Uusilla kierrätysmuovipulloilla pienempi hiilijalanjälki

Kiilto on edelläkävijänä Suomessa kehittänyt ammattisiivousaineille toimivan kierrätysmuovipullon. Ajatus lähti halusta tarjota ympäristömerkittyjen tuotteiden lisäksi myös luontoystävällisempi pakkausvalinta asiakkaille.

Kiilto on edelläkävijänä Suomessa saanut kehitettyä yhdessä pakkausvalmistajan kanssa ammattisiivousaineille toimivan kierrätysmuovipullon. Pakkausmateriaalilla on iso vaikutus siihen, miten suuri hiilijalanjälki tuotteelle syntyy. Uuden kierrätysmuovipullon kehityksessä Kiilto haastoi myös pakkausvalmistajan ajattelemaan luonto edellä, kuitenkaan missään vaiheessa tinkimättä tuotteen käyttäjäturvallisuudesta tai aineen säilyvyydestä.

Ammattisiivouksen Solution Manager Tiina Laurén kertoo, että ajatus kierrätysmuovista valmistetun pakkauksen saamisesta ammattisiivouksen tuotteille lähti halusta tarjota ympäristömerkittyjen tuotteiden lisäksi myös luontoystävällisempi pakkausvalinta asiakkaille.

– Kiillon ammattisiivousaineilla on ollut Joutsenmerkki jo pitkään ja tuotteiden ympäristöystävällisyys on ollut aina yksi ohjaavista tekijöistä tuotekehityksessä.

Luontevana jatkona Joutsenmerkityille tuotteille ovat kasvipohjaisista raaka-aineista valmistetut Kiilto Pro Natura -tuotteet. Kasvipohjaisia raaka-aineita on käytetty tuotteissa jo aiemminkin ja kokonaan niistä valmistetut tuotteet ovat selkeä askel kohti ympäristön kannalta parempia ratkaisuja.

– Nyt kun lanseeraamme kierrätysmuovipullon markkinoille, tuntuu luontevalta tuoda ensin Kiilto Pro Natura -tuotteet kierrätysmuovipulloihin ja näin tukea selkeästi ympäristöystävällisempää valintaa. Kiilto Pro Natura -tuotteilla on Joutsenmerkki ja allergiatunnus, jotka viestivät käyttäjä- ja ympäristöturvallisista, mutta silti tehokkaista tuotteista.

Kierrätysmateriaali asetti haasteita ratkottavaksi

Kierrätysmateriaalista tehtyjä pulloja on ammattisiivouksen alalla vielä verraten vähän ja riittävän laadukkaan kierrätysmuovin rajallinen saatavuus asettaa omat haasteensa. Kehitysprosessin aikana sattui myös yllätyksiä. Kiillon tuotekehitys ehti testata erilaisia kierrätysmuovilaatuja, mutta pullojen tilausvaiheessa valittua kierrätysmateriaalia ei ison kysynnän ja vaihtelevan kierrätysmuovin saatavuuden takia enää ollutkaan tarjolla.

– Ammattisiivousaineiden kemia asettaa pakkauksille erityisiä vaatimuksia. Pakkausten on oltava paitsi käyttäjäturvallisia, myös taattava aineiden säilyvyys. Onneksi meille oli kertynyt kehitysprosessin aikana kokemusta eri vaihtoehdoista ja pystyimme aloittamaan toisen kierrätysmuovilaadun laajemman testauksen melko pikaisesti, kuvailee Laurén prosessin haasteita.

Positiivisia ensireaktioita tuotteista

Puhdistusaineet pakataan tavallisesti polyeteenimuovipakkauksiin. Polyeteeni puolestaan valmistetaan raakaöljystä, mikä on kestävän kehityksen kannalta haaste, sillä raakaöljyä ei synny lisää. Muovin kierrättäminen on yksi monista tavoista vähentää ympäristökuormitusta. Ensimmäiset ammattisiivouksen tuotteet uusissa kierrätysmuovipulloissa onkin otettu ilolla vastaan myös asiakkaiden parissa. Asiakaskunnassa se on nähty positiivisena tekona ympäristön suojelemisen kannalta.

– Uusi kierrätysmuovipullo on hieman erivärinen kuin entinen pakkaus. Väri tulee pullon valmistuksessa käytetyistä erivärisistä, kierrätetyistä muovipakkauksista. Pullon poikkeavaan väriinkin on osattu suhtautua hyvin ja sen nähdään kertovan selkeästi muovin uudelleen käytöstä, Laurén iloitsee.

Kaikki pullot valmistetaan Suomessa, ja tavoitteena on jatkossa lisätä kierrätysmuovista valmistettujen pakkausten määrää yhä useammissa tuotteissa.

Kiilto haluaa olla mukana johtamassa kulutusta kestävämpään suuntaan, ja kierrätysmuovipullot ovat konkreettinen panostus kiertotalouteen. Kehitystyö on osa Kiillon Lupausta ympäristölle, jossa vihreät pakkaukset ja positiivinen ympäristövaikutus on kaikkien pakkausvalintojen perusta. Kiilto on sitoutunut siihen, että vuonna 2025 pakkausmateriaaleista 70% on uudelleenkäytettävää, uusiutuvaa tai kierrätysmateriaalia sisältävää.