Uusia mahdollisuuksia rakentamisen tuotepakkausten kierrättämiseen

Kiillon liimojen muovipakkaukset voi nyt kierrättää K-Raudoissa. Pakkausten suljetun kierron pilottihanke on laajentunut rakentamiseen.

Kuluttajat voivat tavallisesti kierrättää kotitalouden tyhjät muoviset pakkaukset Rinki-pisteissä. Rakennusprojekteissa käytettävät polypropeeniset (PP) liima-astiat eivät niihin kuitenkaan mahdu. Yritykset eivät ole oikeutettuja hyödyntämään kuluttajille tarkoitettuja kierrätyspisteitä. 

Nyt käynnissä oleva muovinkeräyspilotti on tarkoitettu sekä kuluttajille että pienurakoitsijoille.   

”Haluamme tarjota mahdollisuuden palauttaa tyhjät ja puhtaat astiat kauppaan. Muovi kuuluu kiertoon”, sanoo Kiillon Head of Product Safety and Sustainability Lilli Puntti.

”Samalla testaamme kierrätysprosessin toimivuutta ja tehokkuutta sekä liima-astioiden kierrätettävyyttä käytännössä. Luotettavien tulosten saamiseksi tavoitteenamme on kerätä viisi tuhatta kiloa pakkausmateriaaleja”, hän jatkaa.

 

Uusia pakkauksia kierrätetystä muovista

Kierrätyskokeilu toteutetaan yhdessä neljän K-raudan kanssa. Mukana ovat K-Rauta Vantaanportti, K-Rauta Lanterna, K-Rauta Oulunkylä ja K-Rauta Pasila. 

Puntti muistuttaa, että pelkkä muovin kerääminen ei vielä luo kiertotaloutta vaan kierrätysmuoville on löydettävä käyttökohteita. Suljettujen kiertojen aikaan saaminen on ympäristön kannalta erittäin tärkeää. 

”Teemme pilotissa yhteistyötä myös Lassila & Tikanojan kanssa. Kierrätetyt muoviastiat käsitellään kierrätyslaitoksella muovigranulaateiksi, joista pakkausvalmistaja valmistaa uusia liima-astioita Kiillon tuotteille. Näin materiaalille syntyy suljettu kierto”, Puntti kertoo. 

Kierrätetyn muovin tulee olla riittävän laadukasta, jotta uusien pakkausten tekeminen on mahdollista. Siksi mukana ei saa olla tuotejäämiä tai muita muovilaatuja. Muovin aiheuttamien ongelmien kannalta olennaista on, että muovipakkaukset kierrätetään, sillä kierrätys vähentää ympäristövaikutusta merkittävästi. Tällä hetkellä yritysmuovipakkaukset päätyvät useimmiten polttoon, mutta ympäristölle parempi vaihtoehto on kierrättää ne hyötykäyttöön.

Ohje pakkausten kierrätykselle:

1.    Tarkista, että pakkauksessa on PP-merkintä. Se kertoo, että muovilaatu on kierrätyksen kannalta oikea. Huomioi, että pakkaukset, joissa on varoitusmerkintä, eivät kuulu tähän keräykseen. 

2.    Putsaa pakkaus pyyhkimällä se paperilla. Paperi kuuluu sekajätteeseen.

3.    Poista metallisanka ja kierrätä se metallinkeräyksessä.

4.    Tuo muoviastiat pilotissa mukana olevaan K-Rautaan. 

Hyviä kokemuksia aiemmista piloteista

Sittemmin yritysmuovien kierrätystä on kokeiltu hyvin tuloksin useiden ammattihygienian asiakkaiden kanssa. Suljetun kierron pilotti on käynnissä parhaillaan. Muovinkierrätyspilottiin mukaan lähteneet asiakkaat ovat saaneet kokeilusta positiivista palautetta ja näkevät pilotin hienona mahdollisuutena kehittää uutta yhteistyössä eri alojen asiantuntijoiden kanssa.