Vain puhtain käsin, kiitos! 7 vinkkiä entistä parempaan käsihygieniaan

Syksyn alkaessa monet osaavat odottaa myös flunssakauden alkamista. Sään viiletessä vietämme tiiviimmin aikaa sisätiloissa, jolloin myös erilaiset taudinaiheuttajat pääsevät herkästi leviämään ihmisestä toiseen. Käsien pesu ja desinfiointi on tehokkain tapa estää tartuntoja. Flunssan välttämiseksi on siis viimeistään nyt syytä kiinnittää huomiota huolelliseen käsihygieniaan.

Kotimaisessa Erisan-tuoteperheessä on monia ammattikäyttöön kehitettyjä käsihygieniatuotteita. Esimerkiksi hoitava Erisan Soap -pesuneste ja tutkitusti tehokas Erisan Etasept -desinfektiohuuhde soveltuvat toistuvaan käyttöön hyvää käsihygieniaa vaativiin olosuhteisiin. Käsien pesun ja desinfektion lisäksi käsien yleisestä kunnosta voi huolehtia esimerkiksi Erisan Cream -perusvoiteella, jolloin käsien iho ei pääse kuivumaan ahkerankaan pesun myötä.

Hyvä käsihygienia ei riipu pelkästään huolellisesta pesusta ja desinfioinnista. Lue vinkkimme entistä parempaan käsihygieniaan flunssakauden aikana!

1. Pese ensimmäisenä kädet, kun saavut perille

Kun siirrymme paikasta toiseen, siirtyvät mukanamme myös mikrobit. Pesun ajoituksella on siis väliä. Pesemällä kädet ensimmäisenä saavuttuamme töihin, lounasruokalaan tai kotiin, katkaisemme mikrobien matkanteon samalla.

2. Pesujen määrä ei korvaa pesun laatua

Nopea vedellä kastelu ei tee käsiä puhtaaksi. Pesu vaatii pesunesteen ja veden lisäksi myös mekaniikkaa, eli käsien ahkeraa hierontaa pesun ajan. Keskittymällä käsien huolelliseen pesuun varmistat, että kädet ovat puhtaat.

3. Huolellinen kuivaus on osa hyvää käsihygieniaa

Kosteiksi jääneet kädet toimivat kasvualustana erilaisille mikrobeille ja siirtävät niitä herkästi paikasta toiseen. Pesun jälkeen kädet on kuivattava huolellisesti. Myös käsiä desinfioidessa tulee huuhdetta hieroa käsiin niin kauan, kunnes se on kokonaan haihtunut.

4. Puhdista puhelin, tietokoneen näppäimistö ja hiiri

Laitteiden pintapuhtaudesta on hyvä huolehtia – varsinkin, jos laitteet ovat yhteisessä käytössä kotona tai työpaikalla. Esimerkiksi desinfioivalla Kiilto Easydes Spray -puhdistusaineella näppäimistöt ja hiiret voi puhdistaa nopeasti ja vaivattomasti.

5. Kättely on vaarallisempaa kuin halaaminen

Kättely on kuin suoraa mikrobien vaihtokauppaa. Vaikka kättelyn välttely flunssakauden aikana on fiksua, se ei kuitenkaan aina ole sopivaa. Vaihda kättely halaukseen, ja pyri pesemään tai desinfioimaan kädet pian kättelyn jälkeen.

6. Yski ja aivasta hihaan, älä kämmeniin

Mikäli flunssa iskee, ehkäise sen leviäminen muihin ympärilläsi. Yskiminen hihaan estää mikrobien leviämisen ilmateitse, mutta et myöskään siirrä käsiesi kautta mikrobeja eri pinnoille.

7. Paperinenäliina on kertakäyttöinen

Käytetty nenäliina on varma taudinlevittäjä pöydälle jätettynä tai taskuun uusiokäyttöä varten säilöttynä. Heitä käytetty paperinenäliina heti käytön jälkeen roskiin ja pese kätesi niistettyäsi.