Tekstiileistä täysistuntosaliin – Eduskuntatalo on ainulaatuinen kohde puhtauden ammattilaiselle

Hyinen tammikuun tuuli kohmetti twitteriin raportoineiden KiiltoCleanlaisten sormia Eduskuntatalon arvokkaan julkisivun edustalla, kun joukko yrityksen edustajia napsi kuvia matkalla tutustumaan asiakkaansa tiloihin. Tunnelma Arkadianmäellä oli viimasta huolimatta lämmin ja innostunut. Vierailu materiaaleiltaan monipuoliseen, neliöiltään vaikuttavaan ja siisteysstardardeiltaan tiukkaan asiakaskohteeseen oli puhtauden ammattilaisille ymmärrettävästi varsin kiinnostava.

Eduskuntatalon oma 40-henkinen tiimi huolehtii vuonna 1931 valmistuneen arvorakennuksen siisteydestä. 30 vuotta Eduskustatalon kanssa yhteistyötä tehneen KiiltoCleanin avainasiakaspäällikkö Jukka Mussalon mukaan henkilöstön ammattitaito ja -ylpeys näkyy heti tiloihin astuessa. ”Arvokkaat materiaalit ovat siinä kunnossa, kuin niiden kuuluukin olla yhdessä valtakunnan tärkeimmistä rakennuksista. Eduskuntatalo on varmasti yksi Suomen siisteimmistä tiloista”, Mussalo kiteyttää.

Säännöllisyys pesee haastavat materiaalit

Massiivisen peruskorjauksen läpikäynyt J. S. Sirénin suunnittelema Eduskustatalo on täynnä tarkkaan harkittuja tyylikkäitä yksityiskohtia ja rakennusta kutsutaan syystäkin kokonaistaideteokseksi. Rakennuksen eri tilat ovat moninaisessa käytössä. Esimerkiksi vaihtelevat edellytykset akustiikalle on pitänyt ottaa huomioon tilojen materiaalivalinnoissa.

Vaikka erilaisten pintamateriaalien kirjo Eduskuntatalossa on vaikuttava, ei niistä Mussalon mukaan mikään ole erityisen haasteellinen. Hän toteaa kaiken perustuvan säännölliseen toistoon. Oikeat välineet, aineet ja työskentelytavat sekä puhtaanapidon säännöllisyys ovat avain salonkikelpoisten pintojen onnistuneeseen ylläpitoon.

Ville Solja (vas.), Maria Pugonen, Mikko Ruhtinas, Laura Heinovaara, Claudia Hidvégi, Lasse Kantonen, Suvi Saarnilehto, Lea Uuksulainen, Arja Seppälä ja Kirsi Saukkonen vierailulla Eduskuntatalossa.

Lähtökohtana edustavuus

Eduskuntatalon siivoustyön johtaja Riitta Huikari-Hyvönen kuulee paljon palautetta Eduskuntatalon siisteydestä, lähinnä positiivista. Kun koneet, välineet ja aineet ovat hyviä, lopputuloskin miellyttää silmää. Eduskuntatalossa liikkuu päivittäin noin tuhat henkilöä eikä luku sisällä vierailijoita. Edustavuus ei synny itsestään. Huikari-Hyvönen korostaakin, että oman työn tekemiselle pitää olla riittävästi aikaa.

KiiltoClean palvelee Eduskuntatalon tiimiä kaikilla siisteyden osa-alueilla pyykinpesukoneista pesuaineisiin ja välineisiin. ”Viimeisimpänä olemme toimittaneet puhtaanapitotiimin työn tueksi tekstiilipinnoille tarkoitettuja siivouskoneita”, Jukka Mussalo kertoo.

Luottamus rakentaa pitkäjänteistä yhteistyötä

Kysyttäessä alan muutoksesta Huikari-Hyvönen tunnistaa kilpailun koventuneen ja yhteistyön myyntiedustajien kanssa vähentyneet. Isojen organisaatioiden muutosten ja yritysten yhdistymisen aikakautena tai koneiden toimittajien vaihtuessa henkilökohtaisen kontaktin arvo korostuu.

Huikari-Hyvönen kertoo, että pitkän yhteystyön taustalla KiiltoCleanin kanssa on vankka luottamus. ”Ja Jukka!” Huikari-Hyvönen nauraa. Toimivan ja mutkattoman asiakassuhteen merkitys on aina tärkeä ja sen rooli korostuu entisestään, kun kohde edellyttää erityisen laaja-alaista osaamista. ”Olemme rakentaneet luottamusta saman yhteyshenkilön kanssa koko yhteistyön ajan. Luottamus syntyy ymmärryksestä, asiakkaan toimintaympäristön tuntemisesta ja tietysti ammattitaidosta”, Huikari-Hyvönen kiteyttää.