Teollinen yhteistyö tukee vastuullisuutta ja luo kustannussäästöjä

Kuorma-auto lastaa Kiillon tehtaalta lavalle peltitynnyreitä, jotka sisältävät vaaralliseksi luokiteltua pesuliuotinjätettä. Tynnyrit eivät kuitenkaan matkaa Riihimäelle Fortumille hävitykseen, vaan Marttilan kuntaan, jossa liuotintislaamo Arwina Oy puhdistaa pesujätteen ja toimittaa sen uusiokäyttöön Kiillolle.

Neljä kertaa vuodessa Kiillon jätevastuuryhmä arvioi tehtaan jätetilanteen. Ensisijaisena tavoitteena on minimoida syntyvä jäte. Syntyville jätteille mietitään mahdollisimman ekologinen kierrätys- tai hävityskeino. Näin tehtiin myös liuotinpesujätteiden kanssa noin seitsemän vuotta sitten, ja Arwinasta löytyi hyvä yhteistyökumppani.

Toimiva prosessi tuottaa puhdasta raaka-ainetta

Kiillolla syntyy liimareaktoreiden pesuista vuosittain vajaa 15 000 litraa liuotinjätettä. Pesuihin on testattu useita liuotteettomia pesuainevaihtoehtoja, mutta niillä ei ole saavutettu vaadittavaa pesutulosta. Arwinan ja Kiillon yhteistyöllä reaktoreiden pesuprosessista on kuitenkin tehty turvallinen, ja vaarallisen jätteen määrä on minimoitu tislaamalla. Ensimmäisen kerran Kiilto toimitti pesuliuotinjätteensä tislattavaksi Arwinalle vuonna 2010.

”Yhteistyö Arwinan kanssa on sujunut hienosti, ja prosessi toimii vaivattomasti. Toimitamme tynnyrierän heille pari kertaa vuodessa. Itse tislausprosessi kestää noin kaksi viikkoa, jonka jälkeen Arwina toimittaa meille puhtaan liuottimen takaisin uusiokäyttöä varten ja analyysiraportin tislejakaumista. Puhtaan liuottimen lopullinen saanto riippuu monista eri seikoista, esimerkiksi toimitetun liuottimen likaisuudesta ja siitä mitä aineita se sisältää”, kertoo tuotekehityskoordinaattori ja jätevastuuryhmän puheenjohtaja Sirpa Koukkula kuvaten Kiillon prosessia.

Lähes kaikki asetoni saadaan uusiokäyttöön

Ennen Arwinaa Kiilto toimitti jätteen Fortumille (entinen Ekokem). Nyt suurin osa siitä saadaan puhdistettua uudelleen käytettäväksi uudelleen pesuliuottimena. Arwinan mukaan lähes kaikki talteen otetut likaiset liuottimet voidaan puhdistaa ja käyttää uudelleen.

”Olemme parantaneet Kiillon kanssa tislausprosessin tehokkuutta lisäämällä tislattavan asetonin joukkoon tislaukseen soveltumatonta liuosta. Näin tislaussaanto paranee huomattavasti – yli 90 % asetonista saadaan talteen ja uusiokäyttöön”, tähdentää Esko Pietilä Arwina Oy:stä.

”Pesuliuottimien tislauksesta syntyy meille kustannussäästöä, se vähentää neitseellisten raaka-aineiden käyttöämme ja pienentää ominaisjätteemme määrää”, Koukkula selittää tyytyväisenä.

Teollinen symbioosi edistää kiertotaloutta

Arwina Oy sai viime vuonna Ympäristöteko –kunniamaininnan. Kunniamaininta haluttiin antaa yritykselle, joka on edistänyt niin sanottua teollista symbioosia.

”Symbioosimme on hyvä ja toimiva esimerkki kiertotalouden toteutuksesta. Yritysten tulisi miettiä, miten he voisivat omassa toiminnassaan toteuttaa kiertotalouden periaatteita luomalla teollisuuden yhteistyöverkostoja. Tekojen ei tarvitse olla suuria, pienetkin ratkaisut saavat aikaan muutosta ja voivat poikia suurialaisempia käytäntöjä”, kannustavat Sirpa Koukkula ja Esko Pietilä.

Lisätietoja: 

Sirpa Koukkula, tuotekehityskoordinaattori, Kiilto Oy, puh. 0207 710 362

www.arwina.fi

www.kiilto.com