Siivous on otettava huomioon jo kiinteistön suunnitteluvaiheessa

Kiinteistöstä on pidettävä jatkuvasti huolta, jotta sen arvo säilyisi. Homesiivouksen edelläkävijäyritys Poistoa Oy:n perustajan Niina Kestin mielestä arkkitehtien ja sisustussuunnittelijoiden tulisi ottaa tilojen siivottavuus huomioon jo suunnitteluvaiheessa.

Hyvä kiinteistönhuolto voi tuoda omistajalle suoranaisia säästöjä. Kiinteistön käytettävyys ja työntekijöiden työhyvinvointi ovat paremmat ennakoivasti huolletussa kiinteistössä. Ennakoimalla korjauskustannukset ja henkilöstön poissaolot pysyvät aisoissa. 

–Hyvällä siivouspalvelulla on tavoitteita. Se ei ole pelkkää roskakorien tyhjentämistä vaan sen avulla luodaan aidosti turvallinen, terveellinen ja viihtyisä ympäristö. Sillä tuetaan kiinteistössä harjoitettavaa  toimintaa, Kesti tiivistää.

Kesti muistelee, miten erään uudisrakennuksen siivouskeskuksen suunnittelussa oli unohdettu, että pesukoneen luukku piti avata ja kone täyttää ja tyhjentää. Liian lähellä oleva seinä esti normaalit askareet.

–Tiettyjä perusasioita ei voi olettaa kaikkien tietävän. Tekstiilimattoa ei esimerkiksi kannata laittaa joka paikkaan, vaikka se olisi akustiikan kannalta hyvä. Suuremmissa kohteissa, kuten sairaaloissa siivousalan ammattilainen on usein jo mukana suunnittelutiimissä. Pienemmissä hankkeissa tämä toteutuu harvemmin. Välillä tulee eteen kohteita, joita ei voi imuroida kunnolla siksi, ettei pistorasioita ole riittävästi.

Monen tekijän summa

Kiinteistön ylläpidon nousevana trendinä Kesti näkee kiinteistön käyttäjän pyrkimyksen erottautua sen avulla kilpailijoista ja vaikuttaa näin myyntiin tai imagoon.

–Viihtyisä neuvotteluympäristö voi vaikuttaa asiakkaiden valintoihin. Siivouspalvelun lähtökohtana on tietysti hyvä hygieniataso, mutta sillä voidaan lisätä myös tilojen edustavuutta. Siivoojan rooli on paljon moniulotteisempi, kuin mitä usein kuvitellaan.

Ammattisiivouksessa hyödynnetään kemikaali- ja tekniikkaosaamista. Siivoojan on ymmärrettävä mitä tekee ja miksi.

–Alalla pyritään käyttämään yhä ympäristöystävällisempiä tuotteita ja kemikaaleja. Tämä näkyy myös kiinteistöpalveluiden koulutuksessa, mutta silti kemikaaleja käytetään liikaa. Pintoja esimerkiksi desinfioidaan ihan turhaan, Kesti sanoo.

Havainnoista teoiksi

Kiinteistön toimintakunnon havainnoinnin pitäisi Kestin mielestä kuulua siivouspalveluun.

–Siivoojan silmään kuitenkin osuu ensimmäisinä esimerkiksi pintojen väri- ja hajumuutokset, joilla voi olla merkitystä sisäilman laatuun. Toisin kuin muut, siivoojat yleensä käyvät myös kiinteistön kaikissa tiloissa, joten he näkevät enemmän, Kesti huomauttaa

Jokainen kiinteistössä kävijä voisi myös arvioida, onko sisäilmassa poikkeavia hajuja ja toimiiko ilmanvaihto. Kesti kannustaa tuomaan havaintoja reippaasti ilmi. Asiantuntijat voivat sitten ratkoa arvioiden merkittävyyden. Olennaista on, että ongelmiin puututaan varhaisessa vaiheessa.

–Sisäilmaongelmat eivät ole aina homeongelmia. Kosteus- ja mikrobivaurioiden lisäksi oireiden takana saattavat olla esimerkiksi teolliset mineraalikuidut.

Homesiivouksen edelläkävijä

Vuonna 2013 perustettu ruskolainen Poistoa Oy on Kestin johdolla kasvanut yli sata ammattilaista työllistäväksi puhtausalan toimijaksi. Yritys tunnetaan erityisesti homesiivouksiin liittyvästä osaamisestaan. Poistoa Oy:n asiakkaina on muun muassa taloyhtiöitä, yrityksiä, kuntia ja kaupunkeja sekä rakennusliikkeitä

Monet yrittäjäpalkinnot saanut Kesti on suosittu kouluttaja alan tilaisuuksissa. Hän on tiettävästi ainoa siivous- ja rakennusalan koulutusyhdistelmän Suomessa suorittanut henkilö. 

–Siivousalan aineet, laitteet. menetelmät ja välineet kehittyvät jatkuvasti. Enää pintoja ei pyyhitä kalsarinlahkeilla. Laadukas siivous vaatii aina koulutetun ja ammattitaitoisen henkilökunnan ja siinä tulee käyttää ammattivälineitä, Kesti painottaa.