Tekonurmimattojen liimaamiseen on ratkaisu, joka vastaa uusiin tarpeisiin ja vaativiin olosuhteisiin

Isosyanaattivapaa SMP-asennusliima tarjoaa perinteisen asennusliiman rinnalle erinomaisen vaihtoehdon muun muassa urheilukenttärakentamisen vaativiin tarpeisiin. Asennusliimoja käytetään esimerkiksi urheilukentillä ja leikkipuistoissa tarvittavien tekonurmimattojen saumojen liimaamiseen. Kiilto on toimittanut perinteisiä asennusliimoja näihin tarpeisiin jo vuosia.

Uuden asennusliiman tuotereseptistä vastaa Kiillossa RDI Manager Tapani Harjunalanen, jolla on pitkä kokemus Kiillon tuotekehittäjänä.

Tuotetta kehittäessä Harjunalanen lähti kampittamaan erityisesti asennusolosuhteisiin liittyviä haasteita. Perinteisessä asennusliimassa isosyanaatti tuo mukanaan käyttöongelman: se ei toimi kosteissa ja kylmissä olosuhteissa.

”Isosyanaattivapaassa SMP-asennusliimassa ylimääräisestä kosteudesta ei ole haittaa, sillä liima on kosteuskovettuva, eli kosteus vie liiman reaktion loppuun asti. Liimaa voidaan käyttää myös niin kauan, kun lämpötila pysyy plussan puolella”, Harjunalanen kertoo.

Asennusliiman soveltuminen käytettäväksi myös koleissa ja kosteissa olosuhteissa on etu esimerkiksi Pohjoismaissa, joissa kolea syksy ja kevät kestävät pitkään, ja kesäkin voi olla hyvin sateinen.

Työturvallisuus kehittyy

Euroopan unioni on kiinnittänyt huomiota isosyanaattien parissa työskentelevien työturvallisuuteen. Elokuussa 2023 voimaan tulevalla EU:n isosyanaatin käyttöön liittyvällä koulutusvaatimuksella halutaan varmistaa, että isosyanaattia käsittelevät työntekijät osaavat käsitellä sitä turvallisesti ja oikein.

Monet EU-maat ovat toiminnassaan jo ennakoineet isosyanaatin käyttöön liittyviä tulevia vaatimuksia. Ruotsissa lainsäädäntöön on myös kirjattu korvaavuusperiaate, joka vaatii käyttämään rakentamisessa aina terveysturvallisempaa tuotetta, jos sellainen on olemassa ja saatavilla.

Kehittämällä isosyanaattivapaan asennusliiman Kiilto voi tarjota asiakkaille perinteisen asennusliiman rinnalle ratkaisun, joka vastaa uusiin vaatimuksiin ja edistää työturvallisuutta.

”Työturvallisuus paranee, kun työntekijät eivät altistu haittaa aiheuttaville kemikaaleille. Isosyanaattivapaa SMP-asennusliima on turvallisempi tuote ruohomaton liimaamiseen”, toteaa Kiillon Head of Product Safety and Sustainability Lilli Puntti.

”Urakoitsijat ja suunnittelijat valitsevat itse, minkä tyyppistä tuotetta käyttävät projekteissaan. Isosyanaattista ja siitä vapaata tuotetta kannattaa kuitenkin vertailla: esimerkiksi EU:n vaatima koulutus isosyanaattituotteiden käytölle on hyvä huomioida kokonaishinnassa ja -kustannuksissa”, Puntti sanoo.

Tuotetestaus viimeistelee lopputuloksen

Olennainen osa Kiillon tuotekehitysprosessia on tuotetestaus. Kun tuoteresepti on ensin kehitetty laboratoriossa toimivaksi, asiakkaat testaavat tuotetta sille tarkoitetuissa käyttökohteissa.

”Testauksen myötä voidaan vielä säätää ja hioa ominaisuuksia. Tuotetestauksella varmistettiin, että isosyanaattivapaa SMP-asennusliima toimii toivotulla tavalla ruohomattoasennuksien levitys- ja työskentelymenetelmissä”, Harjunalanen kertoo.

Kaikkiaan parisen vuotta kestänyt tuotteen kehitystyö on nyt valmis.

”Tuotteen kehitys on osa Kiillon halua kehittyä yhä paremmaksi, turvallisemmaksi ja ympäristöystävällisemmäksi”, Lilli Puntti toteaa.