Rakennusalalla suojavaatetuksen puhtaanapidosta vastaa jatkossa työnantaja – huomioi nämä 3 asiaa työvaatteiden pesussa

Talonrakennusalan työehtosopimukseen sisällytetään keväällä 2023 voimaan astuva määräys, jonka mukaan työnantaja on vastuussa suojavaatetuksen ja -välineiden puhtaanapidosta, huollosta ja mahdollisista tarkastuksista.

Uuden määräyksen myötä rakennusalan työnantajat ovat pohtineet parasta ratkaisua suojavaatteiden puhtaanapidon järjestelemiselle työkohteissaan. Voimaantulon lähestyessä kiinnostus erityisesti työvaatteiden pesuun kehitetyille tuotteille on nostanut päätään, sillä ei ole yhdentekevää, millaisella pyykinpesuaineella työvaatteet pestään.

1. Työvaatteiden käyttöikä voi kärsiä väärillä pesuaineilla

”Suojavaatetus sisältää heijastin- ja Gore-Tex-kankaita, jotka asettavat omat haasteensa pesuille. Työvaatteiden puhtaudesta on huolehdittava niin, että suojaominaisuudet säilyvät hyvänä pesusta toiseen”, Johanna Vilkko, Kiillon avainasiakkuuspäällikkö, avaa.

Rakennustyömaalla heijastava varoitusvaatetus on laissa säädetty, turvallisuutta parantava käytäntö. Sääolosuhteilta suojaavat työvaatteet tulee lähtökohtaisesti olla kestäviä ja myös hyvin hengittäviä. Tästä syystä ne sisältävät teknisiä tekstiilimateriaaleja, jotka parantavat vaatteiden käytettävyyttä. Työvaatteiden puhtaanapitoon valittuihin tuotteisiin kannattaa siis kiinnittää huomiota, sillä tekstiilinpesuaineella voi olla työvaatteiden käyttöikään merkittäväkin vaikutus.

2. Tekstiilinpesuaineen on tehottava myös vaikeaan likaan

”Tekniset materiaalit, heijastimet ja muut erityisominaisuudet vaativat erityisen pesuaineen, jotta suojavaatetuksen tärkeimmät ominaisuudet eivät heikkene pesussa. Lisäksi tuotteen on oltava tarpeeksi tehokas, jotta se tehoaa esimerkiksi vaikeaan öljy- ja rasvalikaan”, Tomi Peltonen, Kiillon tuotekehityspäällikkö, perustelee.

Kiillon tuotekehitys seuraa jatkuvasti muutoksia ja nousevia tarpeita suomalaisissa työympäristöissä ja pyrkii vastaamaan ammattikäyttöön tarvittavien puhtaus- ja hygieniaratkaisujen saatavuudesta ajoissa. Tekstiilinpesuvalikoimaa laajennettiin viime vuonna Kiilto Pro Workwear wash -erikoispesunesteellä, joka puhdistaa tehokkaasti ja turvallisesti rakennuskohteissa ja työmailla käytettävät suojavaatteet.

”Käyttämällä tarkoitukseen kehitettyä tuotetta, voi säilyttää suojavaatetuksen turvallisuuden ja käyttömukavuuden ennallaan ja siten pidentää työvaatteiden käyttöikää”, Peltonen summaa.

3. Huomioi turvallinen ratkaisu niin materiaaleille, vaatteiden käyttäjille kuin ympäristölle

Uusi tekstiilinpesuaine ei vahingoita heijastin- ja Gore-Tex-kankaita ja soveltuu myös mikrokuiduille. Kiilto Pro Workwear wash kantaa Joutsenmerkkiä, Allergiatunnusta sekä Avainlippua merkkinä niin ympäristömyötäisyydestä, hajusteettomuudesta kuin kotimaisesta osaamisesta ja tuotannosta tuotteen takana.

”Kiilto Pro Workwear wash on saanut paljon kiitosta tehokkuudestaan. Toki sen hyvät ominaisuudet palvelevat myös muidenkin alojen työvaatteiden pesussa”, Vilkko vinkkaa.