Terassille uusi laatoitus

Terassin ei aina tarvitse olla perinteistä puuta. Rapattu omakotitalo saa tyylikkään silauksen tummista laatoista, jotka kestävät vuodesta toiseen ja jotka on helppo pitää puhtaana.

Kestävä ja helppohoitoinen pinta

Kangasalla asuvat Pirjo ja Mika Malinen kaipasivat terassilleen uutta ilmettä. Vaikka puussa ei ole mitään vikaa, Maliset toivoivat tällä kertaa kuitenkin jotain muuta. – Yläkerran parvekkeemme lattia on lautaa, emmekä halunneet alakerran terassiin samaa materiaalia, Pirjo Malinen kertoo. Ratkaisuksi alakerran suurelle, noin 40 neliön terassille keksittiin kookkaista harmaista laatoista koostuva hillitty mosaiikki.

– Harmaa väri sopii hyvin talon harmaisiin pylväisiin ja muodostaa samalla hienon kontrastin vaalean talon kanssa, Pirjo perustelee perheen valintaa. Laattoja valitessa oli vain varmistuttava siitä, että ne soveltuvat ulkokäyttöön. Tärkeä syy laattalattian valitsemiseen oli sen helppohoitoisuus: kesällä kengistä väkisinkin kulkeutuvan lian saa lakaistua tai vaikka suihkutettua helposti pois kivipinnalta. –Totta kai laatta on hinnaltaan muita vaihtoehtoja kalliimpi, mutta toisaalta talohan pysyy tässä vuosikymmeniä, Pirjo Malinen mainitsee. Terassilla grillatessa ei tarvitse myöskään pelätä saavansa tikkuja varpaisiin. Viileimmillä keleillä tosin villasukat saattavat tulla tarpeeseen.

Näin remontti tehtiin:

1. Työn toteuttaneet Kai Koiranen ja Toni Lepola jyrsivät aluksi betonilattian kahdesti. Näin valun yhteydessä pintaan syntynyt sementtiliima saatiin pois ja laastille puhdas tarttumapinta betoniin. Käsittelyn takia terassin pohja laski noin kaksi millimetriä, mitä tosin ei huomaisi, jos ei tietäisi. Jyrsinnän yhteydessä yhden lattian nurkan havaittiin olevan hieman notkolla. Se tasoitettiin samalla Kiillon Lattialaasti DF:lla, jolla laatat myöhemmin kiinnitettäisiin. Tasoitteeksi valittiin sama laasti, jolla mahdollisesti eri aineiden välille syntyvät jännitteet pystyttiin välttämään. Lopuksi lattia imuroitiin puhtaaksi pölystä.

2. Kun pohja oli valmis laatoitettavaksi, lattia kostutettiin vedellä ennen laastin levittämistä. – Tällä tavoin saatiin hieman lisää työaikaa laattojen kiinnittämiseen, sillä Kiillon Lattialaasti DF kuivuu lämpimänä kesäpäivänä nopeasti, Kai Koiranen kertoo.

3. Kai Koiranen ja Toni Lepola sekoittavat lisää laastia sitä mukaa, kun sitä tarvitaan. Kiillon Lattialaasti DF:n työaika on veden lisäämisestä alkaen noin yksi tunti. Paras tulos saadaan, kun 20 kiloa laastijauhetta sekoitetaan 4-4,5 litraan vettä. Pienemmät satsit hoituvat puhtaalla matematiikalla.

4. Harmaat kivilaatat kiinnitettiin betonipohjaan Kiillon lattianlaatoitusjärjestelmään kuuluvalla Lattialaasti DF:lla. Myös ulkokäyttöön sopiva laasti oli työmaalla omimmassa ympäristössään, sillä se soveltuu joustavuutensa ansioista erityisen hyvin suurten, keraamisten laattojen kiinnittämiseen. Lisäksi Lattialaasti DF kestää hyvin myös pakkasta. – Tämä laasti kuivuu viidessä tunnissa, mutta kannattaa kuitenkin ottaa varman päälle ja odottaa saumauksessa seuraavaan päivään, Lepola neuvoo. Vaikka lattia kostutettiin ennen laastin levittämistä, laatat kiinnitettiin melko ripeästi. Kiillon Lattialaasti DF antaa työskentelyaikaa noin 10-15 minuuttia levittämisestä.

5. Remontin alkaessa sää oli poikkeuksellisen lämmin, mutta sen lähestyessä loppuaan Suomen kesä näytti todelliset kasvonsa. Kun laatat oli kiinnitetty ja laasti kuivunut, alkoi sateinen kausi, joka lykkäsi saumausta muutamilla päivillä. Lattia saumattiin Kiilto Lattiasaumalaastilla, joka oli sävyltään hyvin lähellä lattialaattojen harmaata. Tämä laasti sopii hyvin suurten kokonaisuuksien saumaamiseen, sillä se on helppo levittää, mutta kuivuu nopeasti.

6. Saumalaasti sai kuivua parikymmentä minuuttia, minkä jälkeen ylimääräiset laastit putsattiin vedellä ja pesusienellä laattojen pinnasta pois. Kiilto Lattiasaumalaasti on helppo puhdistaa, vaikka laasti kovettuukin edeltäjiään nopeammin.

Onnistu laatoituksessa laadukkailla tuotteilla

Kiilto 70 Lattiamassa on erikoissementtiperusteinen nopeasti lujittuva ja kuivuva lattiamassa valuihin, täyttöihin ja kallistusten tekoon 5-100nmm:n kerroksena. Massa soveltuu käytettäväksi sekä sisä- että ulkotiloissa.

Kiilto Lattiasaumalaasti on nopeasti kovettuva, M1-luokiteltu saumalaasti klinkkerilaattojen ja kiven saumaukseen lattioissa. Laasti on tarkoitettu saumaleveyksille 3-12 mm, saumasyvyyden ollessa vähintään 3 mm.

Teksti ja kuvat: Juho Paavola
Kiilto Oy:n asiakaslehti Kontakti 2010.