatioihin perustuvia tuotteita puupohjaisten materiaalien suojaamiseen.

Erityisesti Euroopassa ollaan valtavan kiinnostuneita myrkyttömistä palonestoaineista, kertoo tutkimus-, kehitys- ja innovaatiojohtaja Raija Polvinen Kiilto Oy:stä.

”Åbo Akademin professorin Carl-Erik Wilénin tutkijaryhmän innovaatiosta on uutisoitu laajasti, ja meillä puhelimet soivat”, Polvinen naurahtaa.

Kiillolla on menossa parisenkymmentä asiakasyhteistyöprojektia, joissa paloa estäviä aineita testataan. Hankkeiden kaupallistuminen on Polvisen mukaan ”erittäin todennäköistä”.

Ensimmäisiä valmiita tuotteita odotetaan markkinoille lähitulevaisuudessa.

”Ensimmäiset kaupallistettavat sovelluksemme ovat sellaisten yhteistyössä kehittämiemme aineiden kombinaatioita, jotka on jo rekisteröity”, Polvinen kertoo.

Wilénin ryhmän kehittämien uusimpien, Kemianteollisuus ry:n vuoden 2016 Innovaatiopalkinnolla palkittujen aineiden osalta Kiillossa odotetaan vielä Reach-rekisteröintiprosessin etenemistä Euroopan kemikaalivirastossa.

”Sen jälkeen kaupallistaminen saattaa viedä meillä vuoden päivät”, tutkimusjohtaja arvioi.

”Valtava markkinapotentiaali”

Åbo Akademin kemiantekniikan laitoksen työryhmän kehittämien uuden sukupolven halogeenittomien palonestoaineiden on testeissä todettu torppaavan palon synnyn ja leviämisen hyvin tehokkaasti.

Rikin ja typen sidokseen perustuva sulfeeniamidien aineperhe estää kemialliset prosessit, jotka ylläpitävät palamista. Aineet myös tepsivät erittäin pieninä pitoisuuksina. Niiden tarve on alle prosentti suojattavan materiaalin painosta.

Ennen muuta ympäristölle hellävaraiset aineet voivat korvata myrkyllisen bromin, jonka kaikkia haittavaikutuksia ei edes tunneta.

Bromatuille palonestoaineille ei tähän asti ole ollut saatavilla tehokkaita vaihtoehtoja. Bromia sisältäviä palonestoaineita on siksi kaikkialla ympäristössämme huonekaluista ja vaatteista rakennuseristeisiin ja sisustusrakenteisiin.

Turkulaiskeksintö saattaakin panna uusiksi koko palonestoaineiden kemian. Sitä toivoo ainakin tutkijaryhmä, johon Carl-Erik Wilénin lisäksi kuuluvat Teija Tirri, Melanie Aubert ja Weronika Pawalec.

Sulfeeniamidien tuoteperheellä voisi tutkijoiden arvion mukaan olla valtava markkinapotentiaali monella alalla.

”Sulfeeniamideja voi yhdistää esimerkiksi muoviin jo valmistusvaiheessa. Tämä mahdollistaa palosuojatun muovin tai palonsuojamaalin kehittämisen. Sulfeeniamideilla voi pinnoittaa, ja niitä voi imeyttää suojattavaan materiaaliin”, professori Wilén kertoo.

Kaupallistamisen hidasteena ovat alkuvaiheen kustannukset. Aineiden Reach-rekisteröinti maksaa jopa satojatuhansia euroja, ja eri polymeereillä on variaatioita, jotka kaikki on rekisteröitävä erikseen.

”Yrityskumppanimme tarvitsevat isoja asiakkaita kannattavaan liiketoimintaan. Me teemme kaikkemme, jotta asiat etenevät hyvään suuntaan.”


Teksti: Irene Andersson. Uutinen on julkaistu Kemia-lehden uutiskirjeessä 27.4.2017.